Linkuri accesibilitate

Îngrăşăminte dubioase


Aştept informaţii precise legate de terenul agricol îmbibat cu dejecţii şi despre căile de livrare a producţiei agricole crescute pe acel teren.



Cu puţin timp înaintea sărbătorilor de iarnă, mass-media a difuzat o ştire curioasă-năstruşnică-amuzantă care văd că nu a provocat ulterior reacţii, opinii şi dezbateri. Şi e păcat. Pentru că mie, de pildă, ştirea asta mi s-a părut de-a dreptul îngrijorătoare. La ce mă refer? Păi, iată, am citit în decembrie că în opinia directorului Apă Canal aşa-numitul nămol de la staţia de epurare poate fi utilzat pe post de îngrăşăminte. Am înţeles că agricultorilor li se va arăta că dejecţiile umane sînt un îngrăşămînt mineral foarte preţios. Mai mult, se zicea că aşa-numitul nămol va fi folosit în curînd pe un cîmp agricol din apropierea capitalei.

Repet, nu prea văd ca ştirea asta să bulverseze lumea. O fi eclipsat-o poate sărbătorile de iarnă? Habar nu am. Mărturisesc însă că mie mi s-a cam ridicat părul măciucă. Admit că există oameni care ar mînca cu însufleţire legumele crescute cu dejecţii umane, dar eu unul nu vreau aşa ceva. Şi sînt convins că mai există oameni care nu vor asemenea legume.

De fapt, precizarea importantă pe care sînt nevoit s-o fac acum e că nămolul de la staţia de epurare nu e compus numai din dejecţii umane, ci şi din tot felul de detergenţi, de săpun şi de alte substanţe chimice. Nămolul ăla e un amestec halucinant de chimie. Şi eu unul nu aş ingurgita nici în cel mai groaznic vis legumele alimentate cu un asemenea îngrăşămînt. Înţeleg însă că cei care au lansat ideea ar face-o cu mare bucurie. Să fie sănătoşi, prin urmare. E dreptul lor. Numai că iarăşi simt nevoia unei precizări.

S-o facă dacă vor. Dar să nu ne vîndă nouă pe ascuns aceste legume. De aceea, mi se pare la mintea cocoşului că toate legumele crescute cu aportul nămolului trebuie să se vîndă împreună cu toată informaţia referitoare la provenienţă. Să ştie omul că roşia care o cumpără a fost hrănită cu nămolul staţiei de epurare. Asta mi se pare un drept inalienabil al cumpărătorului.

În cazul în care asta nu se va face, vom asista la o mare şi urîtă cacealma. Prin urmare, aştept în lunile următoare informaţii precise legate de terenul agricol îmbibat cu dejecţii şi despre căile de livrare a producţiei agricole crescute pe acel teren. Mă aştept ca cei care au lansat ideea să se numere printre cei mai fideli cumpărători ai legumelor crescute cu nămol.
XS
SM
MD
LG