Linkuri accesibilitate

Ion Solonenco: Ne frământă şi alte posturi - de grăniceri, vamale, fiscale, care aduc mai multe primejdii...


La postul de la Vadul lui Vodă
La postul de la Vadul lui Vodă

Un interviu cu generalul Ion Solonenco.



Generalul Ion Solonenco, şeful delegaţiei moldovene în Comisia Unificată de Control, răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.

Ion Solonenco: ,,A fost organizată o comisie specială pentru a studia pricinile, motivele, tot ce s-a întâmplat acolo. Și acum lucrează această comisie. Decizia a fost primită la ședința extraordinară ca să ajutăm ancheta, pe care o duc Procuratura Republicii Moldova și Procuratura Federației Ruse. Împreună lucrează pentru a ajuta, se studiază pricinile, motivele, ce s-a întâmplat acolo.”

Europa Liberă: Unde este pacificatorul rus, care l-a împușcat pe Vadim Pisari?

Ion Solonenco
: ,,Este aici, pe loc, se găsește în Tiraspol. Ceilalți au fost cercetați, mâine va fi și el cercetat. Până ce eu nu văd probleme. Dă Doamne ca pe viitor să nu se întâmple așa ceva și să nu avem nevoie de atâtea cercetări.”

Europa Liberă: Între timp, sătenii din această zonă cer să fie scoase toate blocurile de beton de la postul forțelor de menținere a păcii de pe podul de la Vadul lui Vodă.

Ion Solonenco
: ,,Eu am înțeles. Eu vă lămuresc un singur lucru: posturile de pacificare se găsesc în conformitate cu Acordul din 1992. Pe noi ne frământă alte posturi, care pe mine mă miră că nu se ridică problema legate de trecere – postul de grăniceri, de vamă, fiscale, care aduc mai multe primejdii. Astăzi s-a întâmplat o nenorocire, dar celelalte posturi aduc primejdii, acelea îi pun pe oameni ca să fie neliniștiți ș.a.m.d. Problema e în aceea că fără scoaterea celorlalte posturi, nu se poate azi de vorbit de aceste posturi de pacificare.”

Europa Liberă: Mai întâi trebuie de scos posturile de grăniceri, fiscale, de vameși și numai după asta pacificatorii.

Ion Solonenco
: ,,Da, da. Se înțelege, că altfel nu se poate, asta contrazice, înțelegeți? Și este acordul de la Odesa. El anume nu este îndeplinit, punctul patru al acordului – demilitarizarea, scoaterea posturilor de grăniceri ș.a.m.d. Acolo este prevăzut.”

Europa Liberă: Domnule Solonenco, 20 de ani de când s-a terminat acest conflict armat de la Nistru. Uitați-vă că aici la Vadul lui Vodă sunt 12 kilometri distanță de Chișinău. E normal ca aceste posturi să fie amplasate pe teritoriul Republicii Moldova?

Ion Solonenco
: ,,Posturile astea sunt amplasate în zona de securitate. Pacificatorii și Comisia unificată de control, în conformitate cu Acordul din 1992, este zonă de securitate, care are în lungime 225 de kilometri, iar în lățime de la 12 până la 20 de kilometri. Pacificatorii răspund de ceea ce se întâmplă în zona de securitate. Vrem noi, ori nu vrem noi, înseamnă că a precăuta cum se îndeplinește acordurile astea și acordul din 92, și acordul de la Odesa. Dacă s-ar găsi modalitatea pentru a face un fel de analiză cum sunt îndeplinite, atunci la suprafață ar ieși multe probleme, ceea ce nu se vede.”

Europa Liberă: Ce ar putea ieși la suprafață?

Ion Solonenco
: ,,Cine nu îndeplinește, cine tărăgănează, cine-i vinovat.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aveți răspunsuri la aceste întrebări?

Ion Solonenco
: ,,La multe întrebări am răspunsuri, însă nu depinde de Comisia unificată de control.”

Europa Liberă: De cine depinde?

Ion Solonenco
: ,,De Comisia unificată de control depinde aceea ce instrucțiuni primește partea transnistreană pentru a soluționa problema, atârnarea față de zona de securitate, atârnarea față de posturile de grăniceri, care se introduc. În același timp nu se îndeplinesc hotărârile Comisiei unificate de control.”

Europa Liberă: Păi, și atunci înseamnă că acest mecanism este impotent?

Ion Solonenco
: ,,Nu, mecanismul lucrează prin consens. Iată care e buba. Nu e vinovată partea moldovenească, sau partea rusă, sau ucrainenii în problema asta. Însă decizia politică trebuie să fie primită.”

Europa Liberă: Domnule Solonenco, Dumneavoastră vorbiți despre consens. Consensul trebuie să existe între cele trei părți.

Ion Solonenco
: ,,Deciziile Comisiei unificate de control sunt iscălite de trei copreședinți – din partea Republicii Moldova, din partea Federației Ruse și Transnistriei. Problemele politice, dacă ele nu sunt hotărâte de sus, înseamnă că se răsfrânge negativ și asupra Comisiei unificate de control.”

Europa Liberă: Totuși acest ultimatum, dat autorităților de către locuitorii mai multor sate din raionul Dubăsari, care a fost prelungit până miercuri, el nu poate fi nici de cum onorat de către autorități, așa e?

Ion Solonenco
: ,,Eu vreau să vă spun că este onorat. S-a primit decizia, Comandamentul militar, care a scos blocurile de acolo, carosabilul a fost eliberat.”

Europa Liberă: Numai de o parte, partea stângă.

Ion Solonenco
: ,,Nu se face totul de-odată.”

Europa Liberă: Așa e, dar ați promis că vor fi patru militari, astăzi am văzut vreo 16 înarmați.

Ion Solonenco
: ,,Ei stau la partea dreaptă, nu la partea stângă.”

Europa Liberă: Da, stau la partea dreaptă.

Ion Solonenco
: ,,Partea dreaptă, în viitor vom ajunge și la acest post.”

Europa Liberă: E foarte dificil, înțeleg eu.

Ion Solonenco
: ,,Se înțelege. Dorința asta nu înseamnă că totul se realizează. Şi dorința mea nu coincide cu dorința cuiva, și a politicienilor. Pentru a agrava situația e mai ușor, decât a calma.”

Europa Liberă: Domnule Solonenco, dar împotriva voinței localnicilor cine se poate opune?

Ion Solonenco
: ,,Nu se opune nimeni, asta se ia în vedere. Și Comisia unificată de control va reacționa la aceasta, și Comandamentul militar unit, care a făcut de-acum două ședințe extraordinare în aceste probleme, însă nu se găsește consensul. Unele măsuri pentru a nu tensiona situația s-au primit. Azi au fost scoase blocurile de acolo – ceea ce cere populația.”

Europa Liberă: Dacă Tiraspolul se opune, ce puteți face?

Ion Solonenco
: ,,Întâlnirile, consultările și prevederile. Fără dânsele nu se poate făcut nimic. Cu ajutorul armei numai agravezi situația. În cel mai apropiat timp eu cred că vor fi mișcări, și din partea Tiraspolului, fiindcă vor fi întâlniri la nivel mai înalt, la un nivel politic. Și eu cred că aceste probleme vor fi discutate și vor fi luate decizii concrete.”

Europa Liberă: Deci, până la urmă, înțeleg eu, ar trebui să se pună de comun acord domnul Filat, cu domnul Medvedev, cu domnul Ianukovici și cu noul lider de la Tiraspol, Șevciuk.

Ion Solonenco
: ,,Se înțelege că deciziile care au fost luate și la nivel internațional, ele tot influențează. Același cancelar al Germaniei, Merkel, și întâlnirile cu Medvedev, declarațiile, și cu partea ucraineană în aceste probleme. Și ultimele declarații ale Ministerului de Externe al Ucrainei pe această problemă este binevoitoare. Și numaidecât se răsfrânge și la Comisia unificată de control.”

Europa Liberă: Deci, deocamdată, domnule Solonenco, sincer nu putem vorbi despre un termen concret, când aceste blocuri vor fi scoase, când aceste posturi vor fi eliminate.

Ion Solonenco
: ,,Este o problemă aici, astăzi securitatea soldaților. La noi la postul acesta a fost și mai înainte cazuri, când aproape au fost caliciți soldații. Problema ajutorului din partea poliției rutiere, ș.a.m.d. Sunt multe probleme, care înainte au fost. Pe urmă se schimbă, nu se înțeleg. Acum problema asta e pusă din nou, mai acut, și eu sper că situația se va îmbunătăți numaidecât.”

Europa Liberă: Localnicii vor continua să amenințe cu manifestații de amploare de protest.

Ion Solonenco
: ,,La noi se zice democrație. Fiecare om are dreptul să-și spună părerea sa, dar ca să fie introdus ceva nou, înseamnă că acei care au iscălit acordul acela, aceia și trebuie să precaute. Înseamnă că partea rusă și partea moldovenească.”

Europa Liberă: Domnule general, dar dacă blocurile astea sunt scoase de către localnici, ce se întâmplă?

Ion Solonenco
: ,,Confruntare. Asta ce, noi mergem la tensionare? Pe parcursul săptămânii vom avea ședințe și vom vedea, vom discuta problemele.”

Europa Liberă: Când aveți ședință?

Ion Solonenco
: ,,Joi pe problema Pohrebea, mâine ședința Comandamentului militar unit, se discut problemele care au fost astăzi ridicate.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ce sfat le dați oamenilor din zona de securitate?

Ion Solonenco
: ,,Să fie calmi. Noi înțelegem, și Dumneavoastră înțelegeți cine-s partenerii și cine-s jucătorii în zona de securitate și de cine depinde.”
XS
SM
MD
LG