Linkuri accesibilitate

Oleksander Timoşenco a primit azil politic în Cehia


Iulia Timoşenko şi soțul ei la Dnepropetrovsk în timpul alegerilor prezidențiale, 17 ianuarie 2010
Iulia Timoşenko şi soțul ei la Dnepropetrovsk în timpul alegerilor prezidențiale, 17 ianuarie 2010

Analiştii cred autorităţile de la Kiev încearcă să o şantajeze pe Iulia Timoşenco, folosindu-se de membri ai familiei sale.



Oleksander Timoşenco, soţul fostului premier al Ucrainei Iulia Timoşenco, aflată în închisoare, a primit azil politic în Cehia. Soţia sa este condamnată la 7 ani închisoare şi pe cale de a mai fi judecată într-un dosar penal. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere:

Ştirea cererii de azil a fost confirmată astăzi de ministrul ceh de externe Karel Schwarzenberg, care a declarat postului naţional de presă că a vorbit despre cazul lui Oleksander Timoşenco cu ministrul de interne Jan Kubica, care i-a confirmat nu numai cererea de azil dar şi faptul că aceasta va fi acceptată.

Schwartzenberg a precizat că a discutat personal cu colegul său de guvern în timpul unei pauze în cadrul şedinţei de azi a executivului ceh. Ministrul de externe a mai declarat că nu ştia nimic de cerere dar că acum este sigur că ministerul de interne o va aproba.

Între timp, purtătorul de cuvânt al ministerului de interne a confirmat că Oleksander Timoşenco a primit azil.

Cazul Timoşenco nu este unic: anul trecut, Cehia a acordat azil politic fostului ministru al economiei în guvernul Iuliei Timoşenco, Bogdan Danilişin.

Ceea ce a provocat tensiuni serioase între Kiev şi Praga.

În interviul acordat postului naţional de radio, Schwarzenberg şi-a exprimat speranţa că de această dată autorităţile ucrainene vor reacţiona cu mai multă reţinere.
ț
Iulia Timoşenco, una din cele mai virulente oponente ale actualului regim, a fost condamnată anul trecut la şapte ani închisoare pentru abuz de putere. Acum este încarcerată într-o colonie penitenciară din estul ţării iar recent avocaţii ei au acuzat conducerea închisorii că ar ţine-o în condiţii inacceptabile.

Acuzaţie respinsă desigur de Kiev.

Între timp, procuratura ucraineană pregăteşte un nou dosar penal împotriva fostului premier, de data aceasta pentru nişte afaceri de la începutul anilor 90, când conducea autoritatea naţională pentru energie.

În legătură cu acest ultim dosar penal a fost acuzat şi Oleksandr Timoşenco. Dar încă din anul 2000. Nu sunt puţin cei care cred acum că autorităţile încearcă să exercite presiuni asupra Iuliei Timoşenco, de fapt să o şantajeze, folosindu-se de membri ai familiei sale.

Conducerea partidului Iuliei Timoşenco a dat între timp o declaraţie de presă în care explică cererea de azil tocmai prin dorinţa de a oferi autorităţilor cât mai puţine şanse de şantaj.

Rămâne însă fiica Iuliei Timoşenco, Ievhenia Carr, foarte activă alături de mama sa în timpul procesului. Unii analişti pro-guvernamentali s-au grăbit să speculeze că Ievhenia Carr s-ar pregăti să conducă partidul mamei în alegerile generale din octimbrie.

Speculaţie respinsă categoric de fiica Iuliei Timoşenco. Într-un interviu cu redacţia ucraineană a postului nostru de radio, ea a explicat că în acest moment singura ei preocupare este să-şi protejeze mama, cu toate mijloacele care-i stau la dispoziţie.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG