Linkuri accesibilitate

Trei tendințe economice pentru România în 2012


Romania - flag (tricolor) and state emblem of Romania
Romania - flag (tricolor) and state emblem of Romania

O perspectivă amestecat-pozitiv-negativă.




„Locurile de muncă şi investițiile reprezintă de departe cea mai importantă prioritate a guvernului român”, a spus premierul Emil Boc la prima şedință de guvern din acest an. Oficialii romani sint optimisti si spun ca 2012 va fi un an stabil, care va inregistra chiar o crestere economica de peste 2% din Produsul Intern Brut. Pe fondul dilemelor din zona euro, romanii sint in schimb extrem de pesimisti si mai mult de 80% din populatie nu se asteapta la nimic bun in acest an.

Exista, totusi, citeva domenii in care tendintele sint pozitive.

1) Agricultura, care a contribuit la cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei cu mai bine de un procent, a facut in ultimii ani de criza un salt spectaculos astfel incit meteorologia ii va afecta din ce in ce mai putin rezultatele. 2012 se anunta astfel nesatisfacator in ceea ce priveste recoltele de cereale, din cauza secetei din aceasta iarna, dar mai bun decit 2011 in cantitatile de carne exportate. La sfirsitul anului trecut Romania a obtinut dreptul de a exporta carne de porc si produse din carne de porc in Uniunea European, iar potentialul crescatorilor si procesatorilor de a exporta este de pina la 600 de milioane anual.

Practic, ritmul de crestere al exporturilor de produse agro-alimentare in ultimii trei ani a fost de circa 30 la suta anual, ceea ce ar putea face ca 2012 sa fie primul an in care balanta economica sa fie echilibrata, intre ceea ce cumpara Romania si ceea ce poate vinde in acest domeniu.

Pariul cu agricultura pe care l-a pus acum 20 de ani Petre Roman, premierul Romaniei imediat dupa caderea comunismului, ar putea fi in sfirsit câştigat, dupa perioade prelungite in care romanii au consumat ridichi, ceapa şi morcovi aduse din Olanda.

2) Reorientarea producatorilor romani spre fostul spatiu sovietic. Ministerul Economiei şi Comertului şi-a propus sa-i ajute pe patronii fabricilor româneşti de mobila, de medicamente, de produse chimice si de imbracaminte de lux sa-si desfaca produsele mai ales in Rusia si Ucraina. Aceasta noua directie a exporturilor din industria usoara romaneasca ar putea da un balon de oxigen Romaniei, fiindca 70 la suta din totalul exporturilor autohtone sint cu state din Uniunea Europeana, ceea ce inseamna ca sint in scadere.

3) Cresterea economica şi consecintele ei. In 2012 Romania ar putea fi pe locul sase printre statele europene cu cea mai mare crestere economica, dupa cele trei state baltice Lituania (3,4%), Estonia (3,2%), Letonia (2,5%), Polonia (2,5%), Bulgaria (2,3%) si chiar peste media zonei euro (0,5%). Al treilea trend al anului 2012 ar putea fi cel al cresterii economice cu 2,1 la suta cit apare in bugetul de stat. Daca nu apar evenimente neprevazute si cresterea se confirma, atunci si salariul mediu pe economie va creste cu 4,5 la suta, iar consumul ar putea deasemnea creste si in acest fel economia sa inceapa sa se miste. Totusi, din punctual de vedere al populatiei scaderea consumului nu are doar motivatii economice, ci si psihologice, astfel din cauza neincreederii in viitor si in politicile guvernului economiile romanilor au inceput sa creasca in aceasti ani de criza

Există aşadar o perspectiva pozitivă, încurajată şi de agentia de rating Fitch care in 2011 a readus Romania in categora recomandata pentru investitii, dar si una negativa fiindca in ultimii doi ani investitiile straine au scazut de la 9 miliarde de euro la 2 miliarde, pe fondul faptului ca occidentalii nu mai au bani sa inceapa afaceri noi, iar investitorii veniti din est sint priviti cu suspiciune.

Politigraf

XS
SM
MD
LG