Linkuri accesibilitate

„Acest caz tragic trebuie să devină catalizatorul noilor abordări”


Igor Boțan: „Cei din Transnistria vor să găsească argumente pentru a întări prezenţa Rusiei în acest teritoriu.”



Uciderea unui tânăr de 18 ani la postul de pacificatori de lângă Vadul lui Vodă a fost urmată de chemări la schimbări în felul cum este supravegheată zona de securitate de pe Nistru. La Chișinău, Vasile Botnaru l-a întrebat pe Igor Boțan, directorul Institutului pentru Democrație Participativă ADEPT, ce șanse sunt ca lucrurile să se schimbe.

Igor Boţan: „Cazul tragic din 1 ianuarie 2012 a devenit un prilej pentru dezbateri pe marginea problemei legate de aflarea pacificatorilor în zona de securitate, iar cei care vor să-i ofere dimensiune a unei provocări sunt, din punctul meu de vedere, ei înşişi nişte provocatori.

Cei din Transnistria vor să găsească argumente pentru a întări prezenţa Rusiei în acest teritoriu. Şi pentru a argumenta că şi în continuare e nevoie de această misiune de pacificatori, fiindcă există pericolul unui atac prin surprindere a Transnistriei de către Republica Moldova. De fapt, problema pacificatorilor şi misiunii de pacificare a fost demult pusă pe agendă. Ne putem aminti despre iniţiativa ex-preşedintelui Voronin din octombrie 2007 şi după ce la guvernare a venit Alianţa pentru Integrare Europeană problema respectivă a fost pusă în capul mesei la toate forurile internaţionale. Şi la adunarea generală anuală a ONU şi la ministerialele OSCE şi în toate celelalte formate de discuţii vis-a-vis de reglementarea transnistreană.”

Europa Liberă: Această victimă ar putea într-adevăr cataliza discuţiile şi chiar condiţiona demilitarizarea posturilor de schiping?

Igor Boţan:
„Acest caz tragic trebuie să devină catalizatorul noilor abordări, fiindcă misiunea de pacificare aşa cum este ea astăzi, nu este decât un simbol al unei îngheţări profunde a problemei transnistrene. Îngheţări, care nu mai este justificată. Şi cazul tragic despre care discutăm astăzi este indicatorul că misiunea de pacificare a devenit un pericol pentru simplii cetăţeni.

Acest caz tragic trebuie să devină un catalizator pentru regândirea întregii misiuni de pacificare în zonă şi pentru soluţionarea finală a conflictului transnistrean. Mă refer la acest lucru în mod special, fiindcă cel care a tras este chipurile un pacificator rus, dar care a fost recrutat de pe teritoriul Republicii Moldova.

Părerea mea este că autorităţile moldovene deja au întreprins care încep să dea anumite semnale pozitive – Ucraina, care este parte a formatului 5+2, a reacţionat destul de prompt şi pozitiv din punctul de vedere al intereselor naţionale ale Republicii Moldova. Statele Unite au reacţionat. Cu certitudine va reacţiona şi Uniunea Europeană, am văzut reacţia OSCE, de asemenea o reacţie care este destul de pertinentă. Rămâne ca reprezentanţii statelor şi organizaţiilor din formatul 5+2 să reacţioneze la acest caz tragic, iar reacţia lor cu certitudine va putea mişca carul din loc.”

Europa Liberă: Înţelegem că buturuga mică este Rusia, care se va opune cu înverşunare schimbării statutului militarilor săi.

Igor Boţan:
„Cu certitudine Federaţia Rusă are interese şi trebuie convinsă.”

Europa Liberă: Cum? Cine o poate convinge?

Igor Boţan:
„Ucraina o poate convinge. Participanţii la formatul 5+2. Şi aici subliniez în mod special că în Republica Moldova cadrul legal se referă la acest format 5+2 pentru soluţionarea problemei transnistrene prin Strategia securităţii naţionale, adoptată în luna iulie anul trecut. Strategie care se referă la cadrul 5+2 care trebuie să fie cadrul de discuţii pentru soluţionarea problemelor.

Eu înţeleg că există acum un pressing şi asupra opiniei publice, şi asupra guvernanţilor, pentru că oamenii sunt foarte revoltaţi de ceea ce s-a întâmplat. Dar cred că guvernanţii din Republica Moldova nu au altă cale de parcurs în această situaţie decât prin abordări foarte, foarte, cât n-ar părea de straniu acest cuvânt, foarte calme, dar insistente să încerce să mişte carul din loc. Şi subliniez încă o dată – chiar declaraţia din 17 mai 2010 a preşedinţilor Medvedev şi Ianukovici prevede în mod expres că deja se apropie timpul, când misiunea de pacificare trebuie schimbată în una de observatori civili. Adică aceste lucruri au fost discutate şi la nivelul preşedinţilor rus şi ucrainean.

Acest pretext din păcate foarte tragic trebuie acum să fie valorificat de către autorităţile moldovene şi să nu cedeze în insistenţele de a transforma această misiune în baza unei strategii, care este elaborată în prezent de către guvernanţii de la Chişinău pentru soluţionarea finală a problemei transnistrene.”

Europa Liberă: Dar pe partea dreaptă a Nistrului la fel nu există unitate. Unii îi reproşează Guvernului că nu este suficient de prompt şi hotărât, că nu a recurs la expulzarea ambasadorului Kuzmin. Alţii spun dimpotrivă, că trebuie să se tempereze, să nu exploateze politic acest caz, etc. Guvernul trebuie să procedeze la dezbateri? Sau să acţioneze?

Igor Boţan:
„Este absolut normal să existe păreri diferite. Dar există Guvernul care poartă responsabilitate. Din punctul meu de vedere, Guvernul deocamdată face faţă. Putem spune relativ satisfăcător reacţionează în situaţia care s-a creat. Mai mult decât atât: în ultimii doi ani de zile Guvernul a fost consecvent prin mesajele sale în forurile internaţionale – am menţionat ONUL şi OSCE. Cerinţa a fost fără echivoc aceeaşi – a venit timpul schimbării acestei misiuni de pacificatori, la care participă militari, cu una de observatori civili sub egida OSCE.”

Europa Liberă: Adică întâmplarea din 1 ianuarie ar fi o ultimă picătură.

Igor Boţan:
„Sigur, e o ultimă picătură, e un caz tragic, acest caz ne aminteşte că această misiune este simbolul îngheţării profunde a soluţionării conflictului transnistrean. Acum, procedând la dezgheţarea acestui conflict, Guvernul trebuie să aibă grijă ca această dezgheţare să nu fie bruscă şi să producă eventual, metaforic vorbind, un fel de inundaţii. Mă refer şi la emoţii, explozia emoţiilor cetăţenilor din satele moldoveneşti de pe malul stâng al Nistrului, cât şi a opiniei publice din Republica Moldova. Repet, deocamdată Guvernul, din punctul meu de vedere, procedează de o manieră relativ satisfăcătoare.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG