Linkuri accesibilitate

Doi activiști ruși prodemocrație eliberați din detenție


Liderul Frontului de stînga, Serghei Udalțov adresîndu-se astăzi presei
Liderul Frontului de stînga, Serghei Udalțov adresîndu-se astăzi presei

Serghei Udalțov: „„Sunt beat de fericirea libertăţii. Și simt că oamenii mă sprijină.


Doi dintre activistii opoziţiei ruse au fost eliberati din detenţie după ispăşirea pedepselor la care fusesera condamnaţi. Este vorba de leaderul Frontului de stinga, Serghei Udalţov, de 34 de ani şi Iaroslav Nikitenko, directorul adjunct al grupului care a protestat împotriva distrugerii pădurii Kimki din Moscova pentru construirea unei noi autostrăzi catre Sankt Petersburg. Amindoi sunt impotriva politicilor guvernului Vladimir Putin şi Kremlinului. Relatarile corespondentilor Europei Libere sunt rezumate de Oana Serafim.

Serghei Udalţov a fost arestat pentru că a participat la protestele împotriva rezultatului alegerilor parlamentare din 4 decembrie. El a declarat postului nostru de radio că a fost „slabit” din cauza condiţiilor de detenţie, dacă că acum se simte mai bine şi a făcut un apel pentru continuarea luptei impotriva regimului Putin si pentru democratizarea Rusiei. El a cerut oamenilor să iasă din nou paşnic în stradă pentru un nou protest pe 4 februarie.

„Sunt beat de fericirea libertăţii. Si simt că oamenii mă sprijină. Nu numai pe mine, dar si ideea pentru care luptăm. Sprijinul atîtor oameni îmi dă putere şi mă inspiră, de aceea trăiesc unele din cele mai emoţionante momente din viaţa mea. Dar cred că cel mai emoţionant moment va fi cînd ne vom atinge ţelul şi vom obţine ceea ce discută acum sute de mii, milioane de oameni în ţara asta şi cînd, în sfîrşit vom elibera Rusia şi o vom face o ţară prosperă şi dreaptă.”

Iaroslav Nikitenko a fost arestat pe 25 decembrie cînd a protestat faţă de arestarea lui Udalţov. Jurnalista Elena Nadejkina a declarat postului nostru de radio că Nikitenko a fost arestat numai pentru că participa la mitingul de sprijin pentru eliberarea lui Udalţov şi trimitea mesaje pe twitter despre cum se desfăşura mitingul. El a fost condamnat, ne-a spus jurnalista, fără ca vreun martor să fie audiat şi fără a avea dreptul să aibă un avocat.
Grupul apărătorilor pădurii Khimki a fost ţinta mai multor atacuri brutale, intimidări şi ameninţări din partea autorităţilor. Cazul Nikitenko este doar unul din multele, relatează corespondenţii postului nostru de radio.
XS
SM
MD
LG