Linkuri accesibilitate

Șefii Romgaz anchetați pentru complot și subminarea economiei naționale


Compania Romgaz ar fi fost prejudiciată cu 126 de milioane de dolari.



Afacerea gaz ieftin pentru baietii destepti are déjà 40 de inculpati fosti sau actuali oficiali din domeniul gazului care au fost de acord sa vinda cantitati impresionante din gazul autohton ieftin unor firme private, care nici macar nu-si achitau nota la timp.

Potrivit procurorilor Compania Romgaz ar fi fost prejudiciata in acest caz cu 126 de milioane de dolari. Despre asa numitii baieti destepti din energie a vorbit pentru prima data presedintele Traian Basescu inca din 2006, atunci cind opinia publica din Romania a putut afla pentru prima data ca firmele clientelare ale partidelor cumpara curent electric ieftin produs de hidrocentrale si il vind mai departe scump, imbogatindu-se in acest fel pe spezele statului. Reteta este aceeasi si in cazul gazelor metane, unde exista, de asemenea, o diferenta de pret intre productia authotona si cea adusa din Rusia, la fel cum curentul produs de hidrocentrale este mult mai ieftin decit cel produs de centrale termoelectrice, pe baza de carbuni.

Anul trecut procurorii romani anticoruptie l-au surprins pe liderul socialistilor din Braila cerindu-I un million de euro pentru campania electorala din 2009, principalului beneficiar al gazelor ieftine, miliardarul roman Ioan Niculae. Miliardarul ar fi dat, insa, banii daca socialistul Mircea Geoana ar fi cistigat alegerile prezidentiale, iar el ar fi putut sa-si numeasca proprii oameni in fruntea Romgaz si a Ministerului Industriei.

Ancheta nu este insa finalizata, dar acum aceasta este completata cu noile date puse la dispozitie de Serviciul Roman de Informatii din care rezulta ca 40 de fucntionari din conducerea Romgaz, Ministerlui Economiei si Autoritatii de Reglementare in Energie sint anchetati intr-un nou dosar.

Este vorba despre patru combinate chimice controlate de miliardarul roman Ioan Niculae care au beneficiat de gaze mai ieftine, decit cele livrate populatiei. Oficialii romani cercetati de Parchetul General in aceasta cauza au fost incadrati la complot si subminarea economiei nationale, iar perioada luata in calcul este de sase ani din 2005 pina in 2011. In acest rastimp s-au perindat patru ministri ai industriilor, care s-ar putea sa raspunda la rindul lor din punct de vedere juridic.
XS
SM
MD
LG