Linkuri accesibilitate

Cine va plăti costurile crizei?


Priorităţile Parlamentului European în 2012 în viziunea celor mai influenţi trei europarlamentari români.



Intr-un an de la care se asteapta aplicarea deciziilor cu privire la iesirea din criza, legislatia pregatita in Parlamentul European si negocierile din grupurile politice pe marginea acesteia vor juca un rol crucial.

Va continua si in 2012 Parlamentul European sa consume energie cu solutii legislative destinate iesirii din criza datoriilor suverane si reglementarii sectorului financiar-bancar sau altele vor fi prioritatile sale?

Cu aceasta intrebare i-am abordat pe trei dintre cei mai influenti romani din structurile politice ale Uniunii Europene: Marian Jean Marinescu, vicepresedinte al Grupului Partidului Popular European, Rovana Plumb, vicepresedinte al Grupului Progresist al Socialistilor si Democratilor si Adina Valean, vicepresedinte al grupului ALDE (Alianta liberalilor si democratilor europeni).

Inainte insa de a le da cuvantul celor trei sa spunem ca in presedintia fiecarui grup politic din Parlamentul European se decid strategiile si pozitiile politice pe diverse rapoarte. Intr-un asftel de creuzet politic, vicepresedintii pot influenta pozitia grupului pentru ca acesta sa adopte o linie apropiata de propria sa viziune, care, de cele mai multe ori, are si o valenta nationala.

In cel mai puternic grup politic din Parlamentul European, Grupul Partidului Popular European, care numara nu mai putin de 272 de membri, fiecare vicepresedinte este si conducatorul unui grup de lucru.

Marian Jean Marinescu
Marian Jean Marinescu
„Eu conduc unul dintre cele 4 grupuri de lucru din cadrul PPE: Grupul pentru bugete si politici structurale”, adica acolo unde se va decide pozitia PPE pentru buget (inclusiv pentru bugetul 2014-2020), pentru PAC (Politica Agricola Comuna), politica de coeziune, politica de pescuit. Acestea vor fi subiectele cele mai dezbatute in anul 2012 si, sper eu, nu criza” - spune Marian Jean Marinescu, vicepresedinte al grupului PPE, aflat la al treilea mandat in aceasta functie.

In ce ii priveste pe liberali, acestia spera ca in 2012 va fi implementat un mecanism automat pentru deficitul excesiv al statelor membre. Insa potrivit Adinei Valean, vicepresedinte al grupului, ALDE nu este deloc incantat de solutia adoptata la Consiliul European din decembrie privind coordonarea fiscala a statelor membre, un subiect care potrivit unor analisti „a determinat Londra sa ridice podul catre continentul european”. Covinsa ca o astfel de coordonare nu face alceva decat sa limiteze posibilitatile de manevra ale statelor membre in atragerea investitiilor, Adina Valean pledeaza pentru emiterea eurobondurilor ca obiectiv european pentru 2012.

In fine, cum era si de asteptat, discursul si preocuparile socialistilor se vor concentra pe intarirea economiei sociale de piata. „Europa are nevoie de solutii rapide de iesire din criza nu doar fiscal si economic, ci si social. In ianuarie vom supune votului o serie de rapoarte pentru intarirea dimensiunii sociale. Trebuie sa aratam in anul 2012 ca progresul social si politicile privind egalitatea de gen vor fi aplicate, astfel incat cei care sunt saraci sa nu plateasca costurile acestei crize” - afirma vicepresedinta grupului S& D Rovana Plumb.
XS
SM
MD
LG