Linkuri accesibilitate

Românii, o naţiune pesimistă?


Pe fondul nemulţumirilor şi a pesimismului prelungit, partidele parlamentare tind să piardă teren în favoarea mişcărilor populiste.



Peste 80 la suta dintre români cred că Romania se îndreaptă într-o direcție greșita şi nu cred în şansele de redresare a economiei. Cum 2012 este an electoral, ar fi de aşteptat ca opoziţia liberal-democrată să câştige în sondaje dar se pare că nu reuşeşte să profite de pesimismul românilor şi uzura guvernului. De la Bucureşti, Sabina Fati:

Romanii se afla in cea mai lunga perioada pesimista din istoria lor recenta, potrivit sondajelor de opinie facute in ultimii 20 de ani. Criza economica a erodat optimismul romanilor si incepind cu 2009 procentul pesimistilor a crescut abrupt, ajungind la un virf de 86 la suta in noiembrie 2010 si raminind la peste 80 la suta pina acum.

Ultimul sondaj facut de IMAS Institutul de Marketing si Sondaje arata ca 80,8 la suta dintre romani sint de parere ca Romania se indreapta intr-o directie gresita, iar nivelul de trai va scadea.

Echilibrul dintre pesimisti si opitmisti a fost, insa aproape mereu in ultimii 20 de ani de partea celor care n-au prea multe sperante. De fapt optimistii au fost mai multi decit pesimistii doar in perioadele de schimbari majore: imediat dupa caderea comunismului, dupa prima venire a dreptei la putere in 1996 si dupa alegerile din 2004 cind a cistigat Traian Basescu fotoliul de presedinte. In aceste perioade numarul celor care credeau ca Romania se indreapta intr-o directie buna era mai mare decit a celor care spunea ca tara se indreapta intr-o directie gresita. In acest moment doar 13,5 la suta dintre romani mai cred ca tara e pe drumul cel bun, potrivit sondajului IMAS. In plus aproape 40 la suta din populatia Romaniei se asteapta la inrautatirea situatiei economice, in vreme ce tot atitia cred ca lucrurile vor ramine la fel.

De fapt doar 13 la suta dintre romani se declara multumiti de viata lor, iar cei foarte multumiti sint doar doi la suta si potrivit unui sondaj anterior facut de Gallup, 65 la suta dintre romani au fost afectati de criza economica.

Pe fondul acestor nemultumiri si a pesimismului prelungit, partidele parlamentare tind sa piarda teren in favoarea miscarilor populiste, in vreme ce circa 25 la suta dintre romani spun ca nu voteaza, iar 30 la suta sint nehotariti. Este vorba astfel de peste 50 la suta din electorat, care vrea sa ramina pasiv mai ales din cauza nemultumirilor economice. La sfirsitul acestui an vom vedea in ce masura pesimismul poate afecta procesul electoral si daca nu cumva letargia alegatorilor are legatura cu viziunea lor negativa legata de viitorul Romaniei.

Politigraf

XS
SM
MD
LG