Linkuri accesibilitate

Liderii republicani la preşedinţia SUA


Mitt Romney şi soţia sa Ann, după anunţarea rezultatelor alegerilor din Iowa.
Mitt Romney şi soţia sa Ann, după anunţarea rezultatelor alegerilor din Iowa.

Mitt Romney a câștigat prima etapă a desemnării candidatului republican la președinția Statelor Unite.



Fostul guvernator al statului Massachusetts Mitt Romney a câștigat prima etapă a desemnării candidatului republican la președinția Statelor Unite. Romney l-a învins cu un număr infim de voturi la alegerile-test ținute marți în statul Iowa pe al doilea clasat, senatorul Rick Santorum, făcând ceea ce ar putea să fie primul lui pas spre lupta electorală propriu-zisă cu președintele democrat Barack Obama, din noiembrie.

Vorbind marți în Iowa Romney a spus că spre deosebire de Obama el nu vrea să transforme America, ci s-o întoarcă la principiile ei inițiale.

„Vreau să aduc America din nou la muncă”, a spus Romney, într-o aluzie la situația dificilă a pieței muncii din Statele Unite, marcată de un șomaj neobișnuit de ridicat.

Romney a obținut la alegerile din Iowa 25% din cele peste 120.000 de voturi exprimate, adică doar cu opt voturi mai mult decât al doilea clasat, Rick Santorum.

Pe locul al treilea s-a clasat Ron Paul, un membru din Texas al Congresului, cu 21% din voturi, iar al patrulea a fost fostul spicher al Camerei Reprezentanților, Newt Gingrich cu 13%.

Guvernatorul din Texas Rick Perry a dat de înțeles că va ieși din cursă după ce în Iowa s-a clasat pe locul al cincilea cu numai 10% din voturi. Michele Bachman, membră în Congres, afiliată cu mișcarea conservatoare Tea Party, a obținut numai cinci procente, iar fostul guvernator din Utah Jon Huntsman a fost ultimul, cu numai un procent.

Statul Iowa are numai o mică fracțiune din cei peste 1100 de delegați care hotărăsc cine va candida din partea Partidului Republican. Dar analiștii spun că un succes în Iowa este un bun început de drum pentru orice candidat, și are în plus rolul de a tria plutonul inițial, lăsând în competiție un număr mai redus de candidați.

Sondajele de opinie sugerează că Romney are șanse mari de a câștiga următorul test electoral din statul New Hampshire, la 10 ianuarie. Romney are de asemenea resursele și infrastructura de campanie necesare pentru a concura în state mai mari, ca Florida și Carolina de Sud spre sfârșitul lunii ianuarie.

Alegerile-test din Iowa, numite „caucus” în jargonul politic american, nu se desfășoară ca un scrutin clasic, unde alegătorul intră în cabina de votare și introduce în urnă buletinul de vot. În alegerile-test membrii înregistrați ai partidului republican se adună la dezbateri, ținute în peste 1700 de locuri, unde membrii Partidului Republican discută câteva ore despre candidații posibili. Apoi scriu numele candidatului pe care-l sprijină pe o bucată de hârtie, iar o persoană desemnată centralizează rezultatele la fiecare loc de adunare și le trimite la cartierul general al partidului.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG