Linkuri accesibilitate

Doliu şi proteste la Pârâta


Doliu la Nistru
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00

Lumânări în faţa ţevilor de tun.

Sute de oameni au participat la funeraliile tânărului ucis la postul de control din apropiere de Vadul lui Vodă.



La Pârâta, sute de persoane au participat la funeraliile lui Vadim Pisari, ucis pe 1 ianuarie, în apropiere de Vadul lui Vodă de un pacificator rus. Şi tot astăzi, în paralel, la punctul de control unde a avut loc incidentului, au continuat protestele. O relatare de la Valentina Ursu:

-„Ieşi din casă – eşti controlat, intri în casă – eşti controlat. Nici într-o ţară civilizată nu este aşa ceva, numai la noi în Moldova. Eu nu ştiu, poate noi suntem aşa, mai călcaţi de soartă, bătuţi de soartă.”

-„Aista nu-i punct de pacificatori, dar aista e un punct de bătaie de joc. Ruşii s-au gândit şi ai noştri n-au cap, vai de conducerea asta a noastră, ni-i ruşine că aşa conducere am avut timp de 20 de ani şi ce au făcut aici? Vedeţi? Hai să ne mâncăm, hai să ne dăm de partea lui Smirnov, să fie hotarul la Nistru, să ne umilească. Unii zic: măi, nu ne ajută Chişinăul, hai să ne dăm de partea Tiraspolului, de partea Moscovei, iată cu ce scop au făcut toate astea. De ce nu fac aşa posturi în Camenca, în partea ceea, dar au făcut aici, unde locuitorii din stânga Nistrului erau sub jurisdicţia Chişinăului, i-au pus aici ca să-i umilească, să-şi bată joc de dânşii. Să arate că stăpânul e Kremlinul, nu noi aici, acasă la noi.”

Europa Liberă: Locuitorii satelor Pârâta, Coşniţa şi a altor localităţi din împrejurimi au protestat lângă postul de pacificatori, instalat aici la Vadul lui Vodă. Oamenii sunt nemulţumiţi din cauza incidentului, care a avut loc pe data de 1 ianuarie, dar şi de faptul că este instalat un post de menţinere a păcii.

La postul de control al trupelor de menţinere a păcii, Vadul lui Vodă
La postul de control al trupelor de menţinere a păcii, Vadul lui Vodă
-„Tânărul nostru, care numai a început să înţeleagă sensul vieţii, a fost ucis de către un călău şi nu pacificator.”

-„Pacificatorul el e pus aici ca să controleze grupuri înarmate, înseamnă că el nu are voie să oprească maşini, nu are voie să oprească un cetăţean. În 20 de ani câte grupuri înarmate aţi oprit? N-aţi oprit nici unul. Şi atunci dacă graniţa lui e acolo, n-are ce căuta în partea asta să oprească pe cineva. Ei au împuşcat omul în afara graniţei postului.”

*

Europa Liberă: Vadim Pisari, tânărul împuşcat mortal de un pacificator rus, a fost petrecut pe ultimul drum. Tânărul a fost înmormântat în cimitirul de aici din localitate, de la Pârâta. Până a ajunge la această ceremonie funerară, mulţi din cei prezenţi au protestat pe podul unde a fost ucis Vadim Pisari. Ei au cerut lichidarea posturilor de pacificatori din zonă.

-„Caz tragic s-a întâmplat pe pământul nostru. E tare dureros, că de nimeni nu suntem apăraţi, nimeni nu ne susţine. 20 de ani ne luptăm. Cât putem? Cu mâinile goale să ne luptăm? Ei cu automatele, da noi cu mâinile goale.”

-„Cu regret a trebuit un băiat să moară numai pentru asta ca să scoată posturile astea. Şi noi nu vrem ca înainte iar să mai moară cineva, că am şi eu copii. Pentru ca să stea aici să împuşte nouă nu ne trebuie.”

-„Asta e realitatea. Foarte dureroasă, mai ales pentru mame, care au copii şi pleacă în fiecare zi peste Nistru. Doar asta nu e un râu care poate să fie un hotar. Ce înseamnă asta, în mijlocul Moldovei post de trecere? Ce fel de pacificatori? Asta sunt oameni care sunt întreţinuţi cu salarii mari şi lor asta le e convenabil.”

*

La mitingul de protest
La mitingul de protest
Europa Liberă: La protest s-au adunat câteva sute de oameni, unii spun că ar fi chiar şi o mie de persoane. Ei cer desfiinţarea tuturor punctelor de trecere de-a lungul râului Nistru şi chiar au şi au dat un ultimatum Comisiei unificate de control – timp de trei zile aceste posturi să fie lichidate.

-„Cred că lumea din toată Moldova, băieţii care au luptat, toţi se vor grămădi aici ca să ne ajute pe noi ca să scoatem toate posturile astea. Şi de aici, şi de la Cocieri, de peste tot. Ele nu trebuie în ziua de azi. Că aiştia din Transnistria tot nu doresc să aibă ei posturi, noi să avem posturi. Noi avem neamuri şi în Grigoriopol, şi în Dubăsari, şi în Tiraspol chiar verişoara mea trăieşte. Şi ea tot vrea să vină liber încoace şi noi să ne ducem liberi încolo.”

Europa Liberă: Aţi spus că aţi trecut şi în partea cealaltă.

-„Da acum am fost în partea cealaltă. La postul celălalt, din partea cealaltă a Nistrului şi nu sunt scoase nici un bloc, nici nu sunt mişcate, nici nu-s date într-o parte. Au promis ca să fie scoase toate. Noi le scoatem azi numaidecât.”

Europa Liberă: Forţat?

-„Dacă nu înţeleg aşa, înseamnă că forţat. Ele trebuie duse de aici, să nu fie.”
Europa Liberă: Unde trebuie duse?

-„Unde ar fi. Le punem în centrul satului. Copiii noştri, strănepoţii noştri să vadă cât au şezut blocurile astea la noi aici, 20 de ani şi ne-a ţinut traseul.”

-„Probabil că merge spre demontare completă a posturilor şi transformarea lor în posturi de pacificare fără arme. Dar nu văd nici sensul pacificării, fiindcă un post de pacificare este între două zone de conflict. Aici este teritoriul ţării şi nu văd zonă de conflict, nu văd rostul acestor posturi de pacificare.”

Europa Liberă: Localnicii spun că au mai fost tentative, blocurile s-ar fi ferit la o parte, iar în scurt timp ele au apărut iarăşi, aşa cum au fost încă acum 20 de ani.

-„A fost convenabil cuiva să menţină această stare.”

Europa Liberă: Cui?

-„Partea transnistreană, sau partea rusă.”

-„Interesul acesta e nu numai a Rusiei şi a Pridnestroviei, e şi a Moldovei interes ca să şadă posturile astea aici. Apărare. Pentru ce 20 de ani ele stau aici?”

-„Mirotvoreţul primeşte de acolo zarplată, dar el pe contract mai primeşte.”

-„Demult ar fi fost luat de aici postul să fi vrut Moldova.”

Europa Liberă: Dacă vroiau locuitorii de aici ca acest post să nu existe, ei trebuiau să insiste pe parcursul acestor 20 de ani.

-„Dar ce vă pare că e prima dată s-a întâmplat aşa? Au mai fost şi împuşcături, şi a mai fost iarăşi împuşcat într-o maşină cu femeia cu copil era. Nimic, se închide tot. Înţelegi că aici e politică mare, nu e a oamenilor.”

*

Europa Liberă: Mă apropii de Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chişinău, prezent la aceste acţiuni de protest de aici, de pe podul de la Vadul lui Vodă.

-Lumea se întreabă: din moment ce acest post este instalat în localitatea Vadul lui Vodă, care aparţine de fapt municipiului Chişinău. De ce până acum nu s-a încercat înlăturarea acestor bariere?

Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă: „De mai multe ori am cerut acest lucru, dar decizia nu poate fi luată la nivelul autorităţilor locale, nici la nivelul autorităţii Dubăsari, nici la nivelul autorităţii municipiului Chişinău. Ea face parte din acordul trilateral, semnat de Elţin, Snegur şi Smirnov pe acea vreme şi doar la nivelul respectiv acum, la nivel de Preşedinţie, Parlament, Guvern pot fi luate asemenea decizii. Trebuie abordări directe şi drastice.”

Europa Liberă: Locuitorii de aici din zonă spun că dacă autorităţile constituţionale, legale nu întreprind măsuri, atunci ei sunt gata să demoleze ei aceste posturi.

Dorin Chirtoacă: „Este legitimă această cerinţă şi chiar legitimă acţiunea oamenilor în acest sens. Nu ne opunem, ba dimpotrivă, suntem de partea locuitorilor satelor şi localităţilor învecinate, susţinem acţiunile lor şi considerăm că ele să se desfăşoare paşnic, asta e singura cerinţă care trebuie să o respecte. Să fie paşnici. În rest acţiunile sunt legitime, inclusiv până la deblocarea cu forţele proprii a postului, pentru că postul nu este fixat în nici un document în mod exact, anume aici. Este o situaţie obţinută de facto de către Federaţia Rusă şi separatişti. Dar în mod normal decizia trebuie să fie luată la nivelul autorităţilor centrale.”

Europa Liberă: În calitate de preşedinte al raionului Dubăsari, domnule Grigore Policinschi, să vă întreb ce urmează să se întreprindă aici, la podul de la Vadul lui Vodă?

Grigore Policinschi
: „După protestul care a avut loc şi ieri, şi astăzi sunt emise rezoluţiile respective pentru conducerea de vârf a Republicii Moldova. Disponibilitatea noastră de a conlucra în comun pentru a demilitariza posturile respective, pentru a debloca, de a scoate acele posturi şi acele blocuri armate care au fost instalate la podul din Vadul lui Vodă şi desigur de a scoate postul vamal, care este instalat aici, în teritoriul raionului Dubăsari şi posturile vamale şi de grăniceri, instalate de regiunea transnistreană unilateral. Noi cerem Comisiei unificate de control, în comun cu Comandamentul militar să întreprindă măsurile ce se impun, conform înţelegerilor din 92, pentru a asigura întreaga populaţie din Republica Moldova trecerea liberă. Şi pentru regiunea transnistreană şi pentru locuitorii din raionul nostru, inclusiv.”

Europa Liberă: În cât timp s-ar putea să fie demontate?

Grigore Policinschi (în centru) la mitingul de protest
Grigore Policinschi (în centru) la mitingul de protest
Grigore Policinschi: „Eu cred că dacă ar fi o voinţă comună a autorităţilor din regiunea transnistreană şi acele ţări, care sunt garant al realizărilor, se poate de hotărât în trei zile.”

*

-„Trec de zeci de ori pe podurile acestea, deseori auzim împuşcături, că trăim, eu sunt locuitoare a satului Pârâta. Închipuiţi-vă, cum dorm eu noaptea când aud împuşcăturile acestea. Un caz, de care noi o să fim îngânduraţi în fiecare noapte. Vrem şi noi să trăim liberi, cum trăieşte toată lumea.”

Europa Liberă: Ce vi se cere când treceţi pe la aceste posturi? Actele?

-„Când trecem – şi actele, să deschidem bagajele.”

-„E umilitor.”

-„Suntem înjosiţi la toate posturile. Credeţi-ne şi pe noi, de-acum noi nu mai putem răbda.”

Europa Liberă: Dar vedeţi că a trebuit să se întâmple acest incident.

-„Noi am încercat de multe ori. Mâine poate să se mai întâmple şi cu altcineva. Avem şi noi copii.”

Europa Liberă: Insistaţi ca să fie retras acest post, de aici de la Vadul lui Vodă.

-„Da. Nu numai de la Vadul lui Vodă. Toate. E clar că nu într-o zi, dar toate.”

Europa Liberă: Cine v-a chemat la protest?

-„Eu singur am venit pentru că mă doare sufletul când cineva străin îşi bate joc de pământul nostru şi de noi.”

-„Noi trebuie să-i trimitem acasă, dacă ei nu se duc.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG