Linkuri accesibilitate

Proteste în „ţara lui Winnie Pooh”


Andrei Agatiev
Andrei Agatiev

Sătenii din Zona de Securitate cer lichidarea posturilor de pacificatori de la Nistru şi expulzarea ambasadorului rus Valeri Kuzmin.



Locuitorii satelor subordonate Chişinăului din Zona de Securitate au protestat astăzi pe podul de peste Nistru de la Vadul lui Vodă în legătură cu uciderea tânărului Vadim Pisari de către un pacificator rus. Protestatarii au cerut lichidarea posturilor de control şi expulzarea ambasadorului rus Valeri Kuzmin, care a calificat dorinţa moldovenilor de reglementare a conflictului de pe Nistru drept un vis al ursuleţului Winnie Pooh, personaj al desenelor animate. Valentina Ursu a stat de vorbă cu unul din participanţii la protest, preşedintele Uniunii Combatanţilor de la Dubăsari, Andrei Agatiev.

Europa Liberă: Domnule Agatiev, sunteţi printre cei care aţi participat la protestele de la podul de pe Nistru, acolo unde a fost împuşcat moldoveanul Vadim Pisari. Ce cere lumea?

Andrei Agatiev: „Va să zică în primul rând lumea cere ca criminalul, locuitorii orăşelului Tighina, cetăţeanul Rusiei, ofiţer, şeful de post, care a deschis foc şi a tras în cetăţeanul Vadim Pisari să fie tras la răspundere de către organele Republicii Moldova. Crima a fost săvârşită pe teritoriul Republicii Moldova şi nicidecum pe teritoriul Rusiei. Şi el până în ziua de azi se află pe teritoriul aşa-numitei Transnistrii şi nu este extrădat Republicii Moldova.

Noi cerem ca organele de drept ale Republicii Moldova, conducerea de vârf a Republicii Moldova, Ministerul de Interne, Apărării, Guvernul mâine să ne dea informaţia cum merge cercetarea acestui caz. Noi totodată cerem ca posturile amplasate pe malul stâng şi pe malul drept ale Nistrului pe teritoriul Republicii Moldova să fie scoase. De la Molovata Nouă postul care stă podul plutitor, de la plotină hidrocentrala de la Corjova, de la Pogrebeni, de la Doroţcaia şi de pe Nistru, de la Vadul lui Vodă şi Coşniţa, ambele posturi să fie scoase. Totodată să fie retrasă armata a 14-ea de pe teritoriul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Agatiev, Dumneavoastră sunteţi unul dintre locuitorii de acolo, care ani de zile de fapt, timp de 20 de ani treceţi pe lângă şi prin aceste posturi, unde sunt dislocate blindate, sunt soldaţi ruşi înarmaţi. Treceţi cu frică aceste posturi?

Andrei Agatiev: „Noi, locuitorii din partea stângă a Nistrului, din satele astea noi ne-am deprins cum s-a deprins, să spunem aşa, coloradskii juk cu iadul. Mai mult, să vă spun că nu e frică, cum e nenavist pe tot sistemul ista.”

Europa Liberă: Ură.

Andrei Agatiev: „La posturile astea, la militarii, la grănicerii ceia, înţelegi. O ură faţă de dânşii. Fiecare cetăţean din Cocieri, din Corjova, din Molovata, din Doroţcaia şi toţi ceilalţi când trec prin posturile celea fiecare zic la forţele pacificatoare fiecare le zic nişte cuvinte din suflet, ştiţi, din astea moldoveneşti, de-a noastre. Nu e o frică, dar e o ură faţă de dânşii.”

Europa Liberă: De fapt vă umilesc aceste posturi? Trecerea prin aceste posturi vă umileşte?

Andrei Agatiev: „Desigur că ne umilesc. Să fie cât de bună dispoziţia în ziua ceea, numai ai ajuns la posturile astea şi deodată ţi se strică dispoziţia şi toate. Când îi vezi, înţelegi: arată paşaportul, de unde eşti, al cui cetăţean eşti şi multe altele. Posturile astea asta sînt un obstacol sufletesc.”

Europa Liberă: Domnule Agatiev, Dumneavoastră , cetăţenii din această zonă de securitate, cunoaşteţi regulile pe care trebuie să le respectaţi? Cunoaşteţi cerinţele pe care trebuie să le onoraţi? Ştiţi ce cer aceşti pacificatori de la Dumneavoastră în baza legii?

Andrei Agatiev: „Noi nu putem definitiv să cunoaştem legile, fiindcă legile le fac ei, cum doresc ei. Aceste forţe pacificatore sunt puse ca să nu treacă armament dintr-o parte în alta peste Nistru, să nu se facă grupări înarmate să treacă. Şi nicidecum ei nu sunt puşi să oprească fiecare maşină, să ceară de fumat, să ceară bani pentru trecere. Şi cu atât mai mult ei nu au voie să folosească arma de foc. Ei pot să folosească arma de foc numai atunci când asupra lor este un atac. Ce atac a făcut băieţelul ista, dacă el s-a temut să se oprească, fiindcă puteau să-l distrugă, să-l bată cu patul armei. Şi el s-a temut şi pentru asta nu e temei să deschizi foc să iei viaţa unui copil de 18 ani. Şi cu atât mai mult declaraţia ambasadorului Kuzmin – nu e cercetat cazul, nu e nimic şi dumnealui anunţă că acesta era un criminal, că era beat, că maşina era furată. Noi am făcut declaraţii ca domnul Kuzmin, luând în consideraţie toate faptele astea pe care dumnealui le-a vorbit la televiziune, să fie expulzat din ţară. Să fie numită persona non grata şi alungat din Moldova.”

Europa Liberă: Ce credeţi că trebuie să întreprindă Federaţia Rusă în aceste momente de grea cumpănă?

Andrei Agatiev: „Federaţia Rusă trebuie să arate la toată lumea că e o ţară într-adevăr care vrea pace în Europa, pace în republicile post sovietice. Trebuie să-şi scoată armata a 14-ea de aici, trebuie să scoată posturile de aici. Aici să vină persoane civile pacificatoare, observatori din alte ţări. De fapt aceste posturi nu duc nici o funcţie pacificatoare, ele sunt făcute în teritoriul Republicii Moldova, nu să spunem aşa la graniţa Republicii Moldova, dar în teritoriu. Ce fel de posturi pacificatoare? Acestea sunt nişte care ei susţin regimul Rusiei pe teritoriul Republicii Moldova, armata a 14-ea susţin forţele astea numite pacificatoare. Astea nu sunt forţe pacificatoare. Şi ele nu au dreptul să stea în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Agatiev, mâine continuaţi protestele?

Andrei Agatiev: „Da, da mâine continuăm – de la ora 10 până la orele 12 vom picheta. La orele 12 plecăm la înmormântarea băiatului decedat, după aceea ne întoarcem înapoi şi pichetăm sutca împrejur. Şi o să stăm şi noaptea şi ziua. Dacă nu se îndeplineşte, atunci noi ne luăm posibilitatea singuri noi, civilii, voluntarii să scoatem blocurile de acolo, militarii frumuşel îi încărcăm în maşini şi-i ducem la Transnistria şi lasă să stea acolo, lasă să pună bloc-posturi împrejurul Dubăsarului, la Tiraspol lasă să pună bloc-posturui, dar nu pe teritoriul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Veţi picheta postul de la Vadul lui Vodă?

Andrei Agatiev: „Da, şi o să-l pichetăm şi mai departe, până nu va fi scos.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG