Linkuri accesibilitate

Eugen Carpov: „Armele nu mai sunt necesare!”


Podul peste Nistru, vedere din dealul s. Vadul lui Vodă
Podul peste Nistru, vedere din dealul s. Vadul lui Vodă

„Incidentul tragic de la Vadul lui Vodă impune facilitarea maximă a liberei circulaţii între cele două maluri ale Nistrului.”



Vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov afirmă că odată ce va fi schimbată formula în care funcţionează contingentul de menţinere a păcii de la Nistru, astfel de incidente tragice, precum cel de acum doua zile de la Vadul lui Vodă vor putea fi evitate. Vicepremierul Carpov crede că o colaborare în acest caz cu reprezentantul Moscovei ar putea fi folositoare.

Europa Liberă: Domnule Carpov, acest incident care a generat şi proteste în Republica Moldova, a fost discutat şi în cadrul Guvernului. Aţi condamnat acest incident. De ce credeţi că s-a produs? Cine ar purta vină?

Eugen Carpov
Eugen Carpov
Eugen Carpov: „Evident că incidentul se referă la mecanismele de pacificare. Autorul împuşcăturilor este un militar din cadrul acestor forţe. Trebuie să vedem rădăcinile unor asemenea situaţii, reieşind din eficienţa şi gradul de pregătire a militarilor în cadraţi în astfel de operaţiuni. Noi am expus opinia oficială pe care o are Guvernul, autorităţile moldoveneşti şi în cadrul şedinţei, şi după şedinţa specială de ieri pe care am avut-o.

Totodată, este cunoscut faptul că la Ministerul de Externe a fost invitat ambasadorul Federaţiei Ruse, urmând o discuţie în care partea moldovenească a punctat elementele cheie, care ţin de situaţia respectivă. În al doilea rând, i-a fost solicitată Federaţiei Ruse o maximă cooperare pe linia anchetei şi a investigaţiilor necesare pentru elucidarea tuturor aspectelor legate de acest caz. Aşteptăm o deschidere din partea autorităţilor ruse, având în vedere că soldatul care a tras este cetăţean rus, astfel încât ancheta să fie finalizată într-un timp cât mai scurt şi pentru ca să fie luate toate măsurile necesare ca asemenea situaţii să nu se mai repete.”

Europa Liberă: În ce măsură ar trebui o cooperare între autorităţile de la Chişinău şi cele de la Tiraspol?


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:49 0:00
Link direct


Eugen Carpov: „Eu nu aş face o legătură directă acum cu cei de la Tiraspol. Situaţia s-a produs pe teritoriul controlat al Republicii Moldova. Implicaţi au fost militarii din forţele de pacificare. Cetăţeanul concret implicat este cetăţean al Federaţiei Ruse,deci nu aş plasa incidentul tragic care s-a produs în cadrul dialogului Chişinău-Tiraspol. Este cazul să abordăm problema care există într-un cadru mult mai larg, după cum am menţionat, în relaţia cu Federaţia Rusă dar şi cu partenerii implicaţi în formatul 5+2.”

Europa Liberă: Guvernarea de la Chişinău sugera că ar fi bine să fie înlocuite aceste forţe, contingentul forţelor de menţinere a păcii în zona de securitate de la Nistru. Veţi insista pe acest subiect ?

Eugen Carpov: „Moldova demult insistă pe acest aspect, dar acum convingerea noastră este şi mai puternică după incidentul tragic produs, că trebuie să ne gândim toţi cei implicaţi în 5+2 referitor la formatul misiunii de menţinere a păcii. Avem nevoie de un format demilitarizat. Asta e prima concluzie. Armele nu mai sunt necesare. Doi: trebuie să avem o misiune cu caracter civil care să ne ajute la apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului. Trei: este nevoie de aplicarea unui caracter real, internaţional, al acestei misiuni aşa cum formatul 5+2 este unul internaţional, aşa şi misiunea de pacificare trebuie să devină una internaţională. Asta înseamnă că la această misiune să participe un număr mai mare de state şi doi, ca această misiune să fie ghidată de un mandat oferit de o organizaţie internaţională care are dreptul să o facă.”

Europa Liberă: Sunt voci care cer de urgenţă convocarea unei reuniuni speciale în formatul 5+2. Credeţi că este posibil?

Eugen Carpov: „E mai dificil să convocăm o şedinţă extraordinară 5+2 pentru că nu există un mecanism pentru asemenea reuniuni. Reuniunile 5+2 au un calendar care se stabileşte la început de an şi practic, pentru anul curent sunt stabilite şase întâlniri în formatul 5+2. În perioadele dintre aceste întâlniri trebuie să funcţioneze mecanismele care există pe teren. Şi acestea sunt Comisia unificată de control, asta este Comandamentul militar unit şi relaţia Chişinău-Tiraspol, care trebuie utilizată în cazul în care sunt şi elemente necesare pentru a fi discutate.”

Europa Liberă: Când credeţi că ar putea fi cunoscute rezultatele anchetei ?

Eugen Carpov: „Ancheta este condusă de secţia procuratură militară din cadrul Procuraturii Generale. Ei au primit toate instrucţiunile pentru ca să acţioneze cât mai rapid posibil. Este creat un grup de anchetatori din cei mai experimentaţi reprezentanţi ai Procuraturii. În Republica Moldova a sosit şi un reprezentat din Federaţia Rusă, care va examina cazul respectiv. Suntem convinşi că o cooperare între anchetatorii din Republica Moldova şi reprezentatul care a sosit din Federaţia Rusă va contribui la o avansare rapidă în investigaţii. Din punctul acesta de vedere, repet, aşteptăm o deschidere şi o cooperare deplină cu reprezentanţii de la Moscova.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, între timp au fost declanşate mai multe proteste. Cunoaştem că locuitorii celor două sate – Pârâta şi Coşniţa din raionul Dubăsari pichetează lângă postul de control de lângă Vadul lui Vodă, chiar au anunţat că şi mâine va avea loc un protest, poate chiar mult mai amplu, la care vor participa persoane din întreg raionul Dubăsari. Au avut loc proteste şi în faţa ambasadei ruse de la Chişinău, după uciderea acestui moldovean, la Vadul lui Vodă. Dacă continuă aceste proteste, cerinţele protestatarilor ar putea să vă ajute?

Eugen Carpov: „Este o reacţie pe care noi o înţelegem. O reacţie a locuitorilor din regiune: a decedat un cetăţean din localitatea respectivă. Lumea este speriată, cazul este absolut ieşit din comun, este unul extraordinar. Evident, consecinţele sunt cele mai grave. Noi trebuie acum să vedem care sunt paşii concreţi, care trebuie întreprinşi pe toate căile. Pe relaţii diplomatice, pe procesul de negocieri 5+2, pe relaţia cu alţi actori internaţionali care sunt implicaţi în situaţia reglementării conflictului transnistrean, astfel ca să excludem asemenea incidente pe viitor.

Doi: să facilităm maximal posibil libera circulaţie a cetăţenilor între cele două maluri ale Nistrului. Asta este de fapt preocuparea Guvernului, preocuparea Comisiei unificate de control şi un punct din agenda negocierilor pe care le purtăm pe problema reglementării. Majoritatea cerinţelor, pe care le prezintă participanţii la acţiunile din regiune vin în aceeaşi direcţie – să avem o viaţă normală, una liniştită, să putem să circulăm liber, să nu fim sub presiunea unor persoane înarmate, care uitaţi-vă că se întâmplă uneori că utilizează arma în situaţii nepotrivite.”

Europa Liberă: Funeraliile tânărului ucis au fost transferate pentru o altă zi decât pentru ziua de mâine. Cine trebuie să suporte cheltuielile pentru înmormântare?

Eugen Carpov: „Ieri s-a luat decizia de acordare a unui ajutor material familiei pentru organizarea tuturor procedurilor şi problema respectivă este deja soluţionată. Mâine Guvernul va adopta decizia corespunzătoare şi familia va primi o sumă de bani care să o ajute în situaţia foarte dificilă în care se află.”

Europa Liberă: E o lecţie învăţată de către toate părţile implicate?

Eugen Carpov: „Trebuie să fie o lecţie, în special pentru toate părţile implicate în acest proces.”
XS
SM
MD
LG