Linkuri accesibilitate

Incidentul de la Vadul lui Vodă şi nevoia transformării urgente a formatului de menţinere a păcii la Nistru


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Un interviu cu ministrul de externe Iurie Leancă.



Incidentul tragic de la Vadul lui Vodă în care un tânăr moldovean de 18 ani a fost împuşcat de un ofiţer rus din forţele de menţinere a păcii a determinat proteste ieri la Chişinău şi astăzi în satele moldoveneşti din Zona de Securitate, precum şi o reacţie de răspuns şi de condamnare din partea guvernului Moldovei. Ministrul moldovean de externe Iurie Leancă l-a convocat ieri la ministerul de externe pe ambasadorul Moscovei la Chişinău, Valeri Kuzmin. Valentina Ursu a stat de vorba despre situaţia actuală cu şeful diplomaţiei Moldovei, Iurie Leancă pentru care unul din lucrurile limpezi ale acestui tragic incident este nevoia de schimbare a formulei trupelor de pacificatori, ceea ce, de altfel, era şi în programul de guvernare. Iurie Leancă:

Iurie Leancă: „La finele anului am reuşit în sfârşit să relansăm procesul de negocieri şi în acest an urmează să avansăm într-o manieră migăloasă, într-o manieră responsabilă, astfel încât aceste premize favorabile, care au apărut la finele anului trecut să reuşim să le materializăm în decizii concrete, în decizii care vizează statutul regiunii, decizii, care vizează circulaţia mărfurilor, cetăţenilor, etc.”

Europa Liberă: Internaţionalizarea ar însemna că actuala guvernare de la Chişinău contează mai mult pe factorul extern? Sau şi pe intern? Relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol cum ar trebui să fie?

Iurie Leancă: „Din momentul în care a fost creat Guvernul Filat-1, ca să zic aşa, strategia noastră a fost axată pe două paliere. Primul, care ţine de ceea ce putem şi trebuie să facem noi aici la Chişinău, prin angajarea unui dialog activ a celor de la Tiraspol. Şi nu doar a conducerii regiunii, dar şi a reprezentanţilor comunităţii de afaceri, ong-urilor şi în mod special a cetăţenilor care locuiesc pe partea stângă a Nistrului. Prin această angajare a unui climat de încredere, prin rezolvarea anumitor probleme cu care ne confruntam şi parţial ne mai confruntăm. Iar al doilea palier, pornind de la faptul că în pofida deschiderii şi flexibilităţii pe care am demonstrat-o noi, oricum ne-am ciocnit dese ori de lipsă de răspuns pozitiv, lipsă de cooperare, lipsă de atitudine responsabilă. Al doilea palier tocmai şi se numeşte eforturi susţinute împreună cu partenerii noştri, cei care sunt implicaţi în acest format internaţional 5+2, astfel încât să creăm condiţii necesare pentru a avansa.”


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:45 0:00
Link direct



Europa Liberă: Domnule Leancă, ştiu că personal Dumneavoastră aţi insistat şi continuaţi să insistaţi pe schimbarea statutului contingentului de menţinere a păcii în zona de securitate. Pe cât de uşor este de schimbat acest contingent de la Nistru?

Iurie Leancă: „Nu doar personal am insistat pe această transformare a contingentului actual cu tentă pronunţată militară. Şi această expresie militară a acestor aranjamente aşa-zis de pacificare tocmai şi-a arătat, din păcate, pe data de 1 ianuarie pericolele pe care le comportă prin acest aspect militarizat al activităţii de pacificare. De altfel spuneam că nu este doar o poziţie personală. În programul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană scrie foarte clar, într-o manieră foarte precisă că ne propunem şi depunem eforturi în vederea transformării acestui contingent într-un contingent de pacificare civil şi cu elemente poliţieneşti sub un mandat internaţional. Doi ani am insistat, urmează să insistăm.

Faptul că în doi ani nu am reuşit să ajungem la un numitor comun denotă faptul că este un obiectiv destul de complicat şi complex, dar totuşi cred că cel puţin la nivel de retorică anumite mici schimbări, deplasări de tonalităţi s-au produs. Ceea ce urmează să facem - iarăşi să insistăm, să venim cu argumente şi să venim cu soluţii. Memorandumul Meseberg, iniţiat urmare a întâlnirii din 2010 a cancelarului german Merkel cu preşedintele Medvedev tocmai creează premizele necesare pentru astfel de operaţiuni comune de pacificare, fie ele UE-Rusia, fie sub umbrela OSCE-ului.”

Europa Liberă: Pentru că câteva zile deja vorbim despre acest caz tragic – un pacificator rus a împuşcat mortal la 1 ianuarie un tânăr de 18 ani, cetăţean al Republicii Moldova. Ştiu că ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeriu Kuzmin, a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a discuta împreună, probabil, despre acest caz de la postul trilateral al forţelor de pacificare din partea stângă a Nistrului. Ce aţi discutat, domnule ministru?

Iurie Leancă: „L-am convocat pe ambasadorul Kuzmin pentru a solicita în primul rând autorităţilor ruse o deschidere şi o conlucrare eficientă în vederea investigării acestui caz tragic, astfel încât organele de anchetă ale Republicii Moldova să poată să reconstituie în totalitate tabloul celor întâmplate în dimineaţa de 1 ianuarie. Şi pentru o investigare obiectivă, dar şi cât de rapidă posibilă, să cunoaştem cine se face responsabil de uciderea unui cetăţean al Republicii Moldova şi, respectiv, bineînţeles să fie pedepsit cel care este responsabil. Şi bineînţeles, totodată, am abordat cu ambasadorul Kuzmin şi subiectul acestor aranjamente de pacificare. Fiindcă din punctul nostru de vedere incidentul tragic încă o dată ne readuce în centrul atenţiei imperativitatea nu doar a unei reflexiuni pe marginea ce fel de contingent ar trebui să fie, dar faptul că avem nevoie de acţiuni urgente.”

Europa Liberă: Imediat după convocarea de la Externe, ambasadorul rus la Chişinău a făcut mai multe declaraţii, care se zice că ies din limita protocolului.

Iurie Leancă: „Este regretabil faptul că după ce a fost convocat la Minister pentru a discuta acest incident tragic şi concluziile care se impun, dânsul şi-a permis aceste comentarii sarcastice în faţa reprezentanţilor mass media, inclusiv operând cu informaţii neverificate, precum ar fi lipsa permisului de conducere al victimei şi faptul că automobilul a fost furat.

După cum cunoaşteţi, Ministerul de Interne a infirmat aceste afirmaţii neverificate ale domnului ambasador. Aceste afirmaţii sunt total nepotrivite în acest context. Din păcate nu este pentru prima dată când ambasadorul îşi permite astfel de declaraţii, care nu se încadrează în uzanţele diplomatice. Deoarece pe această cale chem toţi actorii implicaţi a se menţine într-o albie echilibrată şi obiectivă, ca să nu tensionăm situaţia, ba din contra, să ne mişcăm foarte rapid cu investigarea şi să putem afla exact circumstanţele acestui incident.”

Europa Liberă: Se fac auzite mai multe voci, care spun că fie ar trebui declarată persona non-grata ambasadorul rus la Chişinău, fie că ar trebui autorităţile de la Moscova să-l recheme acasă, fie să fie expulzat. Ce zic uzanţele diplomatice?

Iurie Leancă: „Mai dispunem de anumite instrumente pentru a face aşa, încât şefii misiunilor diplomatice, şi în cazul de faţă al Federaţiei Ruse, să respecte aceste uzanţe. Colegul meu, ministrul adjunct Popov a vorbit cu omologul dumnealui, ministrul adjunct al Federaţiei Ruse despre incident, atrăgându-i atenţia asupra acestor comentarii nepotrivite şi deplasate ale ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău. Sper că urmare acestor intervenţii vom reveni în albia normalităţii şi al respectării acestor uzanţe, pe care toată lumea este foarte important să le respecte.”

Europa Liberă: Mai mulţi protestatari cer retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi condamnarea militarului, care a deschis focul.

Iurie Leancă: „În ceea ce priveşte retragerea acestor formaţiuni care au mai rămas din fosta armată a 14-a este nu doar un obiectiv şi un deziderat, dar este un subiect care constituie o preocupare permanentă a diplomaţiei moldoveneşti. Acum o lună la reuniunea ministerială a OSCE-ului de la Vilnius am reiterat încă o dată necesitatea retragerii, fiindcă aceste formaţiuni se află aici în pofida poziţiei clare şi neambigue a autorităţilor de la Chişinău, care de altfel nu s-a schimbat timp de 20 de ani, în pofida faptului că s-au schimbat mai multe guvernări.

Iar în ceea ce priveşte condamnarea militarului nu pot să mă erijez în funcţia de judecător, de aceea vorbim despre necesitatea investigării cazului, de aceea am solicitat oficialităţilor ruse să dea dovadă de maximă conlucrare şi cooperare cu reprezentanţii organelor competente din Republica Moldova şi în mod special se referă la acei din Procuratură, astfel încât să putem stabili ce s-a întâmplat, cine e vinovat şi după aceea să tragem concluziile.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG