Linkuri accesibilitate

„Ungaria s-a transformat dintr-o ţară a promisiunilor în cel mai întunecat loc din Europa”


Mari proteste în Ungaria împotriva intrării în vigoare a noii Constituții.


Zeci de mii de persoane, partidele de opoziţie vorbesc de o sută de mii, au participat luni seară la o demonstraţie de protest împotriva noii Constituţii, numită şi legea de bază. Constituţia a fost trecută prin Parlament, fără mari probleme, de partidul de guvernământ FIDEZ care are o majoritate de două treimi. Mai multe de la Ileana Giurchescu:

În primul rând, ce se reproşează noii Constituţii? Între altele că reduce independenţa Băncii centrale şi a mediilor de informare, că întăreşte centralismul administrativ şi că, în preambul, vorbeşte despre unitatea intelectuală şi culturală a ţării. Mai mult, reglementează drepurile noului născut sau cele ale unui mariaj, aspecte care ar trebui lăsate în dezbaterea societăţii civile, argumentează criticii. Pentru că nu sunt decât prevederi care în ultimă instanţă anulează orice dezbatere privind dreptul la avort sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex. În plus a fost schimbat sistemul electoral, susţin aceeaşi critici, în favoarea partidului de guvernământ.

FIDEZ argumenează însă că noua Constituţie întăreşte baza legală şi menţionează pentru prima dată o serie de drepturi sociale. „Este remarcabil că pentru prima dată de la căderea comunismului, un Parlament ales liber a elaborat o nouă lege de bază” a declarat parlamentarul FIDEZ Gergely Gulyas, citat de agenţia Reuters. Gulyas este unul din autorii Constituţiei.

Potrivit unui sondaj de opinie din decembrie, partidul de guvernământ a pierdut mult din popularitate, ajungînd la ceva sub 20%. Dar mulţi observatori sunt de părere că această pierdere semnificativă de popularitate se datoreşte nu atât noii Constituţii cât crizei economice. Mai ales faptului că în campania electorală, premierul Viktor Orban a promis „un milion de noi locuri de muncă” – pe care guvernul său nu a reuşit să le creeze.

Luni seară însă, în faţa Operei din Budapesta, zecile de mii de manifestanţi au scandat lozinci împotriva unei „noi dictaturi” pe care premierul şi partidul său ar încerca săo stabilească în Ungaria. Iar unul din politicienii opoziţiei, socialistul Tibor Szanyi a declarat că „Ungaria s-a transformat dintr-o ţară a promisiunilor în cel mai întunecat loc din Europa”.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut deja retragerea noii Constituţii care ar putea pune acum sub semnul întrebării şi un nou credit cerut de Ungaria de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar internaţional. Ceea ce reduce, desigur, şansele ţării de a atrage noi investiţii străine şi implicit şansele guvernului de a crea noile locuri de muncă promise.

Pentru moment însă, premierul Viktor Orban a ignorat toate criticile, interne sau externe, dar Ungaria rămâne dependentă mai mult ca oricând de ajutorul financiar european. În acest moment, datoria publică a Ungariei a atins cel mai ridicat nivel din 1995 din cauza deprecierii forintului în faţa monedei unice europene. Datele publicate de banca centrală arată că datoria Ungariei a ajuns la 82,6% din PIB la sfarsitul lunii septembrie.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG