Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Chişinău a discutat incidentul de la Vadul lui Vodă


Protest în faţa ambasadei ruse de la Chişinău
Protest în faţa ambasadei ruse de la Chişinău

Vlad Filat: nu trebuie permise acte care ar putea tensiona şi mai mult situaţia.


Guvernul de la Chişinău s-a reunit într-o şedinţă operativă pentru a discuta incidentul care a avut la Vadul lui Vodă pe 1 ianuarie.

Premierul Vlad Filat a declarat că guvernului Republicii Moldova condamnă acest incident, şi a prezentat condolenaţe rudelor şi apropiaţilor victimei. Potrivit unui comunicat de presă al executivului, premierul a spus în cadrul şedinţei că trebuie analizate cu atenţie cauzele incidentului, şi nu trebuie permise acte care ar putea tensiona şi mai mult situaţia.

Incidentul a generat proteste în Moldova, atât din partea societăţii civile cît şi din partea mai multor partide parlamentare, şi a fost subiectul unei discuţii între ministrul de externe Iurie Leancă şi ambasadorul rus în Moldova Valeri Kuzmin. Acesta din urmă şi-a exprimat regretul pentru cele întîmplate, precizînd pentru presa de la Chişinău că se aşteaptă rezultatele anchetei pentru a se stabili dacă militarul rus avea sau nu dreptul să deschidă focul. Kuzmin a mai spus că maşina era furată, iar
Guvernul Filat a discutat incidentul de la Vadul lui Vodă
Guvernul Filat a discutat incidentul de la Vadul lui Vodă
şoferul era în stare de ebrietate. Aproximativ 20 de persoane, în mare parte activişti ai organizaţiei Hyde Park, au protestat în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, cerând retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Ghenadie Brega, membru Hyde Park, e citat de Info-Prim Neo cu declaraţia că autorităţile de la Chişinău trebuie să ia măsuri pentru retragerea armatei ruse din Republica Moldova, indiferent dacă militarii ruşi îşi spun pacificatori sau altfel.

Incidentul de duminică a provocat reacţii şi din partea reprezentanţilor Partidului Democrat, Partidului Liberal Democrat şi Partidului Comuniştilor, care au condamnat uciderea tînărului de 18 la Vadul lui Vodă.

Publika TV îl citează pe preşedintele de onoare al Partidului Democrat Dumitru Diacov cu declaraţia că trebuie aflat care este exact motrivul pentru care militarul rus a tras într-un om neînarmat.

Consiliul local din Pârâta a trimis o scrisoare preşedintelui interimar al Moldovei, guvernului şi parlamentului în care se cere pedepsirea militarului rus şi retragerea posturilor de control ale forţei mixte de menţinere a păcii din zona de securitate. Locuitorii satelor Pârâta şi Coşniţa, raionul Dubăsari, au protestat astăzi lângă postul de de control de la vadul lui Vodă, şi au anunţat că mâine va avea loc un protest mai amplu la care vor participa persoane din întregul raion Dubăsari.

Reamintim că un militar rus din forţele mixte de menţinere a păcii a împuşcat un tânăr de 18 ani, la punctual de control nr. 9 de pe podul peste Nistru, iar tînărul a decedat după cîteva ore.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii din raionul Dubăsari, locanicul se deplasa cu un automobil din satul Pârâta spre localitatea Vadul lui Vodă, când a lovit bara de protecţie a postului de control nr. 9. El nu a oprit la somaţiile militarilor, iar comandantul postului de control a deschis focul. Un glonţ a străpuns uşa pasagerului din stânga şi a pătruns prin scaunul şoferului, rănindu-l grav în regiunea spatelui.

Procuratura Generală de la Chişinău a decis începerea urmăririi penale în acest caz.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG