Linkuri accesibilitate

Ciocniri violente în Siria între forţele de securitate şi protestari


Violenţele continuă în ciuda prezenţei delegaţiei de observatori ai Ligii Arabe

În timp ce delegaţia de observatori ai Ligii Arabe îşi continuă misiunea de verificare în Siria, în capitala Damasc au avut loc ciocniri între forţele siriene şi activişti pentru democraţie, după tradiţionalele rugăciuni musulmane de vineri.

Activiştii susţin că armata a folosit bombe cu cuie pentru a-i dispersa pe demonstranţi, iar aceştia au ripostat aruncînd cu pietre.

Organizatorii protestelor au făcut apel la demonstranţii ample, spunînd că cel puţin 40 de civili au fost ucişi joi de către forţele de securitate, în timp ce era aşteptată vizita delegaţiei de observatori. Se pare că prezenţa acestora în ţară a dat curaj protestarilor.

Mai multe grupări al opoziţiei siriene spun că trupurile neînsfleţite a opt civili au fost recuperate astăzi, dar numărul e greu de verificat.

Tot astăzi, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul la Londra, a anunţat că mai mult de 20 de protestatari au fost răniţi cînd forţele de securitate au folosit gaze larimogene pentru a dispera o mulţime de 70 de mii de demonstranţi care se îndreptau spre clădirea primăriei din Damasc, unde se crede că îşi au baza osbervatorii Ligii Arabe.

Proteste ample au avut loc şi la Homs, şi în jurul oraşul Idlib din norfdul Siriei, unde potrivit datelor Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului cel puţin 250 de mii de persoane au participat la nu mai puţin de 74 demonstraţii de protest separate.

“Vineri vom mărşălui spre pieţele libertăţii cu piepturile goale”, se spune într-un mesaj postat pe Facebook de grupul de discuţii “Revoluţia din Siria 2011”.

Planul de pace al Ligii Arabe prevede încetarea totală a violenţelor, retragerea tuturor trupelor în cazărmi şi eliberarea tuturor prizonierilor.

Misiunea arabă trimisă în Siria a fost criticată pentru că e condusă de generalul sudanez Mustafa al-Dabi, pe care Amnesty International l-a acuzat de încălcarea drepturilor omului în propria sa ţară.

Generalul are însă sprijinul Ligii Arabe, iar Statele Unite au cerut criticilor să lase delegaţia de observatori să-şi ducă la bun sfîrşit misiunea.

Ministerul rus de externe a spus că primele evaluări făcute şeful delegaţiei arată că situaţia din Siria se normalizează. Generalul Dabi a declarat joi într-un interviu pentru Reuter că deşi unele locuri păreau în dezordine, el nu a văzut nimic înfricoşător.

Dar Comitetele de Coordonare Locală, o grupare de opoziţie care documentează şi organizează proteste, a susţine că 130 de persoane au fost ucise de la sosirea Ligii Arabe în Siria la începutul săptămânii.

Naţiunile Unite estimează că cel puţin 5000 de persoane au fost ucise în Siria de la încperea protestelor împotriva regimului prşedintelui Başar al-Assad în luna martie.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG