Linkuri accesibilitate

Bucureştiul reacţionează la schimbarea de la Tiraspol (România liberă)


Ţintele guvernului român în anul care vine (Evenimentul zilei)


Infrangerea in alegeri a lui Igor Smirnov a fost asumata public de fostul lider separatist, iar Evenimentul zilei preia informatia sub forma unei stiri. Noul lider, Evgheni Sevciuk a declarat deja ca nu va modifica linia de politica externa a regiunii, dar s-a pronuntat in favoarea unei relatii bune cu Chisinaul, ca va dispune eliminarea barierelor existente la trecerea marfurilor si a pasagerilor peste granita, infiintata ilegal, dintre Transnistria si restul Republicii Moldova, informeaza cotidianul de la Bucuresti.

Editia online a Romaniei libere publica declaratia consilierului prezidential pe probleme militare, de siguranta nationala si de politica externa al presedintelui Traian Basescu, Iulian Chifu, care se refera la schimbarile de la Tiraspol. Chifu precizeaza ca Romania nu isi propune niciun rol special in rezolvarea problemei transnistrene, altul decat cel pe care-l detine in cadrul Uniunii Europene. Altminteri, admite ca Evgheni Sevciuk ar putea fi un mai cooperant decat predecesorul sau in cadrul negocierilor in format 5+2, sau cel putin Bucurestiul s-ar astepta sa fie asa. La Bucuresti, miza principala in ceea ce priveste Republica Moldova este sprijinirea autoritatilor de la Chisinau pentru ca guvernarea de acolo sa devina o poveste de succes. Deocamdata, dificultatile de depasit tin de lipsa de experienta a coalitiei de guvernamant, de ambitiile unor lideir politici si chiar de rivalitati personale, a mai spus consilierul prezidential, citat de Romania libera.

Ce tinte ar trebui sa urmeareasca guvernul de la Bucuresti in anul care vine - acesta este subiectul ales de Mirea Marian pentru comentariul publicat in editia electronica a Evenimentului zilei. Optiunea de a continua programul de austeritate convenit cu Fondul Monetar International este corecta, in opinia jurnalistului. In schimb, opozitia grupata in Uniunea Social-liberala ar fi reactionat stupid opunandu-se vehement ca primarii sa aiba dreptul de a majora taxele si impozitele locale. Mircea Marian crede ca in Romania majoritatea primarilor prefera sa stea cu mana intinsa la bugetul de stat in loc sa ia masuri care le-ar putea redresa finantele, dar le-ar putea si supara alegatorii. Mai intai, guvernul condus de Emil Boc ar trebui sa impuna in 2012 o modificare a sistemului electoral. Ar fi nevoie de vot uninominal, iar masura ar trebui cumulata cu eliminarea pragului de intrare in parlament si cu desfiintarea subventiei de stat acordata partidelor politice. Executivul ar trebui macar sa inceapa anul viitor un program serios de deetatizare, pregatind pentru privatizare active inca valoroase ale statului, cum sunt Caile Ferate sau Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC-ul). In sfarsit, o a treia masura indispensabila ar fi reformarea sistemului energetic, chiar daca in prima instanta efectul va fi de crestere a pretului catre populatie. Liberalizarea pietii si intreruperea contractelor oneroase, cu „baietii destepti” cum sunt numiti, sunt urgenţe ce nu mai pot fi amanate, se mai arata in Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG