Linkuri accesibilitate

Foşti deţinuţi politici din Transnistria despre schimbările de la Tiraspol


Ernest Vardanean şi Ilie Cazac
Ernest Vardanean şi Ilie Cazac


Jurnalistul Ernest Vardanean şi fostul inspector fiscal Ilie Cazac, de vorbă cu Valentina Ursu.


Ernest Vardanean: „Anul care se încheie a fost pentru familia noastră un an foarte complicat, grav, dar şi controversat. A fost anul eliberării, anul în care am avut speranţe, am avut aşteptări, pe care aş dori eu să le am şi în anul viitor. Pe de altă parte, aş vrea ca toate problemele, toate necazurile pe care le-am avut să rămână în anul 2011. Ca în anul viitor să intrăm doar cu sufletul curat, cu speranţă şi cu mai multe succese şi sănătate desigur.”

Europa liberă: Pentru Ilie Cazac cum a fost acest an 2011, care iată, rămâne în istorie?

Ilie Cazac: „Acest an s-a început foarte dramatic şi eram în aşteptări. Anul nou 2011 l-am întâlnit în închisoare. Erau procese de judecată. Pe data de 19 ianuarie, aşa-numitul procuror din partea Transnistriei a cerut să mi se dea 18 ani privaţiune de libertate, cu confiscarea averii, şi mi s-a dat la începutul lui februarie 14 ani. Dramatic pentru mine, dar oricum m-am ţinut.”

Europa liberă: Voi v-aţi răspuns totuşi la întrebarea pentru ce aţi fost reţinuţi, arestaţi?

Ilie Cazac: „Eu nu mi-am răspuns.”

Ernest Vardanean
Ernest Vardanean
Ernest Vardanean: „Eu înţeleg din punctul de vedere a legislaţiei transnistrene pentru ce, dar, din punct de vedere politic, sunt în căutarea acestui răspuns şi nu pot înţelege pentru ce transnistrenii au făcut toate acestea. Pentru că imaginea lor proastă a fost şi mai mult agravată şi afectată. Şi ce au câştigat ei din cazurile noastre? Aproape nimic. Scopul principal era târgul politic cu Republica Moldova.”

Ilie Cazac: „Totul a fost făcut de către Federaţia Rusă. Şi târgul, da, într-adevăr, era cu Republica Moldova. În cazul meu, chiar şi după legislaţia transnistreană, eu nu am fost vinovat cu nimic, fiindcă eu nu am avut dreptul nici la avocat ca să îmi apăr vina, chiar nici nu mi s-a demonstrat vina. Dovada este că am fost eliberat prin graţiere şi mi s-a scos situaţia că sunt condamnat, - eu acum trebuie după legislaţia lor să fac armata, - deci, singuri au demonstrat că eu nu sunt vinovat cu nimic.”

Europa liberă: Totuşi, ambii aţi pus semnătura ca să vă graţieze?

Ilie Cazac: „Da.”

Ernest Vardanean: „Da. Eu am fost nevoit şi nu am vrut să mă fac erou, pentru că ştiam că am doi copii şi am pentru cine să mă jertfesc, adică mai bine să am aceste „râsuri”, dar să revin cât mai degrabă la familia mea.”

Europa liberă: De ce insistau să obţină această solicitare de graţiere?

Ernest Vardanean: „Pe de o parte, ca să scape ei de această situaţie neplăcută pentru dânşii. Pe de altă parte, ca să demonstreze tuturor că, iată, dl Smirnov este un om foarte bun, cu suflet, şi este gata să-l graţieze pe Ernest Vardanean, cam aşa.”

Europa liberă: Ilie Cazac mai greu a scris această cerere de graţiere.

Ilie Cazac
Ilie Cazac
Ilie Cazac: „Da. Prima cerere de graţiere am scris-o către „cetăţeanul” Smirnov. După această cerere am fost pedepsit aspru. A doua cerere am scris-o „domnului” Smirnov şi tot am fost pedepsit. A treia oară, ei singuri au venit la mine, au venit cu camere şi mi-au propus să semnez cererea de graţiere către „preşedinte”. Eu am semnat-o fiindcă înţelegeam că nu au venit pur şi simplu, au venit cu un scop ca să mă elibereze. Mi-au spus că, dacă tu semnezi, tu vei fi eliberat în câteva zile. Am fost eliberat peste 40 de zile. Nu regret că am semnat-o, fiindcă nici nu mi-am recunoscut vina. Eu nu am scris aşa cuvinte că rog ca să fiu graţiat. Eu am scris că rog să fie graţiată mama mea, familia mea, fiindcă fratele meu are nevoie de mine, mama are nevoie de mine, fiindcă ea este invalidă. Nu am scris aşa cuvinte că rog să fiu graţiat.”

Ernest Vardanean: „Şi eu am menţionat familia mea şi am scris rog să fiu graţiat pentru că sunt unicul bărbat din familie, că am doi copii, o mamă care este aproape pensionară şi soţia mea trăieşte singurică cu copiii mei şi am o soră minoră şi suntem într-o situaţie foarte gravă.”

Europa liberă: Ce aţi înţeles voi despre acest regim „smirnovist”, care 20 de ani a fost în Transnistria?

Ernest Vardanean: „Chiar ştiam foarte bine ce înseamnă acest regim, pentru că chiar din anii 90, îmi dădeam seama că este un regim ilegal, că face mai multe fărădelegi, că se ocupă de operaţiuni financiare ilegale, că se ocupă de contrabanda armelor ş.a.m.d. Nu am avut iluzii referitor la acest regim. Pur şi simplu, după arestarea noastră am înţeles că, iată, regimul a ajuns la linia roşie pe care, de fapt, a şi depăşit-o, şi lumea a văzut ce este regimul transnistrean şi ce poate să facă acest regim.”

Ernest Vardanean şi Ilie Cazac
Ernest Vardanean şi Ilie Cazac
Ilie Cazac: „Este un regim de represiune. Antiufeev este preşedintele fărădelegii în Transnistria, fiindcă el aprobă toţi judecătorii, tot sistemul judecătoresc, arestează oamenii nevinovaţi.”

Europa liberă: Lumea de acolo trăieşte cu frică. De ce îi era frică?

Ernest Vardanean: „Da. Au trăit cu frică. Lumea ştia foarte bine că instanţele de judecată nu sunt independente, că există acolo este ceea ce se numeşte în limba rusă „bespredel” (беспредел) în instanţele de miliţie, de procuratură, de servicii secrete. Omul, dacă nimereşte într-o situaţie cum am nimerit noi, este ostaticul acestui regim şi aproape nimeni nu poate să-l apere.”

Europa liberă: Acele structuri pot fi reformate? Mă refer la miliţia transnistreană, la MGB-ul de acolo, la alte structuri.

Ernest Vardanean: „Sper că aceste structuri vor fi reformate.”

Europa liberă: Cu aceeaşi oameni, cum poate să decurgă această reformă?

Ernest Vardanean: „MGB-ul nu poate să rămână cu aceeaşi oameni, care sunt acolo acum. Eu sunt absolut sigur că Evgheni Şevciuk va schimba această structură sau chiar o va desfiinţa, pentru că are o nevoie imensă din punct de vedere şi intern, şi extern. Pentru că întotdeauna când lumea spunea „regimul lui Smirnov” şi „regimul lui Antiufeev”, - adică regiunea transnistreană aşa cum este până acum, cu regimul ilegal, - nu poate fi percepută fără MGB-ul lui Antiufeev. Dacă noi dorim să reformăm regimul, trebuie neapărat să începem cu reformarea MGB-ului, cel puţin. Noi cu Ilie am nimerit într-o situaţie dramatică, deşi legislaţia este nerecunoscută. Dar credeţi-mă că închisorile sunt acolo reale, existente şi noi trebuie să ţinem cont de acest fapt.”

Europa liberă: Dar cu cine se umple aceste închisori?

Ernest Vardanean
Ernest Vardanean
Ernest Vardanean: „Cu oameni obişnuiţi care nu au posibilităţi să se apere acolo. Şi dacă noi vorbim despre reformarea legislaţiei, da, bine, lasă să fie reformare pe baza legislaţiei transnistrene, dar lasă să fie şi pe baza standardelor internaţionale. De ce nu? Dacă Evgheni Şevciuk va fi conştient în acest sens, dacă el va obţine aceste schimbări, lasă să fie aceste schimbări pe bază internă, numai că aceste schimbări să fie conforme tuturor normelor lumii civilizate.”

Europa liberă: Cu ce ar trebui să înceapă Evgheni Şevciuk?

Ernest Vardanean: „Să înceapă cu revizuirea totală a tuturor dosarelor penale din stânga Nistrului, pentru că acolo oamenii sunt condamnaţi pe nedreptate şi acolo sunt sute de oameni care nu merită să stea în închisoare, şi acolo sunt sute de cetăţeni ai Moldovei, dar şi ai Federaţiei Ruse şi ai Ucrainei.”

Europa liberă: Pentru ce se bagă la închisoare o persoană?

Ernest Vardanean: „Pentru că miliţia sau MGB-ul doreşte să aibă o statistică frumoasă că, iată, de pildă, noi am trimis la judecată 80 de dosare penale pe lună, dintre care 75 au fost condamnate ş.a.m.d.”

Europa liberă: Bine, dar autorităţile nu-şi pun întrebarea de ce au fost condamnate persoanele?

Ernest Vardanean: „Nu-şi pun întrebarea, credeţi-mă, pe ei nu îi interesează faptul acesta. Şi acolo se bazează pe un principiu din timpurile sovietice: dacă eşti arestat, înseamnă că eşti vinovat şi gata.”

Europa liberă: Domnul Şevciuk, fiind pe timpuri miliţian, cred că el cunoaşte foarte bine situaţia din sistem?

Ernest Vardanean: „O cunoaşte foarte bine şi prietenul lui Ghenadie Kuzmiciov, un actual miliţian, cunoaşte la fel foarte bine situaţia şi eu sper ca aceşti oameni, care din interior cunosc toate problemele, pot să le rezolve cumva.”

Europa liberă: Al doilea pas?

Ernest Vardanean: „Depistarea şi condamnarea tuturor oamenilor care au fost implicaţi în operaţiunile financiare ilegale cu furtul banilor ruseşti, care au fost preconizate pentru populaţia transnistreană, dar au fost trimise nu ştiu unde.”

Europa liberă: Credeţi că Evghenii Şevciuk va conta şi în continuare pe sprijinul Moscovei, - asistenţă financiară, materială din partea Moscovei, - sau va căuta resurse în interior?

Ernest Vardanean: „El va fi nevoit să caute resurse financiare de la Moscova, pentru că, la momentul actual, bugetul transnistrean este aproape pustiu, deficitul bugetar mi se pare că a ajuns la 80 de procente. Este o situaţie îngrozitoare acolo. La momentul actual, Şevciuk va vorbi cu Moscova în acest sens, dar eu sper că în cazul în care el va reuşi să demonopolizeze economia, să permită dezvoltarea business-ului mic şi mijlociu, atunci probabil că economia transnistreană va primi şi impozite, dar şi din partea companiei Sheriff, dacă Şevciuk o va impune pe Sheriff să plătească impozite, pentru că acum nu le plăteşte.”

Europa liberă: Ilie, te-ai întoarce să îţi continui activitatea la Bender?

Ilie Cazac: „Dacă va fi Şevciuk şi va fi destrămat aşa numitul MGB, dacă Antiufeev ar pleca, nu exclud acest lucru. Mă voi reîntoarce la Tighina.”

Europa liberă: De ce?

Ernest Vardanean şi Ilie Cazac
Ernest Vardanean şi Ilie Cazac
Ilie Cazac: „Acolo am crescut, acolo este şcoala mea, acolo este casa mea.”

Europa liberă: Ernest Vardanean s-ar întoarce?

Ernest Vardanean: „Ernest Vardanean s-ar întoarce, dacă ar pleca nu numai Igor Smirnov, ci şi Antiufeev, dacă va fi desfiinţat sau cumva reformat MGB-ul, pentru că acolo la Tiraspol au rămas mama şi sora mea şi aş vrea foarte mult să le văd acolo. Acolo este şcoala mea pe care am absolvit-o acum 14 ani. Chiar mii dor puţin de Tiraspol, deşi ultimii ani am vrut foarte mult să-l părăsesc. Dar acum văd că în comparaţie cu Chişinăul, totuşi Tiraspolul este un oraş drăguţ şi de ce să nu-l văd încă o dată. După ce însă vom vedea anumite schimbări acolo.”

Europa liberă: Reunificarea Moldovei cum o vedeţi?

Ernest Vardanean: „Reunificarea Moldovei o văd mult mai posibilă decât era cu Igor Smirnov. Deşi, oficial, deschis, Evghenii Şevciuk niciodată nu a spus că el va opta pentru reîntregirea Moldovei, dar, oricum, Şevciuk nu e Smirnov.”

Europa liberă: Ar putea totuşi să accepte această reintegrare?

Ernest Vardanean: „Aici noi trebuie să ţinem cont de doi factori foarte importanţi. Pentru reîntregirea Moldovei nu este de ajuns să avem un lider favorabil la Tiraspol, trebuie să avem şi voinţă politică la Chişinău. Trebuie să ştim ce doreşte Moldova, de ce este gata Moldova, ce este gata să plătească Moldova pentru această reîntregire.”

Europa liberă: Dar ce ar trebui să plătească?

Ernest Vardanean: „Păi asta trebuie să vorbim cu experţi, să vedem câţi bani, câte eforturi, câţi oameni ar trebui să fie implicaţi în acest proces. Şi este al doilea factor – Moscova. Chiar dacă s-a schimbat puterea la Tiraspol, Moscova nu va fi gata să cedeze această regiune şi, din câte ştiu eu, Moscova este gata să vorbească şi cu Evghenii Şevciuk, adică ea nu face nici o tragedie din faptul că omul ei Anatoli Kaminski a fost învins.”

Europa liberă: Care va fi relaţia dintre Tiraspol şi Moscova?

Ernest Vardanean: „Relaţiile vor fi mai pragmatice, pentru că Evghenii Şevciuk acum este gata să vorbească cu Moscova pe baza unui dialog pragmatic, adică Moscova îi dă banii lui Şevciuk şi Şevciuk îi repartizează în Transnistria şi apoi dă răspunsul respectiv Moscovei. Aşa se face. Dar nu cum a făcut Igor Smirnov - a luat banii, a spus vă mulţumim şi nu vă implicaţi aici, nu veniţi să ne controlaţi – aşa ceva cred că nu va mai fi.”

Europa liberă: Relaţia dintre Tiraspol şi Kiev ar putea să se modifice?

Ernest Vardanean: „Să se îmbunătăţească, pentru că Igor Smirnov a fost un interlocutor foarte nefavorabil pentru Kiev. Cred că Evghenii Şevciuk va găsi limbaj comun şi cu Kievul.”

Europa liberă: Ce trebuie să facă Chişinăul?

Ernest Vardanean: „Nu este posibil să vorbim şi să facem ceva în sensul reîntregirii ţării, atunci când la Chişinău nu avem un preşedinte ales, nu avem o alianţă responsabilă. Dacă noi dorim să avem un dialog normal între Chişinău şi Tiraspol, atunci Chişinăul trebuie să fie un partener stabil. Să ştim că astăzi noi vorbim cu domnul X şi sperăm că domnul X va rămâne la putere şi mâine.”

Ilie Cazac
Ilie Cazac
Ilie Cazac: „Chişinăul în primul rând ar trebuie să schimbe situaţia în Chişinău, să fie măcar cum este în Transnistria, aşa cum trăiesc bugetarii acolo şi cum trăiesc pensionarii acolo. Trebuie ca pentru populaţia din stânga Nistrului, Chişinăul să devină atractiv, această idee de reîntregire, pentru că oamenii de acolo încă nu sunt gata pentru asta.”

Ernest Vardanean: „Transnistria a arătat un exemplu de o alegere democratică, chiar dacă este un regim nerecunoscut, dar a dat un exemplu de o democraţie adevărată. Oamenii au venit la circumscripţii şi au votat pentru schimbări. De ce noi nu vedem acest lucru la Chişinău? Îmi pare rău.”

Europa liberă: Voi credeţi în democratizarea Transnistriei?

Ernest Vardanean: „De ce nu?”

Europa liberă: Ce va face occidentul?

Ernest Vardanean: „Occidentul poate să facă două lucruri importante: să organizeze negocieri între Şevciuk şi domnul X de la Chişinău, aşa cum a făcut în septembrie în Germania. Şi, al doilea lucru, poate să acorde ajutor financiar pentru reîntregirea ţării. Este un proces care se numeşte „post-smirnovist” sau „post-conflict”. Şi Transnistria, şi Moldova se confruntă cu mai multe probleme economice. Avem datorii imense pentru gazele naturale, trei miliarde de dolari. Cine poate plăti pentru acest gaz? Nimeni. Înseamnă că şi Rusia, şi Uniunea Europeană pot să ne acorde un ajutor financiar, dar numai în cazul în care şi Chişinăul, şi Tiraspolul îşi vor exprima voinţa şi dorinţa de a negocia.”

Europa liberă: Transnistria poate fi europenizată, aşa cum îşi doreşte Republica Moldova?

Ernest Vardanean: „De ce nu? Este un stereotip foarte prost pe care îl spunea dl Smirnov că, iată, noi suntem pro-ruşi, dar voi sunteţi pro-occidentali. Şi ce? Populaţia din Federaţia Rusă tot este pro-europeană, ei nu sunt pro-africani sau pro-asiatici. Vedeţi ce s-a întâmplat în Moscova? 120 de mii de oameni au participat la manifestări în masă pentru că şi-au exprimat îngrijorarea şi nedumerirea de faptul fraudării alegerilor parlamentare. Asta înseamnă că ruşii sunt foarte conştienţi în acest sens, ei doresc să aibă alegeri transparente, libere ş.a.m.d. Asta înseamnă că, totuşi, ruşii sunt pro-europeni, în sensul democratizării ţării lor. Şi asta nu înseamnă că dacă Rusia îl susţine pe Evgheni Şevciuk, iar populaţia transnistreană este pro-rusă, asta nu înseamnă că populaţia transnistreană este anti-europeană, nicidecum. Ei pot fi pro-ruşi din punct de vedere cultural, istoric, spiritual ş.a.m.d., dar pot fi şi pro-europeni din punct de vedere economic, pragmatic, ş.a.m.d. Mai mulţi agenţi economici din stânga Nistrului au contacte financiare şi de afaceri cu ţările europene. Este un fapt foarte interesant şi foarte plăcut în acest sens.”

Ilie Cazac
Ilie Cazac
Ilie Cazac: „Nu prea sunt de acord cu Ernest în acest sens pentru că Rusia este totuşi o ţară dictatorială, mai bine de spus imperială şi, oricum, moldovenii se trag mai mult spre Europa, Uniunea Europeană, Statele Unite, dar populaţia din stânga Nistrului mai mult se trage spre Est, spre Rusia.”

Ernest Vardanean: „Apropo, în privinţa alegerilor parlamentare din Federaţia Rusă, mi se pare că acum Vladimir Putin îşi pierde legitimitatea, pentru că occidentul a văzut că alegerile au fost fraudate. Nu este exclusă posibilitatea că vor fi fraudate şi alegerile prezidenţiale din 4 martie. Şi în cazul în care Vladimir Putin va dori să fie legitimat din partea occidentului, atunci occidentul îi poate spune: „bine, Vova, dacă vrei legitimitate, cedează ceva, undeva, şi lasă să fie Transnistria.” Pentru că occidentul - şi anume Germania - i-a pus lui Medvedev şi Putin o condiţie foarte dură: dacă vreţi acces la Organizaţia Mondială de Comerţ, dacă vreţi regimul de vize liberalizat, dacă vreţi să aveţi tehnologii noi şi investiţii din partea occidentului, atunci cedaţi Transnistria sau cel puţin evacuaţi trupele voastre din Estul Moldovei şi atunci vom vorbi. Prima sub-condiţie din această condiţie mare a fost înlăturarea lui Igor Smirnov. Această sub-condiţie este deja făcută, realizată. Vedem mai departe.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG