Linkuri accesibilitate

Între „Googleberg” şi creditul prezidenţial


William Totok
William Totok

Germania: o retrospectivă a anului de criză 2011.




Anul 2011 a început cu un veritabil scandal politic şi se încheie tot cu un scandal. Implicaţi în aceste scandaluri au fost două personaje de prim rang din viaţa politică a Germaniei, fostul ministru al apărării, creştin-democratul Karl-Theodor zu Guttenberg şi preşedintele federal, creştin-democratul Christian Wulff.

Din cauza unui plagiat dovedit, ministrul n-a avut încotro şi a trebuit să demisioneze. Preşedintele Wulff, în schimb, a intrat în colimatorul presei din pricina unui credit preferenţial, pe care l-a primit de la un apropiat pe vremea cînd mai era prim-ministru al landului federal Saxonia Inferioară.

Pe lîngă aceste două scandaluri care au dominat mass-media din Germania, tema principală a fost criza monedei euro, modalităţile de salvare a Greciei de la falimentul de stat şi politica ezitantă a guvernului federal legată de această problemă.

În martie şefa guvenului german, Angela Merkel a anunţat în faţa parlamentului că anul 2011 trebuie să devină „anul încrederii pentru moneda euro şi pentru Uniunea Europeană“. Tot atunci, ea a promis că Germania va fi solidară cu ţările care vor avea probleme bugetare. Într-o declaraţie guvernamentală, Merkel a rostit în octombrie şi propoziţia pe care a tot repetat-o în cursul anului care a trecut: „Dacă moneda euro va eşua, atunci va eşua şi Europa. Aşa ceva nu se poate admite.”

În anul ce se termină au avut loc şi mai multe alegeri regionale care au fost un test electoral nesatisfăcător pentru actualul guvern. În landul Baden-Württemberg ecologiştii au ieşit învingători, în martie, şi au preluat conducerea guvernului regional. În Renania-Palatinat (tot în martie), la Bremen (în mai) în Mecklenburg Vorpommern şi la Berlin (în septembrie) alegerile regionale au fost cîştigate de către social-democraţi. Presa germană a vorbit despre crepusculul coaliţiei guvernului federal, creştin-democrat/liberal, ţinînd cont şi de neînţelegerile ivite în cadrul executivului privind strategia de salvare a zonei euro.

După catastrofa de la Fukushima, Germania a anunţat în mai că va renunţa la folosirea energiei nucleare şi va închide toate uzinele atomo-electrice pînă-n anul 2022.

În septembrie, Papa Benedict al XVI-lea a vizitat Germania, vorbind şi în Bundestag. Credincioşii însă au aşteptat degeaba semnale vizibile în vederea impulsionării ecumenismului.

Reconsiderarea critică a comunismului a continuat şi în acest an. Strîns legate de acest proces sunt două evenimente cu care încheiem această sumară retrospectivă: În aprilie, fostul dizident est-german, Roland Jahn a devenit cel de-al treilea director al Oficiului Federal pentru Administrarea Arhivelor fostei Securităţi est-germane, Stasi (BstU) - după pastorul Joachim Gauck şi Marianne Birthler.

Ridicarea zidului din Berlin în urmă cu 50 de ani a fost marcată în august cu ample festivităţi de comemorare în toată ţara.
De la Berlin, tuturor ascultătoarelor şi ascultătorilor: La Mulţi Ani! William Totok.
Previous Next

XS
SM
MD
LG