Linkuri accesibilitate

Nu se aşteaptă nimeni la schimbări de direcţie politică la Tiraspol sub Evgheni Şevciuk (Ev.Zilei)


Romania - press newsstand, Mar2009
Romania - press newsstand, Mar2009

Traian Băsescu încearcă să recupereze voturi către actuala putere (R. Liberă)

Principalele ziare romanesti anunta rezultatul alegerilor din Transnistria, reamintind ca nu se asteapta nimeni la schimbari de directie in politica la Tiraspol sub conducerea lui Evgheni Şevciuk. Evenimentul Zilei reaminteste ca in 2006 acesta considera ca Transnistriei nu are alternativa la autonomie, intrucat Republica Moldova se va uni la un moment dat cu Romania.

Presa preia in editiile de azi si declaratiile viceliderului rus Dimitri Rogozin, fost ambasador al Rusiei la NATO. El ironizeaza Romania pentru rolul sau minor in functionarea scutului american antiracheta. Evenimentul Zilei face stire din aceasta apreciere jignitoare. Mai multe despre cele spuse de Rogozin difuzeaza insa Hotnews. Oficialul rus considera NATO o structura depasita, care inca se bazeaza pe principii de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Americanii o folosesc ca pe un instrument de a controla militarismul german, oricand capabil de a reinvia, si de a tine Rusia la distanta. Or, spune Rogozin, misiunea diplomatilor ruşi este tocmai aceea de a nu-i lasa niciodata pe americani singuri cu europeanii, relateaza Hotnews citand Russia Today.

Un comentariu din editia centrala a ziarului Adevarul, semnat de Liviu Antonesei, se opreste asupra manifestatiilor anti-Putin de la Moscova, care reclama fraudarea voturilor la recentul scrutin parlamentar. Cea mai mare miscare de protest de la caderea Uniunii Sovietice, spune Antonesei, si care arata ca rusilor “le-a ajuns cutitul la os”. In opinia lui Liviu Antonesei, si in Romania “puterea intentioneaza manipularea alegerilor de anul viitor. Isi imagineaza ca este mai inteligenta decat cea moscovita, inventand, contra regulilor democratiei si a codului european de bune practici electorale, comasarea alegerilor”. Comentatorul spera ca legea sa fie respinsa de Curtea Constitutionala pentru ca este “abuziva” si risca sa scoata in strada, peste un an, sute de mii de romani.


Un sondaj de opinie comandat de Adevarul plaseaza Uniunea Social-Liberala (formata din social-democrati si liberali) pentru prima oara cu putin sub 50%, in timp ce Partidul Democrat Liberal, aflat la putere, se afla in usoara crestere (21,5%). Surpriza o constituie Partidul Poporului, condus de Dan Diaconescu, patronul postului de televiziune OTV. Formatiunea sa este creditata cu 11% din voturi. Adevarul calculeaza ca PDL ar putea forma o majoritate cu ajutorul mai multor partide mici si al Uniunii Democrate a Maghiarilor.

Ciudatele atacuri ale presedintele Traian Basescu la adresa Departmanetului National Anticoruptie, facute intr-un interviu televizat inainte de Craciun, continua sa intrige comentatorii. In Romania Libera, Tom Gallagher lanseaza o ipoteza: electoratul captiv al actualei opozitii isi intemeiaza fidelitatea pe asteptari foarte concrete: “pomeni electorale”, facilitati pentru alegatorul sarac si pentru clientela politica.

Or, in conditiile unei guvernante fiscale de la Bruxelles, nu prea mai e nimic de impartit nici poporului, nici clientelei. Basescu ar incerca sa recupereze voturi catre actuala putere, de pilda propunand aceasta abrupta pace cu coruptii din toate formatiunile politice.
XS
SM
MD
LG