Linkuri accesibilitate

Transnistrenii îşi aleg un nou lider


La funcţia de lider al Transnistriei pretind şeful Sovietului suprem Anatoli Kaminski, candidatul favorit al Moscovei, şi fostul şef al legislativului transnistrean Evgheni Şevciuk.



Turul doi al aşa-numitelor alegeri prezidenţiale din Transnistria s-a încheiat fără încălcări majore. Scrutinul din autoproclamata republică a fost monitorizat de parlamentari din Rusia, observatori din regiunea separatistă a Georgiei Osetia de Sud şi din partea comunităţii ruse de la Chişinău. La fel şi comisia electorală de la Tiraspol a anunţat lipsa unor încălcări serioase.

Rata de participare la vot a fost de 51,57%, cu 6% mai mică decât în primul tur din 11 decembrie.

Actualul lider de la Tiraspol Igor Smirnov nu şi-a exercitat dreptul la vot, după ce a fost eliminat în primul tur al cursei electorale. Smirnov a contestat rezultatele primului tur, însă autoritatea electorală i-a respins cererea.

În turul doi pentru funcţia de lider al Transnistriei au concurat şeful Sovietului suprem Anatoli Kaminski, favoritul Kremlinului, şi fostul şef al legislativului transnistrean Evgheni Şevciuk.

Acum două săptămâni, în primul tur, cele mai multe voturi le-a acumulat Şevciuk – 38,5%, Kaminski se situase pe locul doi cu 26,4%, iar actualul lider Igor Smirnov, cel care a condus de 20 de ani Transnistria, s-a plasat pe locul trei cu 24,6% şi a fost eliminat din cursă. Smirnov a contestat rezultatele alegerilor, însă cererea sa a fost repsinsă de comisia electorală.

În al doilea tur nu există un prag minim de participare la vot pentru validarea alegerilor. Câştigător este declarat candidatul care a acumulat majoritatea voturilor.

Durata mandatului prezidenţial în Transnistria este de 5 ani. Însă după alegeri competenţele preşedintelui vor fi reduse substanţial. În Transnistria urmează să apară instituţia primului ministru, care va prelua o parte din împuternicirile prezidenţiale. În plus, conform recentelor modificări la constituţia regiunii, guvernul de la Tiraspol va fi de acum încolo un organ deliberativ care va adopta deciziile prin vot.

Chişinăul şi comunitatea internaţională nu recunosc alegerile din Transnistria.

Recent, fostul reprezentant special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, declara într-un interviu pentru Info-Prim Neo că autorităţile de la Chişinău ar trebui să-l primească cu braţele deschise pe următorul lider de la Tiraspol, dacă aşa numitele alegeri prezidenţiale din Transnistria vor decurge în mod democratic.

„Ar fi o greşeală ca aceste alegeri să fie trecute cu vederea, bineînţeles, în circumstanţele existente ale status quo-ului recunoscut internaţional”, a spus Kalman Mizsei.

În opinia sa, Uniunea Europeană ar trebui să acorde mai multă atenţie reglementării conflictului transnistrean şi îndeosebi măsurilor de sporire a încrederii.

„Eu continui sa fiu ferm convins de faptul că anume consolidarea încrederii între Chişinău şi Tiraspol este o cheie indispensabilă pentru rezolvarea conflictului”, a spus fostul reprezentant special al Uniunii Europene în Republica Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG