Linkuri accesibilitate

2011 - între bugetul gîlcevii politice și cel al realizărilor diplomatice


Anatol Golea și Alexandru Canțîr în studioul Europei Libere.
Anatol Golea și Alexandru Canțîr în studioul Europei Libere.

Punct și de la Capăt cu Vasile Botnaru și invitații săi



Fiecare dintre noi are propriile epitete pentru anul care a trecut, oricât de mult ar semăna între ele locurile în care ne aflăm, emoțiile ne încearcă, politicienii care ne impun agenda sau tabieturile care ne ajută să evadăm din rutină. Cum a fost anul 2011? La această întrebare astăzi vor răspunde doi jurnaliști notorii de la Chișinău – Anatol Golea și Alexandru Canțîr, care vor întregi seria de rememorări și bilanțuri, pe care Europa Liberă le practică, la fel ca toată lumea, la sfârșit de an.

Europa Liberă: 2011 a fost un an dificil, cel puțin. Dumneavoastră sunteți liberi să aglomerați tot felul de alte adjective. Dacă ar fi să priviți din perspectiva nu neapărat factologiei, dar a unor experiențe acumulate, pentru că cine calcă o dată pe greblă, cel puțin încearcă să nu mai calce a doua oară pe ea. În sensul acesta anul 2011 poate fi calificat ca un an în care s-au acumulat experiențe utile, Anatol?

Anatol Golea: ,,Anul 2011 a fost unul care s-a călcat mult pe greblă. Moldovenii mai au o vorbă a se călca prin străchin. Cred că anume acest lucru au tot făcut politicienii pe parcursul anului 2011. S-au comis mai multe greșeli. Concluzii din călcatul pe greblă în 2009 și în 2010, când nu s-a reușit alegerea
președintelui, concluziile de rigoare nu s-au făcut, învățăminte nu s-au tras, atmosfera din Alianța de guvernare a fost una incandescentă, liderii Alianței toți s-au certat, au contribuit mult pentru a compromite ceea ce înțelegem noi prin noțiunea de democrație. Au contribuit la faptul ca acest cuvânt - democrație - să fie unul de ocară în Republica Moldova. Și aceasta a demonstrat și ultimul sondaj ,,Barometrul opiniei publice”, realizat la începutul lunii noiembrie, unde vedem că lumea vrea un partid la guvernare, vrea Uniune Sovietică, nu vrea integrare europeană, etc.”

Europa Liberă: Anatol, dar pe de altă parte lumea spune că n-a căzut cerul - nu s-a ales președintele, viața a mers înainte.

Anatol Golea:
,,Și indicii economici, a propos, nu sunt atât de proști, ba chiar sunt optimiști dacă e să credem Guvernului. Altceva este - atmosfera din societate, atmosfera de instabilitate, atmosfera de așteptare în continuu. Nimeni nu vine cu investiții serioase, nimeni cu creează locuri de muncă, nimeni nu-și extinde businessul, toată lumea este în așteptare că ceva trebuie să se întâmple. Ceva bine, desigur. Bine nu se întâmplă, opoziția continuă să activeze după criteriul tradițional al opoziției din Republica Moldova – cu cât mai rău, cu atât e mai bine. Aici este problema a disconfortului și a instabilității.”

Europa Liberă: Alexandru?

Alexandru Canțîr:
,,A fost un an al decepțiilor, al foarte multor
decepții. Dacă această alianță de guvernare și-ar fi propus, ar fi adoptat un program ca să iasă cum e mai rău, sau să realizeze cel mai rău cu putință istoria unei alianțe, poate lucrurile nu ieșeau atât de prost. A ieșit cum a ieșit. Cel mai prost lucru este că societății i s-a inoculat foarte multă neîncredere, foarte mult scepticism, cinism chiar. Am văzut o tânără negustoreasă surprinsă pe marginea unei străzi vânzând te miri ce acolo, care la reproșul unui edil, al unui demnitar că ceea ce face - face ilegal, a reproșat: păi mai bine faceți voi ordine în Parlament, lămuriți-vă acolo sus și după aia cereți-ne nouă să fim cetățeni onorabili și cu respect.”

Anatol Golea: ,,Și are dreptate.”

Alexandru Canțîr: ,,Da, și are perfectă dreptate pentru că mesajul e înghițit așa cum este de către societate și cred că este consecința cea mai proastă a guvernării această reacție a populației, această dezamăgire crasă, iar în situația în care populația este, nu mă tem să spun, un pic dezgustată de tot ce se întâmplă în capitală, în sediile guvernării, ale politicului în general, e foarte rău pentru tonusul societății.”

Europa Liberă: Dar ce învățăm din asta? Înțeleg că politicienii învață mai greu. Dar electoratul învață oare din această situație? Ajunge la concluzia, după mine firească că ar trebui să se gândească de șapte ori înainte de a tăia când merge în cabina de vot?

Anatol Golea:
,,Se acreditează ideea, în primul rând totuși de opoziție, că ceea ce se întâmplă rău este consecința votului pe care l-au făcut la 29 iulie, la 28 noiembrie 2010, respectiv, 2009. Această idee se acreditează de către opoziție foarte insistent pentru că opoziția deja a decis: merge în alegeri anticipate și de fapt au demarat campania electorală. Și se va insista că este consecința votului. Și parțial este adevărat. Dar este și ceea la ce v-ați referit atunci când ați spus că politicienii nu sunt în stare să învețe lecția.

Mie îmi amintește această situație de anii 1998-2000, când după o criză, cu care s-a confruntat spațiul ex-sovietic și o situație economică foarte proastă, Republica Moldova și-a învățat lecția și a îndeplinit toate indicațiile organismelor internaționale, în primul rând ale Fondului Monetar Internațional, a adoptat mai multe legi și după asta au venit la putere Partidul Comuniștilor, speculând lozincile că tot ce se adoptă va fi anulat. Dar s-a anulat, pare-mi-se, doar reforma administrativ-teriorială, s-a revenit la raioane, în loc de județe.”

Europa Liberă: Din rațiuni politice.

Anatol Golea:
,,Din rațiuni politice, evident. Ceea ce ține de raționamentele economice, toate reformele făcute, inclusiv cu serviciile comunale, cu multe alte lucruri nu au fost anulate. S-a profitat doar din aceste reforme. Acum se repetă situația - opt ani nu s-au făcut reforme, Alianța încearcă să se conformeze rigorilor, cerințelor europene, să efectueze aceste reforme, reformele sunt dureroase, care ar putea eventual să repete situația anului 2001, într-o formă sau alta, într-o variantă sau alta. Și aceste reforme, cel mai grav este că sunt însoțite de gâlceavă, de certuri, ceea ce, Sandu a spus, trezește dezgust și dezamăgire totală.

Întâlnim acest an 2012, sărbătorile de Crăciun, Revelionul cu un sentiment de dezamăgire. Și eu cred că anul 2012 cu foarte mare probabilitate va fi un an electoral. Aceasta nu este bine, pentru că revenim la votul cetățenilor, iar votul cetățenilor poate să fie neplăcut surprinzător pentru unii politicieni de la guvernare.”

Alexandru Canțîr: ,,Sunt mai sceptic în privința învățămintelor, pe care le-ar fi putut trage electoratul din simplul motiv că peste noapte, sau în urma acestor dezamăgiri, electoratul nu va deveni mult mai rafinat, sau mai priceput în a distinge între ceea ce este bine și ceea ce este rău în societate.

Cea mai mare parte a dezamăgiților vor răspunde cu moneda lehamitei și a absenteismului, probabil în primul rând. Nu cred că vor vota pentru vis-a-vis-ul guvernării, dar cred că vor vota cu indiferența, cum ziceam, cu lehamitea și absența la urnele de vot.

Deșteptarea colectivă, ca să spunem așa, se produce, din punctul meu de vedere mult mai lent, călcatul pe greblă se întâmplă repetat și de cele mai multe ori se uită de la un accident
Miza cea mai mare, dacă dorim într-adevăr un vot conștient, trebuie pusă pe tineri...
Write your quote footer here...

la altul consecințele. Să vedem. Miza cea mai mare, dacă dorim într-adevăr un vot conștient, trebuie pusă pe tineri, care se vor detașa de electoratul tradițional, ca să spunem așa.”

Anatol Golea: ,,Dar și tinerii sunt dezamăgiți. Am vă văzut ce se întâmplă pe rețelele sociale, atunci când se vorbea cu insistență că mergem în alegeri anticipate. Au fost create grupuri pe facebook pentru a boicota alegerile anticipate, că nu vor merge. Absenteismul, într-adevăr, în cazul unor alegeri anticipate absenteismul va fi foarte mare, va fi principalul oponent al partidelor de la guvernare.

Cei care s-au dezamăgit nu vor vota pentru Partidul Comuniștilor, dar vor vota cu picioarele - nu vor merge la vot. Și Partidul Comuniștilor, dacă are șanse să revină la guvernare, va reveni cu votul aproximativ a 600 de mii de cetățeni, comparativ cu 750 de mii pe care le-a avut la 5 aprilie 2009. Din cauza absenteismului ar putea avea majoritate.”

Europa Liberă: Revista Time a dat un
camerton interesant pentru anul 2011. După ce că mergea pe personalități proeminente, acum protestatarul este omul anului 2011. Este valabilă această apreciere și pentru Republica Moldova? A fost „Revoluția twitter”, așa cum au numit-o occidentalii în Republica Moldova în aprilie 2009. Ca și cum acest protestatar moldovean a fost omul anului 2009.

Alexandru Canțîr:
,,Mai degrabă camertonul pentru Republica Moldova ar fi sub aspect politic prostia și îngâmfarea politică. Asta ar caracteriza poate mult mai bine decât altceva cele întâmplate în 2011. Nu știu, tinerii când vorbeam de nemulțumirea sau spiritul lor protestatar, sau de speranțele care o presupun, mă refeream de fapt la capacitatea acestor tineri de a avea discernământ. De a învăța să aibă discernământ, pentru că reacția lor de dezgust și protestatară a fost mai degrabă față de acest conglomerat aflat la guvernare, față de spectacolul deseori dizgrațios, pe care l-a oferit acest conglomerat.

În schimb, pe de altă parte, cred că un alegător tânăr cu discernământ ar putea vedea cât de cât limpede cine are o abordare mai pragmatică, mai onestă, mai bine pusă la punct, mai bună în fond la guvernare. Cine dintre cei care constituie această Alianță. Nu trebuie să reducem totul la atitudinea față de o coaliție și la produsul pe care-l oferă, produsul politic sau de altă natură, pe care-l oferă această coaliție. Trebuie să ne gândim și la modul în care un alegător sau altul ar putea judeca personalități, oameni politici în afara contextului unei coaliții. Poate aici este speranța.”

Europa Liberă: Anatol, mascota anului 2011?

Anatol Golea:
,,Pentru Republica Moldova protestatarul nu este mascota anului 2011 și din considerentul că Republica Moldova întotdeauna are o cale aparte, o cale proprie. În acest sens noi suntem totuși mai aproape de spațiul post-sovietic și mergem pe calea rușilor de a crea impedimente ca pe urmă să le putem depăși cu mult eroism. În acest sens chiar nu ne-am rupt de spațiul ex-sovietic și eu cred că imaginea cetățeanului moldovean în anul 2011 este un nostalgic. S-a lucrat mult pentru această imagine, inclusiv din considerentul că anul 2011 a fost anul a 20 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, 20 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice.

Noi suntem într-un spațiu informațional preponderent legat de Rusia și s-a făcut foarte mult să le fie trezit cetățenilor acest sentiment de nostalgie. Putem face filozofie și căuta cauzele acestui sentiment de nostalgie. Se știe că întotdeauna omului îi este caracteristic să-și amintească cu nostalgie, cu regret de ceea ce a trecut, ce a fost - înainte era mai bine, copacii erau mai înalți, iarba mai verde, noi mai tineri și mai frumoși. Dar rămâne și o nostalgie și pentru perioada care a trecut recent.

Cei opt ani de comunism, care la mulți, nu știu din ce cauză, sunt lucruri absolut diferite, dar la mulți se asociază perioada sovietică cu perioada guvernării Partidului Comuniștilor în 2001-2009. În opinia mea sunt lucruri absolut diferite, dar cetățenii amintindu-și de Uniunea Sovietică, încearcă să spună că și Partidul Comuniștilor asigura acea stabilitate, minimumul de existență și multe alte lucruri care erau caracteristice perioadei sovietice. Și aici iarăși opoziția, care se pregătește de alegeri, lucrează foarte insistent - acreditează aceste idei. Că numai revenirea comuniștilor va fi aproape de ceea ce a fost în Uniunea Sovietică.”

Alexandru Canțîr: ,,Cred că cei care exploatează politic spiritul nostalgic despre care vorbea Anatol merită să fie invidiați. Nu cred că vreo dată cineva s-a bucurat de atâtea și atâtea cadouri din partea celorlalți.”

Anatol Golea: ,,Oponenții lor politici.”

Alexandru Canțîr: ,,Da, oponenții lor politici din acest punct de vedere.”

Europa Liberă: Totuși Moș Crăciun o să vă ceară niște poezii. Înainte de a vă da cadouri, spuneți-i niște poezii optimiste. Nu s-a întâmplat oare nimic bun în anul 2011? Domnule Canțâr?!

Alexandru Canțîr:
,,O fi fiind acest an, care iată se duce un fel de zebră, sau un fel de dungă neagră mai degrabă. Nu trebuie să uităm totuși, că au fost și niște lucruri care merită salutate. Din punctul meu de vedere sub aspectul politicii externe, raporturilor cu Uniunea Europeană, cu vecinii mie mi s-a părut, mă rog și cu oficialii europeni, mi s-a părut totuși un lucru bun, promițător. Uneori chiar ar fi cazul, pentru unele accente dacă nu de admirație, cel puțin de apreciere bună a ceea ce s-a întâmplat. Altceva este că politica externă este răsturnată deseori de realitățile din interiorul Republicii Moldova, de politica internă, de nereușitele care există aici.

Uneori ai impresia că oficialii europeni sunt sub aspectul preocupărilor pentru viitorul acestei țări, sub aspectul grijii pentru populație, pentru calea pe care trebuie să meargă Republica Moldova sunt mult mai patrioți decât politicienii locali, care se lasă deseori pradă ambițiilor personale, mofturilor, calculelor meschine și nu se gândesc, sau cel puțin nu arată, nu știu să demonstreze acest lucru. Nu se gândesc într-adevăr la societate și la ce e mai bine pentru Republica Moldova, în general. Din punctul meu de vedere, numărul personalităților la vârful clasei politice este extrem de redus, ridicol de redus, din păcate.”

Anatol Golea: ,,Susțin ceea ce a Sandu a spus referitor la politica externă. Într-adevăr s-a făcut multe și Republica Moldova are ușile deschise în multe cancelarii europene, ceea ce este foarte important. Nici nu m-aș aventura să număr câte vizite a efectuat primul ministru Filat la Bruxelles în acest an, sau în alte cancelarii, în alte părți. Dar trebuie de ținut cont că am primit foarte multe avansuri de la europeni. Avansuri pe care va trebui să le îndreptățim sau să pierdem încrederea partenerilor și riscăm s-o pierdem irecuperabil, pentru că deja au mai fost asemenea cazuri.

Pe de altă parte am avut relații foarte bune cu țările vecine - România, dar și Ucraina. În acest an au fost făcute multe lucruri bune făcute cu Ucraina și acest lucru se simte când treci vama moldo-ucraineană. A fost vizita de lucru a ministrului de externe ucrainean la Chișinău, prima în ultimii nu știu în câți ani. Dar nu în ultimul rând au fost stabilite relații de parteneriat, nu aș zice strategice, cum este scris în tratatul de bază moldo-rus, dar relații de parteneriat și înțelegere cu Rusia, ceea ce este foarte important. Pentru că la Chișinău mai mulți politicieni cu părere de rău înțeleg că dacă te cerți cu Rusia, înseamnă că te apropii de Europa. Și invers, ceea ce nu este adevărat.

Și europenii au încercat de zeci de ori să le spună guvernanților de la Chișinău, și în 2005-2006 președintelui Voronin, și mai târziu altora și mai devreme altora, că europenii și americanii nu se vor certa cu Rusia, care are o piață imensă, resurse naturale, etc., pentru că Republica Moldova are un moft și vrea să fie mai independentă de ruși. Or, în acest an a fost vizita ministrului de externe Leancă la Moscova și a ministrului de externe Lavrov la Chișinău, vizite foarte importante. Contacte foarte bune a primului ministru Vlad Filat cu primul ministru Vladimir Putin și viitorul președinte, ceea ce este de asemenea foarte important.

Nu putem spune că a fost foarte rău anul acesta. Și pe plan intern inflația, indicii macroeconomici sunt ok. Inflația, deficitul bugetului, indicii macroeconomici sunt buni. Sunt și alte premise, de exemplu eu am aflat că a crescut de câteva ori prețul pământului arabil, pământului agricol, ceea ce este un indice superb în opinia mea. Pentru că dacă oamenii cumpără pământ arabil, agricol, înseamnă că mâine-poimâine se va dezvolta agricultura, ceva vor face cu acest pământ. În sate departe de Chișinău nu vor construi numai case de locuit, ceea ce se întâmplă în ultimii ani în jurul Chișinăului.

Sunt și alți indici, care insuflă optimism. Creșterea exporturilor, de exemplu. Creșterea exporturilor a fost una pot să zic aproape fulminantă, ceea ce pentru o economie este complicat. Unii de la Ministerul Economiei acum spun că atâta timp cât a fost guvernarea comunistă se exporta forță de muncă, oamenii trimiteau bani, remitențele veneau și importam mărfuri. Atunci când se importă mărfuri pentru stat nu sunt dureri de cap. Nu se produce, parcă totul funcționează, în realitate nu funcționează nimic.

Acum situația a început să se schimbe, se exportă mărfuri, nu forță de muncă. Ar fi bine încă dacă gastarbeiterii ar reveni acasă și ar găsi unde să investească acești bani. Eu nu sunt sigur că politica fiscal-bugetară pentru anii 2012-2014, eu nu sunt sigur că această concepție este una foarte bună, bine gândită și va permite relansarea economiei, va stimula producătorii. Aici chiar am mari dubii și nu prea sunt de acord cu reprezentanții Guvernului. Dar vom trăi și vom vedea.”

Alexandru Canțîr: ,,Foarte important este ca acest optimism pe care îl avem mai mult sau mai puțin justificat față de performanțele cu caracter economic să se regăsească și în modul în care simt, văd lucrurile majoritatea.”

Europa Liberă: Adică în factură.

Alexandru Canțîr:
,,În facturi, în mintea omului simplu, care, până la urm putem să ignorăm până și sondajele de opinie, dar ne dăm perfect de bine seama că sunt extrem de nemulțumiți în cea mai mare parte și consideră că viața devine tot mai grea și mai grea. și cred că au suficientă și foarte multă dreptate, pentru că aceste performanțe încă nu s-au regăsit în măsura așteptărilor, sau în măsura minimului necesar și în viața de zi cu zi a cetățeanului, a omului simplu.”

Anatol Golea: ,,Dacă e să pornim de la întrebarea lui Vasile, avem ce raporta domnului moș Crăciun: sunt rezultate despre care am putea discuta și ar fi bine să discutăm despre aceste rezultate. Problema este una de ordin politic, chiar aș spune de calitatea clasei politice. Nu s-a reușit alegerea președintelui - mă rog, și în Belgia n-a fost Guvern doi ani și jumătate și acum au format Guvernul și au început grevele și nu știu ce.”

Europa Liberă: Ei, belgianul altfel trăiește fără președinte. Totuși, pornind de la această constatare, domnule Golea, și vreau să vă aduc pe o pârtie poate riscantă. În anul 2011 alături avem mari performanțe în domeniul artistic, de exemplu: Valentina Naforniță, Iulian Gârneț. În general, Moldova, pământul acesta chiftește de talente. Dar nu putem găsi, vorba bancului, un te miri ce naș. Talente multe, dar un președinte, care să fie talentul talentelor nu găsim. Din gelozia politicienilor, sau chiar nu avem un președinte talentat?

Alexandru Canțîr:
,,Aș interveni aici doar cu o
replică înainte de Anatol - în artă, în general, orgoliul nemăsurat este un lucru de salutat și chiar generează performanțe nemăsurate. Spre deosebire de politică, unde orgoliul de ce le mai multe ori dacă nu este strunit și încorsetat bine, provoacă iată gâlceavă, nemulțumiri ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Deci, orgoliul e de vină.

Alexandru Canțîr:
,,Inclusiv.”

Anatol Golea: ,,Rânza moldovenească. Vasile, mi-ai luat vorba din gură. Asta vroiam de fapt să spun, că avem de toate. Avem cu ce ne lăuda, dar calitatea clasei politice, care nu este în stare să soluționeze o problemă, și nu este atât de grav că nu este în stare să soluționeze problema. Este gravă modalitatea în care face acest lucru - cu gâlceavă, cu certuri la nesfârșit, cu spălarea albiturilor în fața publicului, cu declarații dure prin intermediul televizorului - aceasta trezește dezgust. Și acest lucru a umbrit toate realizările, tot ce a fost bun, dar sunt sigur că au fost foarte multe lucruri bune, despre care noi poate nici nu ne dăm seama, care poate vor da rezultate în viitor. Dar această gâlceavă, aceste certuri au umbrit rezultatele obținute, pe de o parte.

Pe de altă parte, nu știu cum să mă exprim ca să fiu înțeles corect: avem un fel de exces de democrație. Societatea nu este pregătită. A apărut foarte multă presă, mass media mai mult sau mai puțin independente, care îi provoacă pe politicieni și aceștia nu pot să se întrunească, să rezolve problemele și să iasă cu niște decizii, soluții deja adoptate, pe care să le pună pe masă cetățenilor și să le spună: uitați-vă, noi am decis, acum Dumneavoastră trebuie să lucrați împreună cu noi ca să facem bine pentru această țară.”

Europa Liberă: Ce ar face ei în România.

Alexandru Canțîr:
,,Aici abia îmi vine să zic că ți se frânge inima de mila acestor politicieni, care iată, sunt copleșiți de presă și nu pot face lucrurile. Din punctul ăsta de vedere e o clasă politică cum este în Republica Moldova. Și tot e un aspect bun în toată povestea asta - gâlceavă, gâlceavă, dar cel puțin nu au ajuns, cum să spun, la pumni, la lupte libere, competiție de sumo ș.a.m.d. Mă așteptam să văd care ar fi fost rezultatul competiției din acest punct de vedere dintre cei trei-patru-cinci lideri care sunt, cu diferite categorii de greutate, îndemânare ș.a.m.d.”

Anatol Golea: ,,Cred că totul este înainte, Sandu, mănuși de box am văzut că au adus deja în sala de ședințe a Parlamentului.”

Alexandru Cațîr: ,,Da, perfect, atunci vom avea și spectacole de acest gen, ca să avem toată paleta completată a luptelor, ceea ce se crede că este luptă politică. În general, din acest punct de vedere mie mi se pare că principala sau cea mai importantă performanță a clasei politice este exprimată în felul următor: s-ar fi putut să fie și mai rău.”

Anatol Golea: ,,Asta este crezul moldovenilor de totdeauna – bine că nu e mai rău și nu este război.”

Europa Liberă: Acum contează să nu ajungem la sfârșitul anului 2012 să spunem: domnule, ce an bun a fost 2011.

Alexandru Canțîr: ,,E și farmecul realităților în Republica Moldova - niciodată nu știi ce va ieși, cum se va întâmpla, încotro vor merge lucrurile. Cel puțin imprevizibilul este o sursă de distracție minunată pentru cei care au un pic de…”

Europa Liberă: Simțul umorului?

Alexandru Canțîr:
,,Simț al umorului. Sau nu, mai degrabă, că simț al umorului au, practic toți moldovenii mi-ar plăcea să cred. Cei care mai au puteri să se amuze.”

Anatol Golea: ,,Ar trebui atunci când ne plângem și zicem că totul e prost, este în culori negre ar trebui să ne uităm și în jur. În jur bântuie criza economică. Și poate problemele noastre cu nealegerea președintelui sunt minore în comparație cu ceea ce au trăit, de exemplu, grecii în 2011, sau egiptenii, cei care au făcut cu adevărat o revoluție. Și acum am impresia că sunt profund dezamăgiți de noua guvernare, care îi bate cu bâta și îi împușcă nu mai rău decât regimul pe care revoluționari l-au dat jos.”

Alexandru Canțîr: ,,Anatol are dreptate. Ce există în Republica Moldova e un public spectator, ca să spunem așa, care e ușor dezgustat, cum vorbeam, de ce vede pe scenă. În schimb nu e ciomăgit, nu îmblă nimeni cu ghioaga după el.”

Anatol Golea: ,,Dar, pe lângă acestea dacă vrei să facem o punte de trecere între 2011-2012 este regretabil că la noi nu există această finalitate a unui an și intrarea în alt an. Din punct de vedere economic, de exemplu, s-a executat bugetul pe 2011, s-a tras linia, s-a adoptat bugetul pe 2012 în termeni rezonabili, am intrat în alt an cu un nou buget de stat și, respectiv, cu toate celelalte busness-planuri, etc.

Nu avem finalitate, respectiv alegerea președintelui iarăși nu a fost finalizată, deși era normal să se finalizeze până la sfârșitul anului acest proces ca să știm ce avem în noul an. Deci, perioada de incertitudine va continua, ea se poate solda cu o campanie electorală în 2012 și atunci anii electorali întotdeauna sunt ani proști pentru economie, pentru societate. Pentru că dacă se va ajunge la o campanie electorală va fi o campanie extrem de dură, care va diviza societatea și mai mult. și politicienii vor face speculații și se vor ataca reciproc.

Nu mă apuc să presupun care va fi soarta țării în cazul alegerilor anticipate, pentru că este aproape clar că nici un partid nu va avea majoritate pentru a guverna. Și este tot atât de clar că Alianța pentru Integrare Europeană trei nu mai este posibilă, pentru integrare europeană trei.”

Europa Liberă: Deci, cum zic englezii, au ei așa un cuvânt frumos „postponed” - un an cu efecte amânate.

Alexandru Canțîr:
,,Da, există un buget al intrigilor și al gâlcevii politice foarte bine pus la punct, care probabil va continua să fie realizat și în perioada următoare.”

Europa Liberă: Deci, avem foarte multe motive să așteptăm cu nerăbdare anul următor. Vă mulțumesc. Pe final vă urăm sărbători fericite, împreună cu formația Trigon din care cităm astăzi pentru coloana sonoră și vă spunem: pe curând.
XS
SM
MD
LG