Linkuri accesibilitate

Viaţa mea – un carusel


Heath Melrose
Heath Melrose

Jurnalul săptămânal al lui Heath Melrose.



Heath Melrose - născut în Oklahoma pe data de 23 August 1976. A făcut masterat ca să-i înveţe pe copii cu dizabilităţi, la Oklahoma City University - BA 1998; Oklahoma State University - MS 2002. A lucrat mai mult de zece ani ca profesor în Oklahoma City, apoi în Moldova, apoi în Timor-Leste, şi acum a revenit în Moldova. A fost voluntar în Corpul Pacii în Moldova (2004-2006). Lucrează acum la grădiniţa şcolii internaţionale din Chişinău.

*

Luni

Am inceput saptamana prea obosit. Noaptea pe Facebook am cautat video-clipuri muzicale din adolescenta mea.

Am primit la scoala un elev nou, din SUA. Sper ca prezenta lui ii va ajuta pe elevii mei care nu vorbesc engleza acasa. Norocul meu este ca aici copii de numai cinci ani invata sa vorbeasca foarte repede. Pana la vara toti vor vorbi, vor citi si vor scrie in engleza – nu conteaza din care tara au venit aici la Chisinau.

Trebuie sa termin un proiect mare pentru toata scoala. Trebuie sa stau mult timp la calculator. Daca nu plec acasa sa ma odihnesc, nu voi face nimic bun. Am dormit 11 ore.

Marti

Viata mea acum este un fel de scrinciob. Sus, jos, sus, jos. Am venit singur aici in Moldova dupa ce sotia mea a plecat in strainatate. Dispozitia mea poate sa se schimbe in fiecare zi (in fiecare ora, de fapt). Trebuie sa ajung in SUA. Prima data in ultimii sapte ani voi fi acasa de Craciun si Anul Nou. Am emotii amestecate.

Dupa serviciu am fugit la sala de forta. Incerc sa ajung mai devreme decit altii fiindca daca sunt printre primii, nu trebuie sa astept asa mult sa fac ceea ce-mi place. Imi place sportul foarte mult, dar tot asa de mult imi place mancarea gustoasa. Am inteles ca dupa 35 de ani va fi mai dificil sa am grija de sanatatea mea.

Dupa sport am revenit la scoala si am lucrat la proiect.

Miercuri

M-am trezit devreme si am facut ordine prin casa. Am pus note pentru sfarsitul semestrului.

Am mers si am rezervat doua bilete pentru opera si am cumparat carti noi din Colectia Disney, povestea „101 Dalmatieni” in limba romana si in limba rusa. Inca n-am inceptut lectiile de limba rusa, dar sper ca voi reusi dupa Anul Nou. Prietenul meu a glumit ca trebuie sa gasesc o profesoara „mai in virsta “ daca vreau sa invat ceva. Sint sigur ca va fi greu la inceput, dar cred ca voi studia mai insistent rusa decit am studiat Romana. O sa vedem…

Este seara si eu stau la scoala sa mai lucrez la proiect. Ascult muzica R&B – Kem se numeste cintaretul. Am fost invitat la „Trivia Night”, dar pentru mine este mai important sa stau aici. Nu vreau sa stau prea tirziu, dar stiu ca daca nu termin degraba va trebui sa lucrez simbita si duminica. Nimeni nu doreste asta!

Joi

Heath Melrose
Heath Melrose
La serviciu am ajuns primul si am reusit sa vorbesc cu paznicul de noapte. Vova se numeste si sintem buni prieteni, dar foarte rar putem sa discutam liber.

Dupa masa am grija de copii, si daca nu au timp liber pentru a iesi afara, lectiile sint mai dificile. Cred ca au nevoie de soare si aer curat. Avem o sala de sport pentru iarna, dar este mai bine afara.

Am vrut sa merg la sala de forta sau sa citesc Biblia, dar in ultimul minut colegii mei mi-au propus sa luam cina in oras. Se numesc Wesley si Donna - sot si sotie - si sint prieteni adevarati. De Craciun eu merg peste Ocean, dar familia Donnei vine in Moldova. Este bine aici in Moldova, dar este greu uneori sa fim atat de departe de familie. Acasa ascult muzica veche – si Isley Brothers si Luther Vandross si Van Morrison. Nu conteaza unde sint in lumea aceasta, muzica e cu mine ca un prieten bun…

Vineri

„It’s Friday, Friday, gotta get down on Friday!” ~ Rebecca Black

Este un cintec „Friday” si uneori il fredonez pentru elevii mei si pe aceasta melodie dansam. Avem nevoie de distractie, mai ales ca vine weekend-ul. In fiecare vineri facem „Show and Tell” (arata si spune). Elevii aduc ceva de acasa. Eu am luat un sort pe care–l aveam din Timor-Leste, unde am fost inainte de a veni in Moldova. De fapt este din Anglia si este prea mic pentru mine. Pe el este scris „Mom’s Favourite Chef” (bucatarul mamei preferat) si are o maimutica pe fata cu zimbet mare! Este un cadou de la preitenii dragi. Una din fiicele lor – Anna - a fost in clasa mea si ei au avut grija sa mi-l daruiasca.

Dupa lectii am facut o petrecere cu colegii in ajun de Anul Nou. „Am baut vin si am mancat, am baut vin si am dansat.” Tot asa noi am jucat pentru cadouri – fiecare a adus ceva, am facut rind, si cineva a ales un cadou. Altcineva a putut sa fure cadoul sau sa aleaga altceva. Un cadou poate sa fie furat numai de trei ori. Am adus un joc enigmistic cu 1000 de bucati. Am „cistigat” o luminare frumoasa. A fost vessel. La scoala este rar cind putem sa ne intilnim toti fara elevi, si este si mai rar cind ne intilnim fara a avea ceva de lucru.

Seara vorbesc cu mama prin Skype. Mi-e dor de mama mea si cred ca ea ma asteapta cu nerabdare sa-i vina „bucatarul preferat”!
XS
SM
MD
LG