Linkuri accesibilitate

Noi tensiuni în relațiile militare americano-pakistaneze


Oficialitățile americane nu au suficientă încredere în Pakistan pentru a oferi detalii cu privire la pozițiile forțelor Statelor Unite.



Luna trecuta, atacuri ale aviatiei NATO s-au soldat cu uciderea a 24 de militari pakistanezi, la frontiera acestei tari cu Afganistanul. A fost atacul care a infuriat Pakistanul o eroare sau are la origine o provocare? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

O investigatie a armatei americane a stabilit ca un sistem menit sa impiedice incidente grave la frontiera intre Pakistan si Afganistan nu a functionat. Si nu a functionat pentru ca oficialitati americane nu au suficienta incredere in Pakistan pentru a oferi detalii cu privire la pozitiile fortelor Statelor Unite.

Raportul conchide ca atit americani cit si pakistanezi au comis erori, ducind la atacarea a doua obiective pakistaneze, la frontiera cu Afganistanul. In document se arata ca pakistanezii au deschis focul asupra unei patrule americano-pakistaneze. Aviatia americana a rispostat dupa ce a avertizat in repetate rinduri pe pakistanezi, ca trageau in forte aliate. Ambele concluzii vor stirni proteste la Islamabad si vor duce la inrautatirea raporturlor bilaterale.

Ministerul apararii de la Washington a mai spus ca cele intimplate se datoreaza si insuficientei coordinari intre ofiteri americani si pakistanezi, precum si unor informatii gresite cu privire la pozitiile fortelor. Surse de la Pentagon au declarat ca esenta crizei este starea de neincredere, care nu permite comandantilor americani sa ofere informatii complete pakistanezilor, de frica ca acestia pot compromite operatiuni.

La 25 noiembrie, ziua incidentului, comandantul fortelor aliate din Afganistan, general John Allen s-a intilnit la Islamabad cu generalul pakistanez, Ashfaq Parvez Kayani, care conduce armata pakistaneza. Obiectivul intilnirii a fost sa imbunatateasca cooperarea la frontiera. Investigatia a stabilit ca patrula americano-afgana, de 120 de militari a fost atacata de pakistanezi, la intrarea intr-un sat afgan.

Este o alegatie pe care pakistanezii o resping. Islamabadul sustine ca Statele Unite ar fi atacat intentionat si neprovocat posturile pakistaneze, in ciuda faptului ca li s-a spus sa opreasca atacul. In declaratia Ministerului american al apararii sa exprima regretul pentru cele intimplate, fara insa sa se ceara scuze. Statele Unite – se arata in comunicat -- regreta pierderea de vieti omenesti si lipsa de coordonare intre fortele americane si pakistaneze.
XS
SM
MD
LG