Linkuri accesibilitate

22 decembrie în istoria recentă a românilor


Ceaușismul a lăsat urme adînci, fiindcă naționalismul cultivat în perioada 1965-1989, cît a durat domnia dictatorului român.




Astăzi s-au împlinit 22 de ani de la fuga soților Ceaușescu și căderea regimului comunist din România. Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit cu un elicopter de la sediul Comitetului Central după o noapte sângeroasă la București și un miting scăpat de sub control. Corespondenta Europei Libere, Sabina Fati rememorează evenimentele.

Sotii Ceausescu au fost nevoiti sa scape cu ajutorul elicopterului de multimea adunata cu forta la ultimul lor miting. Cuplul a fost recuperat de pe Comitetul Central al Partidului Comunist Roman, o cladire din centrul Bucurestiului. Prabusirea regimului Ceausescu s-a produs in etape dupa modelul bulgarelui de zapada, pe fondul caderii comunismului in 1989 in toate statele din estul Europei.

Romania a fost ultima, in ordinea schimbarii regimului, si singura tara in care schimbarea a avut loc prin violenta. Dar adevaratul record al intimplarilor de acum 22 de ani este altul: Revolutia Romana din decembrie 1989 a fost prima miscare de acest fel televizata. Fuga sotilor Ceausescu a fost transmisa in direct in toata lumea via televiziunea publica. In tara primul efect a fost dezintegrarea simultana a structurilor de partid. Ca in toate statele din lagarul socialist, Partidul unic era cel care conducea de facto tara, iar in judete si localitati functionau responsabili ai acestuia.

In ziua de 22 decembrie 1989 au fost adusi in centrul capitalei muncitori de la majoritatea intreprinderilor bucurestene pentru a-si demonstra sprijinul fata de Ceausescu, in conditiile in care la Timisoara miscarile protest aveau loc deja de doua saptamini. Romanii au aflat despre protestele si represiunea de la Timisoara de la Radio Europa Libera, unde au aparut inclusiv marturii ale celor care luau parte la miscarea anticomunista. Cu ajutorul Europei Libere s-au extins miscarile de protest in Romania, dar contaminarea a venit si dinafara tarii.

Acum la 22 de ani de la caderea lui Ceausescu, amintirea lui dainuie inca in memoria colectiva, iar peste jumatate dintre romani spun ca traiau mai bine in perioada comunista. Chiar mai mult decit atit, daca Nicolae Ceausescu, cel mai dur dictator al Europei de Est ar fi in viata si ar candida ar intra in turul doi al alegerilor prezidentiale, indiferent cine ar fi contracandidatii sai. Aceasta ipoteza verficata de sociologi ridica o serie de semne de intrebare asupra memoriei oamenilor, care-si aduc aminte doar ca aveau locuri de munca stabile si case de la stat, dar uita ca nu aveau aproape nici un fel de drepturi, ca iarna stateau in frig si ca adesea trebuiau sa stea la cozi interminabile pentru a cumpara alimente de baza.

Si din punct de vedere ideologic, ceausismul a lasat urme adinci, fiindca nationalismul cultivat in perioada 1965-1989, cit a durat domnia dictatorului roman, a fost preluat de toate partidele actuale.
XS
SM
MD
LG