Linkuri accesibilitate

„Guvernul umblă la profitul petroliştilor” (Adevărul)


Patenta de întreprinzător este o soluţie pentru businessul mic sau pentru lărgirea „găurii negre” din economie? (Economist).



„Guvernul umblă la profitul petroliştilor” scrie Ion Preaşca în Adevărul, şi anume: autorităţile intenţionează să introducă cerinţe mai dure privind formarea preţurilor la produsele petroliere. Pe de altă parte, experţii consideră că inovaţiile ar distruge concurenţa, ar duce la dispariţia companiilor mici şi ar provoca probleme în asigurarea cu combustibil.

Tot din Adevărul aflăm că după un an de judecată,ex-ministrul Tehnologiilor Informaţionale, Alexandru Oleinic, a pierdut procesul intentat Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat. Candidat la anticipatele din 2010, Alexandru Oleinic s-a plîns că i-a fost lezată onoarea şi demnitatea în campania „Cunoaşte-ţi candidatul”, fiind inclus în „lista neagră”.

George Damian aminteşte în paginile cotidianului Timpul că la Chişinău există un singur monunemt al victimelor regimului sovietic şi acela a fost vandalizat zilele trecute de „autori necunoscuţi”. Monumentele sovietice nu au fost inventariate încă, George Damian scrie că nu a văzut nicăieri un număr al lor, dar bănuieşte că este cel puţin egal cu numărul localităţilor din Republica Moldova. Autorul nici nu vrea să-şi închipuie ce s-ar petrece dacă unul din aceste monumente ar fi vandalizat şi conchide: În Moldova există un blocaj mintal cu privire la regimul sovietic, indiferent cîte dovezi ale crimelor vor fi aduse.

Ziariştii de la săptămânalul Economist se întreabă dacă patenta de întreprinzător este o soluţie pentru businessul mic sau pentru lărgirea „găurii negre” din economie? Legea patentei de întreprinzător a fost adoptată în 1998 ca o soluţie în perioada de criză pentru micii întreprinzători. În prezent această formă de organizare a afacerii este considerată de autorităţi drept una depăşită şi care trebuie reformată. La rîndul lor întreprinzătorii ce activează în baza patentei afirmă că o altă formă de organizare a întreprinderii le va ruina afacerea.
XS
SM
MD
LG