Linkuri accesibilitate

Ostatici ai lui Lupu şi Ghimpu (Jurnal de Chișinău)


Cortina de fier de pe Nistru (Timpul).



Despre nealegerea preşedintelui din 16 decembrie, doi dintre editorialişti, ambii de la Jurnal de Chişinău, îi reproşează lui Marian Lupu că a pierdut simţul realităţii.
„S-a lăsat dus de nas de către nişte deputaţi comunişti. Nu ne mai putem baza pe percepţia sa. E ca un boxer ameţit de lovitură, care se grăbeşte să se ridice în picioare, riscând să fie doborât din nou, ” scrie Nicolae Negru într-un articol întitulat „Ostatici ai lui Lupu şi Ghimpu”.

Lupu pare să nu înţeleagă că şi-a jucat ultima şansă personal, continuă Negru, şi că de acum încolo el riscă nu numai pe socoteala sa, ci şi a noastră, a democraţiei moldoveneşti, a integrării eurpene. Editorialistul mai crede că liderul PD tratează încercarea din 16 decembrie ca pe un exerciţiu, ca pe o repetiţie, dar uită că nu ne aflăm la teatru. Dacă pierde AIE, riscăm să ne întoarcem la punctual de unde am pornit în 2001, conchide el.

Petru Bogatu îşi îndreaptă suliţele ironice asupra presupunerii lui Marian Lupu că unul dintre deputaţi ar fi folosit pix cu cerneală care dispare. „O supoziţie demnă de Dan Brown, ca să nu mai vorbim de Agatha Christie sau Georges Simenon”, scrie Bogatu. Înainte de a ajunge preşedinte, Marian Lupu este pe cale să-şi aducă o mare contribuţie la dezvoltarea teoreiei sociale a conspiraţiei, continuă el. „Doresc sincer ca liderul PD să fie ales cât mai curând. El e încă tânăr şi neliniştit, şi nu face deosebire între lucrurile mari şi mărunţişuri, fiind gata să-şi irosească tot timpul cu nişte griji pe care alţi preşedinţi le-ar considera fleacuri.”

Într-un articol întitulat „Cortina de fier de pe Nistru”, Ion Macovei de la Timpul scrie că ziarele din Republica Moldova nu ajung în Transnistria, iar dacă şi ajung, sunt de câteva ori mai scumpe ca pe malul drept al Nistrului. Ar fi de vină vama transnistreană, care dublează preţul ziarelor, ca urmare a impunerii unui impozit egal cu valoarea acestora, a aflat autorul. Concecinţa este că populaţia are la îndemână doar ziare de limbă rusă, fie venite din Rusia, fie de la Chişinău.

Din Adevărul vom cita dintr-un interviu pe care publicaţia l-a obţinut de la asistentul lui Hilllary Clinton pentru controlul armamentelor care a vizitat Republica Moldova în cadrul unui turneu european ce a avut drept scop viitorul document de control al armelor convenţionale, numit FACE. „Scutul de la Deveselu va aduce beneficii şi Moldovei ”, este concluzia acestui interviu pe care ziarul a scoate în prim plan.
XS
SM
MD
LG