Linkuri accesibilitate

Comasarea alegerilor nemulţumeşte opoziţia română


Guvernul spune că organizarea alegerilor locale şi parlamentare în aceeaşi zi va evita derapajele electorale şi instabilitatea politică.


Opoziţia din România încearcă din nou dărâmarea guvernului, după ce puterea a decis comasarea alegerilor locale cu cele generale. Moţiunea de cenzură depusă de liberalii şi socialiştii români este intitulată „După 22 de ani, democraţia în pericol”. Mai multe, de la Sabina Fati:

Opozitia din Romania este nemultumita ca guvernul si-a asumat raspunderea in premiera pentru organizarea simultana a alegerilor locale si generale si reclama proiectarea unor fraude de proportii. Aceasta idee vine in mod evident in sprijinul puterii, fiindca mai ales Partidul Democrat Liberal din Romania are primari in marile orase, iar electoratul primarilor ar putea fi convertit spre candidatii la fotoliile parlamentare, cu atit mai mult cu cit in localitatile conduse de partide aflate la guvernare banii alocati de executiv au fost mai multi.

Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare se va face prin aminarea fara argumente serioase cu sase luni a scrutinului pentru primari si consilieri locali si judeteni. Este o incalcare a normelor democratice, fiindca se schimba regulile in timpul jocului pentru a favoriza doar una dintre echipe.

Premierul roman, Emil Boc, a motivat totusi necesitatea organizarii alegerilor in aceeasi zi prin faptul ca in acest fel se vor evita derapajele electorale si instabilitatea politica, anticipind ca 2012 va fi „un an extrem de dificil”. In plus reprezentantii puterii se lauda si cu o economie de 20 de milioane de euro, numai ca aceasta economie este nesemnificativa prin comparatie cu cheltuielile administrative ale guvernului roman.

Motiunea de cenzura depusa de liberalii si socialistii romani mentioneaza ca „schimbarea filosofiei actualului sistem electoral este nu numai o utopie, dar si o gresala majora, care poate avea consecinte deosebit de grave in ceea ce priveste legitimitatea viitoarelor autoritati ale statului roman”.

Este greu de crezut ca motiunea opozitie ar putea darima guvernul, fiindca diferenta dintre putere si opozitie creste de la o zi la alta pe seama trasfugiilor spre zona guvernamentala. Pe de alta parte motiunea liberalilor si socialistilor romani are si un rol simbolic si va fi votata joi pe 22 decembrie, ziua in care se marcheaza caderea comunismului in Romania.

Opozitia a prezentat in aceste zile pentru prima data un plan clar de viitor prin care ar fi de acord cu masurile noului Acord european privind fiscalitatea, daca in schimb se puterea este de acord cu instalrea unui guvern tehnocrat care sa gireze organizarea noilor alegeri. Romania la fel ca multe alte state comunitare vrea sa introduca in Constitutie obligativitatea mentinerii de catre guvern a unui deficit structural de 0,5 la suta din Produsul Intern Brut.
XS
SM
MD
LG