Linkuri accesibilitate

La moartea celui mai respectat lider anticomunist, Vaclav Havel (Gândul, EvZ, Hotnews)





La moartea celui mai respectat lider anticomunist, Vaclav Havel, presa din Romania a ales sa preia abordarea propusa de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, de la Gandul. Acesta a purtat ieri un dialog televizat cu fostul presedinte social-democrat Ion Iliescu, fortand o paralela intre cei doi fosti sefi de stat. Ziarele de astazi titreaza: „CTP l-a bagat in corzi pe Ion Iliescu” (Evenimentul zilei, de pilda), si citeaza intrebarea pe care alte publicatii o considera istorica: „Regretati ca nu ati avut o atitudine similara cu cea a lui Havel?” Raspunsul lui Ion Iliescu a fost calm-ocolitor, invocand circumstantele diferite din Cehoslovacia si respectiv din Romania si diferentele de notorietate, care l-ar fi avantajat pe scriitorul deja cunoscut, Vaclav Havel.

Cristian Tudor Popescu insusi isi pune in pagina abordarea, in spatiul comentariului pe care-l tine in Gandul. Reia aici un repros pe care sustine ca i l-a facut lui Iliescu prin 1995, intr-o discutie privata. „Daca pozitia dvs anticeausista ar fi fost publica, m-as fi alaturat si eu - de unul singur ma consideram neimportant si ridicol intr-o astfel de incercare” – ar fi spus atunci jurnalistul. Acum, la televizor, afirma (il citam in propria transcriere): „Disidenta dvs, domnule Ion Iliescu, s-a consumat in spatele usilor inchise, in cadrul de sedinta PCR. Si poate si de asta soarta Romaniei a fost alta decat a Cehoslovaciei sau a Poloniei”.

Portalul de stiri si comentarii Hotnews a publicat astazi dialogul lui Gabriel Liiceanu cu cititorii, legat de disparitia lui Vaclav Havel. Intrebat de ce intelectualii romani de calibrul sau, el insusi spre exemplu, nu preiau franele politice asa cum a facut-o Havel, Liiceanu a raspuns: „nu e de ajuns sa ai un Havel, iti mai trebuie si un popor pentru el. Ma intreb, de pilda, daca o parte din populatia Cehiei poate fi astazi cumparata, cand e vorba de alegeri cu un litru de ulei sau o punga de faina”. Liiceanu continua: „Cred ca poporul roman si-a consumat potentialul de rezistenta la comunism in anii 50 (vezi rezistenta partizanilor din munti). Tot ce s-a intamplat dupa aceea, prin organele de represiune comuniste, n-a fost decat o lunga si eficace destructurare a constiintei civice.” a spus la intalnirea online cu cititorii Hotnews, Gabriel Liiceanu.
XS
SM
MD
LG