Linkuri accesibilitate

Un alt candidat la preşedinţie sau alegeri anticipate


Vlad Filat, Marian Lupu, Mihai Ghimpu
Vlad Filat, Marian Lupu, Mihai Ghimpu

Expertul Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, răspunde întrebărilor lui Vasile Botnaru.




Igor Boţan: „Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să adopte o decizie strategică – ori schimbă candidatul pentru funcţia de şef al statului, ori probabilitatea alegerilor anticipate creşte vertiginos. Iar alegerile parlamentare anticipate nu pot să aducă nimic bun, pozitiv Alianţei pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Dar nici un candidat nou nu este vrabia din mână.

Igor Boţan: „Nici un candidat nou nu este, aşa cum spuneţi, vrabia din mână. Însă un candidat nou poate atrage voturile grupului Dodon şi poate permite depăşirea crizei.”

Europa Liberă: Numai că Dodon iarăşi insistă pe Zinaida Greceanîi, judecând după congresul socialiştilor, care l-a înaintat în frunte.

Igor Boţan: „Probabil Dodon va insista pe candidatura doamnei Greceanîi până la o anumită limită. Nu este exclusă şi acceptarea unei candidaturi neafiliate politic.”

Europa Liberă: Vineri am văzut că frica păzeşte harbujii, deşi harbuzul e un cuvânt de ocară. Se poate oare ca în faţa pericolului de dizolvare, de anticipate Alianţa să fie mai unită, mai disciplinată şi poate chiar întreg Parlamentul?

Igor Boţan: „Părerea mea este că acum este momentul mobilizării maxime pentru Alianţa pentru Integrare Europeană, fiindcă de decizia, pe ca o va adopta vis-a-vis de alegerile repetate pentru funcţia de şef al statului depinde soarta şi a Alianţei, şi în mare măsură a Republicii Moldova. Acum Alianţa pentru Integrare Europeană este pusă în faţa dilemei: sau se insistă pe candidatura domnului Marian Lupu, aşa cum spuneau, sau în primăvară, mai aproape de vară Alianţa pentru Integrare Europeană va trebui să plătească poliţele.”

Europa Liberă: Mai mulţi analişti spun că Marian Lupu personal a pierdut competiţia de vineri. Dânsul dimpotrivă, în replică, spune că a fost eşecul Alianţei în întregime. Dacă mai pierde şi runda următoare s-ar putea pune sub semnul de întrebare cariera sa politică?

Igor Boţan
Igor Boţan
Igor Boţan: „Marian Lupu cred că la vârsta pe care o are va avea încă în faţă foarte multe ocazii şi oportunităţi să candideze pentru funcţia de şef al statului. Dacă insistă acum s-ar putea să se prăbuşească destul de lamentabil. Ceea ce face acum Marian Lupu – încearcă să acrediteze ideea că vina pentru prăbuşirea de vineri aparţine în egală măsură Partidului Comuniştilor, care chipurile nu a permis deputaţilor comunişti să participe la şedinţa solemnă şi la votare. Şi face aluzii că vina ar aparţine şi Partidului Liberal-Democrat, care, prin modalitatea şi comportamentul său l-a influenţat pe Dodon să participe la votare, dar să voteze împotrivă. Pe de altă parte domnul Dodon subliniază foarte clar că a fost oarecum indus în eroare anume de Partidul Democrat, care a avut o înţelegere cu domnul Dodon şi cu doamna Greceanîi şi care ulterior a fost de natură să-l convingă şi pe domnul Filat că o candidatură de compromis, cum este doamna Greceanîi, ar fi soluţia. Deci aici avem un cerc vicios, un cerc al neîncrederii dintre liderii politici. Înainte de votarea repetată acum depinde foarte mult de capacitatea forţelor politice de a depăşi această neîncredere.”

Europa Liberă: Credeţi în revigorarea Alianţei eventual pe un set nou de condiţii, care sunt trecute în anexa la acord? Sau nişte condiţii noi, eventual venite odată cu un nou candidat?

Igor Boţan: „Revigorarea Alianţei este singura soluţie în faţa sucombării şi revenirii Partidului Comuniştilor la guvernare. Pur şi simplu nu au o altă soluţie.”

Europa Liberă: Ce-i mai poate ţine grămadă?

Igor Boţan: „O altă sabie a lui Damocle ţine de precedentele pe care le-a creat Alianţa pentru Integrare Europeană. În eventualitatea revenirii Partidului Comuniştilor la guvernare componentele Alianţei vor avea foarte mult de suferit de pe urma precedentelor pe care le-a creat şi la care cred că Partidul Comuniştilor va recurge pentru a se răzbuna pe componentele Alianţei.”

Europa Liberă: Sfătuitorii europeni i-ar mai putea ajuta?

Igor Boţan: „Cred că toate mesajele din partea instituţiilor europene şi liderilor europeni au fost transmise, auzite. Acum problema rezidă în aşa cum spuneam în neîncrederea reciprocă între liderii Alianţei şi grupul Dodon.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG