Linkuri accesibilitate

O lume fără Putin - o analiză din Washington Post


Două dintre caracteristicile regimului Putin, concentrarea puterii economice și corupția alimentează manifestațiile de protest din Rusia.



Manifestatiile din Rusia, impotriva regimului Putin atrag atentia in Occident, unii observatori considerindu-le o continuare a Primavarii Arabe. Corespondentul Europei Libere in capitala americana, Valeriu Sela se va referi in continuare la un articol aparut in Washington Post, in care autorul, Masha Gessen isi imaginează „o lume fără Putin”.

Gessen crede ca actualele manifestatii elimina senzatia ca o continuare a regimului Putin e inevitabila. El crede chiar ca domnia actualului premier va inceta inainte de alegerile prezidentiale din martie sau putin dupa aceea. Autorul sustine ca daca acum 12 ani Ielțîn nu l-ar fi ales pe Putin drept succesor, probabil un alt birocrat obscur si nostalgic dupa vremurile sovietice i-ar fi luat locul. Doar ca respectiva nostalgie, crede Gessen, ar fi fost mai lesne detectabila de catre Occident decit a lui Putin.

O optiune la vremea respectiva - sustine autorul - a fost Nikolai Aksenenko, o oficialitate in virsta, din domeniul transporturilor, care ar fi fost mai putin abil sa-si ascunda ostilitatea fata de Occident, decit a fost cazul lui Putin, care l-a fermecat la inceput pe George W Bush. Aksenenko ar fi fost mai putin abil si in a redistribui avutia publica in miinile propriei gasti, decit a fost cazul cu Putin. Si Aksenenko ar fi rezistat mai putin, el decedind in 2005.

Dar doua dintre caracteristicile regimului Putin, concentrarea puterii economice si coruptia alimenteaza manifestatiile de protest de acum. Tandemul de la putere, Putin-Medvedev, ignora deocamdata protestele, care s-au raspindit in circa 100 de orase din Rusia. Gessen crede ca a organiza alegeri cu-adevarat libere in Rusia va fi dificil, pentru ca in ultimii ani regimul a blocat participarea opozitiei si a monopolizat presa relevanta.

Democratia ar presupune o schmbare radicala a culturii politice ceea ce articolul sustine ca e dificil. Gessen crede ca in alegeri libere forte nationaliste, anti-occidentale ar putea deveni mai proeminente, periclitind si mai mult raporturile ruso-americane si cooperarea intr-o regiune vitala: Orientul Mijlociu. Gessen continua aratind ca oricine vine la putere dupa Putin va avea de infruntat coruptia generalizata. Omul de afaceri, Mikhail Khodorkovsky, pe care Amnesty International il considera detinut politic, ar fi probabil eliberat si ar deveni o figura politica marcanta, desi faptul ca e evreu i-ar diminua popularitatea in rindurile unei mari parti a populatiei Rusiei.

Intr-o Rusia post-Putin, mii de persoane ar fi eliberate sau ar reveni din exil si si-ar revendica proprietatile confiscate ori transferate de regim. Asta ar crea probleme serioase unui sistem juridic si el profund viciat de coruptie si control politic. Gessen mai spune ca intr-o Rusie post-Putin s-ar pune problema vinovatiei unui mare numar de oameni care au fost uneltele regimului.

Cu 20 de ani in urma, arata articolul, guvernul rus post-sovietic a optat sa nu interzica fostilor activisti de partid si ofiteri KGB sa participe la guvernare. Zece ani dupa aceea, un fost ofiter KGB a preluat presedintia. De maniera in care Rusia va opta de aceasta data, in cazul in care regimul dispare va depinde cit de diferit va arata o lume fara Putin.
XS
SM
MD
LG