Linkuri accesibilitate

Evgheni Şevciuk - al doilea „preşedinte” al Transnistriei?


Evgheni Şevciuk, fostul şef al legislativului transnistrean
Evgheni Şevciuk, fostul şef al legislativului transnistrean

Maxim Kuzovlev: Rezultatele alegerilor au fost un şoc pentru Igor Smirnov. El a decis să plece, să nu se cramponeze de putere.


A plecat definitiv Igor Smirnov de pe scena politică de la Tiraspol? Există şanse pentru democratizarea Transnistriei? Cine ar putea să învingă în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din nerecunoscuta republică transnistreană? Radu Benea l-a întrebat pe jurnalistul independent de la Tiraspol, Maxim Kuzovlev.

Maxim Kuzovlev: „Rezultatele anunţate de autorităţile electorale erau absolut previzibile. Pentru că toată lumea din anturajul lui Smirnov începuse deja să-şi facă bagajele. Comisia electorală şi preşedintele ei Piotr Denisenko, deşi îi erau credincioase, nu l-au susţinut pe Smirnov. Toată lumea se aştepta la asta.”

Europa Liberă: Dvs. credeţi că Igor Smirnov nu se va crampona de putere…

Maxim Kuzovlev: „Am mai spus cândva la Europa Liberă că Igor Smirnov nu ţine morţiş să rămână la putere, deşi mulţi afirmau contrariul. Aceste rezultate au fost un şoc în primul rând pentru Smirnov. În el s-a frânt ceva chiar a doua zi după alegeri, pe 12 decembrie, când şi-a dat seama că nu mai este susţinut de cei care l-au urcat la înălţimea puterii sale. Probabil că a decis pentru sine însuşi să nu se cramponeze de putere, dacă lumea nu-l mai sprijină. Pentru că toate cererile privind anularea rezultatelor alegerilor şi organizarea unui nou scrutin, de fapt, n-au fost făcute de el, ci de o parte a anturajului lui Smirnov care nu s-a aşteptat deloc la un asemenea rezultat. Echipa lui Smirnov a văzut că în el s-a frânt ceva şi că n-are de gând, de dragul puterii, să ridice armele împotriva cuiva. Eu cred că Smirnov a luat această decizie şi că de fapt alegerile au fost contestate de o parte a echipei sale care nu s-a aşteptat la asemenea rezultate.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:21 0:00
Link direct



Europa Liberă: Dacă Igor Smirnov pleacă, va dispărea odată cu el şi acel regim pe care l-a construit timp de 20 de ani?

Maxim Kuzovlev
Maxim Kuzovlev
Maxim Kuzovlev: „Depinde ce înţelegem prin regim. Dacă vorbim despre verticala puterii, cu siguranţă că ea va suporta anumite schimbări. Se ştie că dl Şevciuk avea de gând să introducă mari schimbări în viitorul guvern. El vroia să desfiinţeze ministerul securităţii, ministerul de externe, iar funcţiile ministerului securităţii să le preia ministerul de interne. În plus, va fi o mare rotaţie a cadrelor. Unii oameni care au fost în administraţia preşedintelui şi în unele ministere, care-l susţineau pe Smirnov, vor fi nevoiţi să plece. Dar mulţi se aşteptau la asta, să predea dosarele şi să plece, mai ales că au unde şi că nu sunt nişte oameni săraci.”

Europa Liberă: Credeţi că transnistrenii se pot aştepta la un fel de democratizare a regiunii, se vor simţi la liberi decât până acum?

Maxim Kuzovlev: „Însuşi faptul că oamenii au votat împotriva la ceea ce a fost şi că voinţa lor a fost reflectată în rezultatele definitive ale alegerilor cred că deja este un semn. Fără îndoială, va fi o mai mare democratizare. Dar nu din cauza că a plecat Smirnov. Ci pentru că s-a produs o anumită schimbare a mentalităţii oamenilor. Lumea a vrut altceva. Pentru că până acum, oamenii îl alegeau pe Smirnov şi tot ei, acum, au decis să nu-l mai aleagă.”

Europa Liberă: Va urma un al doilea tur de alegeri, pe 25 decembrie. Cine credeţi că are cele mai mari şanse să învingă, Evgheni Şevciuk sau Anatoli Kaminski?

Maxim Kuzovlev: „E de aşteptat victoria lui Evgheni Vasilievici Şevciuk. El va fi al doilea preşedinte în istoria Transnistriei. Întrebarea este cu cine vor vota cei 26 la sută din alegători care l-au sprijinit pe Smirnov? Am vorbit cu mai multă lume şi toţi mi-au spus că pur şi simplu nu vor merge la alegeri sau vor vota împotriva tuturor. Deci, în rândul electoratului lui Smirnov, la fel, s-a frânt ceva, nici ei nu s-au aşteptat la un asemenea rezultat şi că au ajuns să fie în minoritate.”

Europa Liberă: Credeţi în victoria lui Evgheni Şevciuk? Chiar dacă în spatele contracandidatului său, Anatoli Kaminski, se află partidul Obnovlenie şi resursele companiei Sheriff, precum şi întreaga susţinere a Moscovei?

Maxim Kuzovlev: „Fără îndoială că Şevciuk are mai multe şanse. Pentru că Moscova nu era împotriva lui Şevciuk. Moscova era împotriva lui Smirnov, iar pentru a-l debarca a depus eforturi foarte mari, ceea ce i-a reuşit până la urmă. Ambii candidaţi, Şevciuk şi Kaminski sunt pro-ruşi şi în principiu nu vor concura pentru sprijinul Kremlinului. Moscova înţelege perfect că oricine va câştiga, oricum va trebui să-şi coordoneze cu ea poziţiile. Dl Şevciuk înţelege şi el perfect acest lucru şi Moscova va lucra cu el minunat. Pur şi simplu, o altă perspectivă nu există.”

Europa Liberă: Maxim, odată cu schimbările de la Tiraspol, credeţi că apar acum şi nişte perspective pentru dialogul cu Chişinăul? - dacă nu pentru discutarea unui statut al regiunii transnistrene, cel puţin în ceea ce priveşte realizarea unor măsuri de încredere între cele două maluri ale Nistrului?

Maxim Kuzovlev: „Cred că această întrebare nu trebuie adresată autorităţilor transnistrene, ci autorităţilor Republicii Moldova. Dacă autorităţile moldovene îşi doresc măsuri reale de încredere, atunci ele ar trebui mai întâi să facă un pas înainte şi să propună lucruri reale, dar nu ceea ce s-a propus până acum timp de 15 ani şi mai bine. De aceea, cred că acum mingea este în terenul părţii moldoveneşti şi întâi de toate ea trebuie acum să arate ce planuri are în raport cu noile autorităţi transnistrene şi cum să-şi construiască cu ea noile relaţii.”

Europa Liberă: Când aţi spus măsuri reale de încredere, la ce v-aţi referit?

Maxim Kuzovlev: „Spre exemplu, aşa numita diplomaţie a fotbalului – întâlnirile între premierul moldovean Vlad Filat şi deja fostul preşedinte al Transnistriei Igor Smirnov – nu a adus rezultate foarte concrete. Discuţiile privind restabilirea legăturii telefonice, privind facilitarea procedurilor vamale pentru Transnistria au rămas la nivel de discuţii. Nimic din toate acestea nu s-au realizat, cu excepţia faptului că a fost reluată circulaţia trenului de pasageri Chişinău-Odesa, deci nimic din ceea ce ar fi îmbunătăţit cumva viaţa oamenilor de rând, cum ar fi de exemplu eliminarea posturilor de control dintre cele două maluri ale Nistrului. Lucru, de altfel, despre care a vorbit Şevciuk.

În programul său el spunea că va depune toate eforturile pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două părţi – moldoveană şi transnistreană, şi se va strădui să evite barierele din calea liberei circulaţii a oamenilor şi a mărfurilor, barierele ce împiedică activitatea businessului. Să vedem cum se vor realiza în practică. Poate că ceea ce n-au reuşit Filat şi Smirnov, va reuşi Şevciuk şi Filat. Vom vedea. Însă eu sunt foarte sceptic în această privinţă.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG