Linkuri accesibilitate

Efectul protestelor din Rusia asupra firmelor ruseşti listate la Bursă


Încrederea investitorilor va evolua în funcţie de reacţia autorităţilor la protestele antiregim.



Acţiunile la bursă ale mai multor firme ruseşti au înregistrat scăderi de 10 % în ultimele zile ca urmare a protestelor populare împotriva rezultatului alegerilor parlamentare din 4 decembrie. Corespondentul nostru la Moscova, Tom Balmforth a stat de vorbă cu mai multi experţi bursieri despre neîncrederea investitorilor străini ca urmare a climatului de instabilitate pe care il percep in Rusia. Şi, spune corespondentul nostru, cel mai puternic afectate sunt firmele care au legături apropiate cu premierul Vladimir Putin. Relatarea corespondentului nostru este rezumată de Oana Serafim.

Una dintre companiile cele mai afectate de creştere neîncrederii investitorilor străini în situaţia politică şi economică a Rusiei este firma de gaze Novatek, proprietatea parţială a unui bun prieten al lui Vladimir Putin, Ghenadi Timcenko. Compania a pierdut 10 % din valoarea sa de bursă de la alegerile din 4 decembrie încoace.

Un analist de burse de la Moscova, Igor Nikolaev cu care a vorbit corespondentul nostru spune că investitorii s-au speriat de posibila instabilitate politică din Rusia: „Investitorii consideră un semn foarte prost cînd văd că oamenii nu au acceptat falsificarea alegerilor la o scară atât de mare.”

Analiştii spun că slăbiciunea pe care o percep la Putin acum îi îngrijorează pe investitori în legătură cu direcţia pe care ar putea s-o ia Rusia. Si cei mai îngrijoraţi sunt cei care au mizat pe „stabilitatea” reprezentată de Vladimir Putin, şi implicit de cercul său de oameni de afaceri influenţi.

Tom Mundy, director de strategii la firma Otkritie Capital, susţine că firmele petroliere Surgitneft şi Transneft au înregistrat şi ele scăderi la bursă din cauza îngrijorărilor legate de cum vor fi conduse aceste companii în viitor într-un climat de afaceri perceput ca instabil.

Analistul Igor Nikolaev spune că investitorii nu se aşteaptă ca actualele proteste populare din Rusia să ducă la prăbuşirea regimului, dar încrederea lor va evolua în funcţie de reacţia autorităţilor la protestele anti-regim.

Un alt factor de incertitudine este legat de faptul că, potrivit legislatiei, premierul Putin ar trebui să nu îşi mai exercite funcţia de premier odată ce şi-a anunţat candidatura la preşedinţie. Or, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al premierului Putin, a anunţat că acesta din urmă îşi va continua responsabilităţile de zi de zi şi nu va trebui să îşi ia nici o vacanţă.
XS
SM
MD
LG