Linkuri accesibilitate

Va intra România în cercul vicios al îndatorării?


Datoria României se apropie de 100 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că viitoarele împrumuturi vor fi mai scumpe…



Până la sfârşitul anului, România ar putea avea datorii totale de 100 de miliarde de euro. Datoria externă pe termen mediu şi lung a României a fost la sfârşitul lunii octombrie de 74,82 miliarde de euro, în vreme ce datoria pe termen scurt a ajuns la 22,12 miliarde de euro. Important este că se tripla, la 4,8 la sută, costul de risc al ţării. Mai multe de la Sabina Fati:

O datorie externa de aproximativ 100 de miliarde de euro a Romaniei creste costul de risc al tarii de la 1,8% cit era in 2008 la 4,8% ceea ce inseamna costuri suplimentare de trei miliarde de euro. Adica daca se aplica 4,8 la suta la la datoria de 100 miliarde euro se obtine prima de risc pe care trebuie sa o achite tara la urmatoarele credite de care are nevoie. In total trei miliarde de euro. Acesta este principalul risc, de a accesa credite scumpe pe termen scurt, ceea ce va duce la un cerc vicios al cresterii indatorarii Romaniei.

70 la suta din datoria publica externa a Romaniei este catre organismele financiare internationale, ceea ce pe de o parte avantajaza guvenrul de la Bucuresti, fiindca dobinzile la credite sint mici, dar pe de alta parte exista si anumite dezavantaje care decurg din conditiile pe care le impun marii creditori, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Uniunea Europeana.

De pilda una dintre conditiile Fondului, respinsa de Romania, a fost privatizarea distributiilor de energie electrica sau a hidrocentralelor, toate intreprinderi profitabile, care in conditiile crizei nu s-ar fi putut vinde la un pret prea mare.

In prezent datoria externa a Romaniei calculata cu un mic decalaj de catre Banca Nationala este de 97,9 miliarde de euro, dar specialistii se asteapta ca pina la 1 ianuarie 2012, indatorarea totala a tarii sa depaseasca pragul critic de un 100 de miliarde.

Din aceasta suma peste 22 de miliarde reprezinta datoria pe termn scurt, adica banii care trebuie achitatii in termen de un an de zile. Este vorba de asa numitii bani fierbinti, iar Banca Nationala a Romaniei nu a dat publicitatii structura acestei datorii, care poate contine atit capitaluri speculative, cit si imprumuturi pe 24 de luni pe care mai ales filialele bancilor le-au primit din statele lor de origine.

De obicei cind situatia economica se inrautateste aceste capitaluri speculative sint primele care ies din tara, ceea ce duce la scaderea valorii leului.Practic, cu cit este mai mare nivelul datoriei pe termen scurt, cu atit mai vulenrabila este moneda tarii.

Dincolo de aceasta definitie, Romania pare sa fie mult mai sensibila decit partenerele sale din Uniunea Europeana la acest capitol, potrivit unui clasament dat publicitatii ieri de Banca Internationala a Reglementelor (BIS - Bank for International Settlements).

Dintre statele care nu au adoptat euro, Romania este cea mai dependenta de fondurile primite de la bancile din zona euro.

Asadar bancile de pe piata romaneasca ar putea fi afectate de criza datoriilor de stat din zona euro si de criza de finantare prin care trec institutiile europene de credit, iar potrivi agentiei de rating Moody’s criza va afecta sistemul bancar din Romania prin intermediul a trei mecanisme: slabirea cererii pentru exporturi, incetinirea investitiilor straine, slabirea angajamentului bancilor mama fata de operatiunile din tara, dar si nivelul ridicat de creditare in valuta din sistem, de peste 60% din soldul total al imprumuturilor.
XS
SM
MD
LG