Linkuri accesibilitate

Despre viitorul Europei şi al României (Revista 22, Evenimentul zilei)




Putini sunt comentatorii presei de la Bucuresti care exprima nemultumiri fata de acordul incheiat intre statele europene la Bruxelles. Cei mai multi gasesc ca e adevarata mana cereasca (expresia ii apartine Andreei Pora, de la revista 22). Vor beneficia Romania si interesul ei major, in schimb, pentru clasa politica romaneasca acordul e un cosmar, care-i ridica parul maciuca – se mai spune in 22. Problema este daca exista cu adevarat o forta politica doritoare si capabila sa guvernze in Romania dupa noile reguli, iar raspunsul comentatoarei este „categoric nu”. O dovedesc chiar derapajele guvernului actual, condus de Emil Boc.

In Evenimentul zilei, Lucian Davidescu spune ca, citam, „un mecanism extern de supraveghere bugetara ne ajuta sa ne urmarim mai usor propriile tinte. Practic insa detaliile pot face diferenta dintre success si catastrofa”. Exista de pilda riscul reactivarii si agravarii bolilor economiei planificate.

Chiar daca Angela Merkel „le-a taiat aripioarele fluturasilor Victor Ponta si Crin Antonescu” – cum spune Mircea Marian in editorialul Evenimentului zilei – strategiile lor de blocare a aplicarii acordului de la Bruxelles nu trebuie neglijate. Liderul social-democrat Victor Ponta cauta chitibusarii juridico-politice ca sa evite introducerea in Constitutie a unor constrangeri fiscale importante. Liberalul Calin Popescu Tariceanu respinge insa pur si simplu tinta de deficit de 0,5%, care va fi impusa la nivel European. Tot ce incearca USL risca sa izoleze Romania, iar in plan intern intretine o batalie politica incorecta, scrie Mircea Marian.

Despre viitorul Europei si al României, in acest context, scrie in 22 Ion Vianu, care crede ca salvarea Europei seamana cu repararea unui avion in aer: o incercare nebuneasca, dar de neocolit, chiar daca un esec ar insemna „moartea ocupantilor si distrugerea aeronavei”. Comentatorul mai spune ca nu repunerea pe roate a economiei prin masuri de politie fiscala va aduce salvarea, ci este nevoie de o idee diriguitoare. Ea ar trebui sa vina din partea elitelor profesionale, a oamenilor de stiinta, a filosofilor chiar. Ca o conditie minimala: impingerea banului catre periferie, abandonarea mercantilismului caruia ii facem fata in prezent.
XS
SM
MD
LG