Linkuri accesibilitate

„Moldova între baricade şi catafalc” (Timpul)


Majorarea accizelor la importul de automobile va spori veniturile la buget sau din contra? (Economist).




Sute de oameni au condus-o ieri, pe ultimul drum, pe scriitoarea Leonida Lari. Colegii de la Adevărul au fost prezenţi la funeralii şi scriu că poeta a fost înhumată pe aleea principală a Cimitirului Central, aproape de interpreţii Ion şi Doina Aldea Teodorovici. Primarul Dorin Chirtoacă a promis că în cîteva luni, Leonida Lari va avea o stradă cu numele ei în Chişinău.

Moldova între baricade şi catafalc” este titlul editorialului semnat de Constantin Tănase în Timpul. Dl Tănase scrie că moartea scriitoarei Leonida Lari i-a pus într-o mare încurcătură pe „liderii naţiunii” de la Chişinău. Acum asta le mai lipsea conducătorilor de vîrf: moartea unei naţionaliste, o moarte despre care nici nu poţi să taci, dar nici să spui ce trebuie, fiindcă timpurele-s tulburi, mâine pot fi alegeri anticipate şi cine ştie cum te ve poziţiona şi spre care electorat te vei orieta... Dl Tănase se referă şi la necrologul semnat de „conducerea guvernului” si se întreabă de ce articolul nu e semnat de doi miniştri – cel al Culturii şi cel al Educaţiei.

Ziariştii săptămânalului Economist se întreabă dacă majorarea accizelor la importul de automobile va spori veniturile la buget sau din contra? Ei amintesc că ultima dată cota accizelor a fost majorată în 2010, iar atunci accizele au adus bugetului de stat doar 390 de milioane lei, faţă de 446 de milioane în 2009. Jurnaliştii scriu şi despre aşa numita problemă a autoturismelor cu numere de înmatriculare lituaniene şi bulgare, care demonstrează că cetăţenii caută în permanenţă modalităţi (şi nu fără succes), de a se eschiva de la plata accizelor exorbitante la importul de autoturisme.

Moldova Suverană scrie, citînd membri ai Agendei Naţionale de Business, că una dintre cele mai spinoase probleme care afectează relaţiile între mediul de afaceri autohton şi organele de control este practica conform căreia agenţii economici din republică sunt siliţi mereu să demonstreze că nu au încălcat legea şi că nu sunt infractori.
XS
SM
MD
LG