Linkuri accesibilitate

Parlamentul European dezbate „regula de aur”


Majoritatea deputaţilor europeni au salutat acordul privind limitarea deficitelor bugetare din zona euro.




Parlamentul European dezbate înțelegerea de integrare financiară la care a ajuns Uniunea Europeană la sfârşitul săptămânii. Noul acord ar urma să fie semnat în martie, la următorul summit european. De la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă:

Asadar, potrivit acordului la care s-a ajuns la finalul Summitului European din 8 - 9 decembrie, in UE va fi pusa in functiune o asa numita „regulă de aur“, care va limita deficitele bugetelor nu numai în zona euro ci si în majoritatea statelor membre.

Atat acordul, pasii care sunt de urmat precum si vetoul britanic (care a făcut celelalte state să opteze pentru un nou tratat) au fost dezbatute aprins astazi in plenul Parlamentului European cand europarlamentarii le-au dat replica presedintelui Consiliului Herman van Rompuy si sefului executivului comunitar Jose Manuel Barosso.

Recapatarea increderii in moneda euro a fost mult mai dificila decat se astepta. Asa si-a inceput speech-ul președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy
„Am cazut de acord asupra unor actiuni imediate. Statele din zona euro dar si celeltalte din afara acesteia vor pune la dispozitie resurse financiare suplimentare de pana la 200 de miliarde de euro. Astfel, sumele din Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (FESF) vor fi directionate catre Banca Central Europeana care va actiona ca agentul acesteia in operatiunile de pe piata.“ - a amintit van Rompuy elementele tehnice ale acordului menite a scoate zona euro din dificultate.

Presedintele Consiliului a aratat ca nu este prima dată când state din Uniune fac un pas înainte cu un acord interguvernamental pentru ca acesta să se transforme apoi în lege UE (un astfel de caz fiind de pilda acordul Schengen).

Cu un ton optimist a vorbit salii, președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, in opinia caruia acordul a arătat ireversibilitatea monedei unice și un angajament ferm pentru euro.

Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso
„Pactul bugetar nu este suficient, mai este nevoie și de creștere și o mai bună ocupare a forței de muncă pentru recăpătarea încrederii cetățenilor și investitorilor“ a spus el.

S-a vorbit in plenul parlamentului despre o Uniune cu 26 de state membre. Primul dintre cei care a spus-o franc a fost liderul grupului Partidului Popular European, Joseph Daul: „26 de țări din 27 au arătat că suveranitatea partajată este mai bună decât suveranitatea luată ostatic de piețe. (…) Dacă solidaritatea Regatului Unit către celelalte state este abandonată, nu văd de ce ceilalți ar arăta solidaritate cu Regatul Unit“, a subliniat europarlamentarul francez.

„Ceva s-a schimbat vineri. Marea Britanie va realiza marea evadare“, a intervenit eurodeputatul britanic Nigel Farage (din partea Grupului Europa Libertății și Democrației) cunoscut pentru interventiile sale anti-europene.

Parlamentul European
Parlamentul European
Insa belgianul Guy Verhofstadt, liderul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, a schimbat focusul de pe Londra pe Paris si Berlin.

„Acordul pune capăt ambițiilor Germaniei și Franței de a conduce zona euro. Disciplina fără solidaritate nu este expresia adevărată a unei uniuni“, a subliniat acesta, criticând accentul pus doar pe deficitele bugetare.

Europarlamentarul german de stanga Lothar Bisky (Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică) a insistat pe introducerea taxei pe tranzacțiile financiare și interzicerea produselor financiare periculoase.

La o privire de ansamblu, majoritatea deputaţilor europeni au salutat astăzi acordul semnat la summitul european de la sfarsitul saptamanii trecute. Sustinand punctul de vedere al presedintelui Comisiei Europene acestia au arătat însă că pentru recăpătarea încrederii cetățenilor, UE trebuie să se concentreze și pe creștere si o mai buna ocupare a fortei de munca.
XS
SM
MD
LG