Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Extremişti vs extremişti


Partidul Naţional-Democrat din Germania (NPD) respinge relatările privind legăturile cu teroriştii din organizaţia autointitulată „Subterana Naţional-Socialistă“ (NSU) care în ultimul deceniu a comis 10 atentate xenofobe.


Holger Apfel, care în urmă cu o lună a fost ales în funcţia de şef al Partidului Naţional-Democrat din Germania (NPD), încearcă să redreseze imiginea formaţiunii pe care o conduce. El dezminte cu vehemenţă că ar fi existat legături între partidul său şi între cei trei terorişti care în ultimul deceniu au comis cel puţin 10 atentate xenofobe.

Doi terorişti din gruparea autointitulată „Subterana Naţional-Socialistă” (NSU) s-au sinucis pentru a scăpa de arestare. Beate Zschäpe, în schimb, s-a predat poliţiei şi se află în arest (a se vedea relatarea noastră „O celulă teroristă acţionează in Germania”.)

„Nu există nici un punct de legătură ideal sau politic între noi şi aceşti criminali nebuni”, a declarat Apfel în parlamentul local din landul răsăritean Saxonia, unde NPD-ul este reprezentat de mai mulţi deputaţi.

Presa germană a demonstrat între timp că această declaraţie este o minciună sfruntată. Tocmai Apfel ar trebui să ştie, afirmă ziarul berlinez „Die Tageszeitung”, că în urmă cu 15 ani el însuşi a participat alături de viitorii terorişti la un marş omagial dedicat lui Rudolf Heß, fostul adjunct al Führer-ului, Adolf Hitler.

La data de 17 august 1996 circa 250 de neonazişti au luat parte la Worms la această demonstraţie. Printre manifestanţi s-au aflat atunci vreo 50 de neonazişti din Turingia, între care şi teroriştii Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt şi Beate Zschäpe. Cei trei au fost identificaţi pe nişte fotografii puse la dispoziţia redacţiei ziarului „Die Tageszeitung”. Beate Zschäpe era îmbrăcată într-un tricou „Lonsdale”, care atunci constituia un element simbolic de recunoaştere ideologică pentru extremiştii de dreapta. Printre demonstranţi s-au aflat şi Uwe Mundlos, care s-a sinucis, şi Tino Brandt, şeful organizaţiei neonaziste "Thüringer Heimatschutz", care între timp a fost interzisă. Brandt a devenit mai tîrziu adjunctul şefului NPD din landul est-german Turingia şi a activat ca informator al Oficiului Federal de Informaţii Interne (Verfassungsschutz).

Demonstraţia de la Worms a fost condusă de Holger Apfel, care la vremea respectivă era conducătorul organizaţiei de tineret a NPD-ului. Pentru tineretul NPD-ului criminalul de război Rudolf Heß devenise o figură de identificare. Heß s-a sinucis în 1987 în detenţie. În mitologia istorică a extremiştilor din Germania şi din Europa, Heß este declarat drept un „martir al păcii”.

Astăzi NPD-ul încearcă să joace un rol conducător la nivel european, întreţinînd legături cu alte cîteva formaţiuni naţionalist-radicale din diverse ţări. NPD-ul a aderat alături de grupări similare din Grecia, Polonia, Ucraina, Bulgaria, Spania, Italia etc. la aşa numitul Front Naţional European. Din această grupare naţionalistă europeană face parte şi Noua Dreaptă din România, care are filiale şi în Republica Moldova.

Pînă de curînd s-a presupus că în Germania nu există pericolul terorismului de dreapta. Dezvăluirile din ultima lună au demonstrat că fenomenul nu numai că a fost subapreciat, ci că autorităţile pur şi simplu au ignorat semnalele de alarmă existente. Mass-media germană a arătat că dacă s-ar fi intervenit la timp, teroriştii ar fi putut fi identificaţi şi arestaţi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG