Linkuri accesibilitate

Sărăteni–Soroca: o şosea modernă cu sprijinul SUA


Lucrările vor începe în primăvară, iar în 2014 se aşteaptă ca şoseaua, construită dintr-un ajutor american nerambursabil, să fie terminată.


Fondul provocările mileniului a lansat astăzi licitaţia pentru lucrările de reconstrucţie a porţiunii de drum Sărăteni–Soroca de 93 de km. Reabilitarea drumului va fi realizată în cadrul Programului Compact, finanţat de Guvernul SUA. Licitaţia este deschisă pînă pe 7 februarie 2012, la care pot participa companiile comerciale care au capacităţi tehnice necesare. În primăvara anului viitor este prognozată demararea lucrărilor de reparare a drumului. Totodată, în anul 2014 este prevăzută darea în exploatare a drumului. Detalii are Alla Ceapai:

131 de milioane de dolari este suma care va fi alocată pentru infrastructura celor trei raioane - Teleneşti, Floreşti şi Soroca, tranzitate de porţiunea de drum Sărăteni – Soroca. Ministrul Transporturilor şi infrastructurii drumurilor Anatol Şalaru:

„Pentru prima dată în aceste sate vor fi semafoare, pentru prima dată vor fi zebre, pentru prima dată vor fi treceri de pietoni amenajate, inclusiv trotuare pentru copii. Toate satele vor fi iluminate. 400 de mii de cetăţeni vor beneficia de pe urma acestui proiect.”

Anatol Şalaru mai spune că cetăţenii se vor simţi mai siguri, şi asta pentru că în urma reparaţiei drumului nu vor mai fi atît de multe accidente rutiere. Iar pe lîngă traseu vor fi făcute şi reparaţii suplimentare, precizează directorul proiectului Anatol Usatîi, care dă drept exepmlu, calea ferată din Ghindeşti, raionul Floreşti:

„Dacă dvs. ştiţi drumul acestea, el are o deschidere foarte îngustă, foarte periculoasă şi numărul de accidente permite să spunem că este un punct negru pe acest drum. De aceea în cadrul programului este prevăzută reconstrucţia deplină a acestei treceri pe sub calea ferată, construcţia unui pod şi reconstrucţia a circa 400 de metri a căii ferate.”

Totodată, reabilitarea traseului va dezvolta reţeaua de comerţ, constată Ministru transoprturilor Anatol Şalaru, care se arată convins că noua arteră va atrage mai mulţi trasportatorii de mărfuri din străinătate:

William Moser şi Anatol Salaru
William Moser şi Anatol Salaru
„Va dezvolta conexiunea, legătura între Balcani şi Ucraina, Rusia şi CSI, deasemenea va da o importanţă noului punct de trecere vamal, care va fi construit la Unguri, vama de la otaci va fi mutată la Unguri pentru a degaja aglomeraţia de la Otaci, punct vamal care este foarte complicat pentru transportatori.”

Actualmente, starea drumului Sărăteni-Soroca este foarte rea, iar circa 60 la sută au nevoie de o reconstrucţie totală, spune ambasadorul american William Moser, care este convins că peste doi ani acest drum va fi unul de talie internaţională. Iar schimbarea va fi apreciată chiar de cetăţeni, spune diplomatul american, şara căruia a şi oferit această asistenţă financiară:

„Pentru a demonstra locuitorilor de acolo starea rea a drumului vom organiza un eveniment în care copiii şi maturii vor fi invitaţi să meargă cu bicicletă pe acest drum. Pentru că ceea ce noi vrem să aratăm este efectul de dinainte şi cel de după realizarea acestui proiect, care este un exemplu concret de colaborare dintre guvernul american şi oamenii din Moldova.”

În aşa fel, s-ar putea că şi drumurile din Moldova să arate ca şi cele din Statele Unite ale Americii, aceasta fiind cea mai mare investiţie făcută de SUA în Republica Moldova, iar finanţarea este nerambursabilă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG