Linkuri accesibilitate

Cazul Iulia Timoșenko și implicațiile sale


Timoșenko va rămâne probabil în arest în baza noilor acuzații, chiar dacă astăzi Curtea de Apel revine asupra condamnării ei la închisoare.



La Kiev Curtea de Apel a Ucrainei urmează să se pronunțe astăzi asupra contestării de către fostul premier Iulia Tymoshenko a condamnării sale la închisoare pentru abuz de putere. Detalii de la Mircea Țicudean.

Iulia Timoșenko a fost condamnată pe data de 11 octombrie la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere pe care l-ar fi săvârșit în 2009 când în calitate de premier a negociat cu rușii un contract pentru importul de gaze naturale.

Timoșenko se consideră nevinovată, spune că este victima unei răzbunări politice pusă la cale de președintele Viktor Ianukovici și se bucură de sprijinul Occidentului în încercarea de a convinge justiția ucrainiană să reconsidere verdictul de acum două luni și s-o elibereze pe din închisoare.

Cazul Timoșenko a fost discutat chiar ieri la Kiev de comisarul european pentru extindere Stefan Fuele, într-o vizită descrisă de presă ca ultima încercare de a salva un summit UE-Ucraina programat pentru data de 19 decembrie. Din cauza dosarului Timoșenko, dar și a altor controverse, Comisia Europeană a anunțat recent că amână finalizarea acordului de liber schimb pe care Ucraina l-a negociat prima dintre țările Parteneriatului Estic.

Statele Unite au adresat și ele mai multe avertismente Kievului, cel mai recent săptămâna trecută, la Vilnius, prin vocea secretarului de stat Hillary Clinton. Secretarul de stat american a spus că Ucraina face pași înapoi în privința democrației, și a exemplificat cu „puneri sub acuzare” care par să aibă conotații politice, numind-o explicit pe Iulia Timoșenko.

Din punct de vedere juridic, situația Iuliei Timoșenko s-a complicat și mai mult săptămâna trecută, când a fost „re-arestată” formal, în baza unor noi acuzații, anume de evaziune fiscală și furt din banii publici în perioada 1996-2000, când conducea o firmă de intermediere a livrărilor de gaze. Avocatul fostului premier, Serghei Vlasenko, a spus că „re-arestarea” semnalează dorința autorităților ucrainiene de-a o ține pe Timoșenko în închisoare cât mai mult: cu cuvintele avocatului „toată viața”.

Reuters scrie că „re-arestarea” de săptămâna trecută înseamnă cel puțin că Timoșenko va rămâne în arest în baza noilor acuzații, chiar dacă astăzi Curtea de Apel revine asupra condamnării ei la închisoare pe șapte ani, pronunțată la 11 octombrie.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG