Linkuri accesibilitate

Strigăte pline de ură


Ce va face PCRM în continuare? Va „zdrobi orînduiala cea crudă şi nedreaptă” sau va jongla în continuare cu ameninţări şi cu cuvinte ofensatoare?





Mitingul de sîmbătă al comuniştilor a conţinut multă ură şi cuvinte murdare. Actuala guvernare a fost bălăcărită, făcută cu ou şi cu oţet, înjurată şi blestemată. Mărturisesc din capul locului că nu sînt un mare admirator al actualei guvernări care se joacă mereu de-a preşedintele, dar nici discursul plin de ură, ultilzat de comunişti sîmbătă, nu mi se pare adecvat.

S-a exagerat copios, iar exagerările au fost pigmentate cu injurii, reflexe ale intoleranţei şi chemări la luptă pe viaţă şi pe moarte. Actualii conducători au fost numiţi „Svoloci”, „necisti”, şi „balaur cu trei capete şi cu labe murdare”, au fost învinuiţi de furtul voturilor, de faptul că se cred români, că sînt conduşi de Bucureşti, de europeni şi de Ambasada americană, de sărăcirea tuturor cetăţenilor. Deputata Violeta Ivanov, o doamnă elegantă şi aparent cumpătată, a declarat ritos că Alianţa e „o huntă, un grup de criminali!”

Sînt foarte curios să ştiu dacă doamna Ivanov şi colegii ei de partid ar putea să le arunce în faţă celorlalţi deputaţi, în Parlament, aceleaşi cuvinte murdare pe care le-au aruncat sîmbătă în mase. Sau ele sînt folosite numai pentru a electriza oamenii la mitinguri? Un criminal, în mod normal, trebuie să stea la închisoare. Prin urmare, doamna Ivanov îi vede pe deputaţii democraţi, liberali şi liberal-democraţi după gratii, nu?

Mulţi dintre oamenii simpli care proferau blesteme la adresa guvernării păreau într-adevăr încolţiţi de greutăţi. Le înţeleg suferinţa, pentru că nici eu nu am avere mare. Numai că părerea mea sinceră e că nu doar ultimii doi ani au fost dificili pentru simplii muritori, ci toţi anii lungi ai tranziţiei, inclusiv cei opt ani de guvernare comunistă.

De ce oare profesoara din Făleşti, care îşi vărsa cu furie amarul, nu i-ar întreba chiar pe unii lideri comunişti care e reţeta bunăstării? Zic asta pentru că sînt conducători comunişti care se descurcă foarte bine, în ciuda guvernării liberale insuportabile. Şi de ce timp de 8 ani de zile guvernarea comunistă nu a proiectat-o pe profesoara aia pe culmile prosperităţii?

Dacă am înţeles eu bine, comuniştii le-au înaintat guvernanţilor un ultimatum, i-au somat să demisioneze pînă la Anul Nou. Nu am înţeles însă ce vor să facă apoi, fiindcă e limpede că guvernanţii vor ignora avertismentul comunist. Ce va face PCRM în continuare? Va „zdrobi orînduiala cea crudă şi nedreaptă”, vorba clasicului, sau va jongla în continuare cu ameninţări şi cu cuvinte ofensatoare?
XS
SM
MD
LG