Linkuri accesibilitate

13.12 - Chișinău: Decizia CEDO referitoare la cazul Mitropolia Basarabiei


Curtea a dispus ca Guvernul de la Chişinău să plătească Mitropoliei despăgubiri materiale şi morale în valoare de 27 de mii de euro.






13 decembrie 2001

Ora Moldovei.

Decizia CEDO referitoare la cazul Mitropolia Basarabiei.

Astăzi Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat pe Internet textul deciziei referitoare la cazul Mitropoliei Basarabiei, înalta instanţă de la Strasbourg declarând că autorităţile moldovene se fac vinovate de încălcarea articolelor 9 şi 13 ale Convenţiei europene a drepturilor omului. Detalii şi reacţii la acest eveniment de la Sergiu Praporşcic.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi-a anunţat astăzi decizia în procesul Mitropoliei Basarabiei împotriva Guvernului Republicii Moldova, prin care a dat câştig de cauză Mitropoliei. Curtea a constatat în unanimitate că Guvernul moldovean, care refuză să admită în legalitate Mitropolia Basarabiei, a încălcat articolele 9 – libertate la confesie, şi 13 – dreptul la un recurs eficient, ale Convenţiei europene a drepturilor omului.

Totodată, Curtea a dispus ca Guvernul de la Chişinău să plătească Mitropoliei despăgubiri materiale şi morale în valoare de 27 de mii de euro. Curtea a hotărât ca autorităţile moldovene urmează să se conformeze imediat deciziei sale, adică să înregistreze Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei române.

Responsabili de la Serviciul de presă a Guvernului ne-au spus că deocamdată nu există o reacţie a primului ministru Vasile Tarlev la decizia Curţii, şeful Guvernului aflându-se în afara Chişinăului. Primul ministru a declarat însă la o conferinţă de presă că Executivul se va conforma deciziei Curţii în funcţie de conţinutul acesteia, lăsând să se înţeleagă că Guvernul nu intenţionează să admită în legalitate Mitropolia Basarabiei, chiar dacă el va pierde procesul de la Strasbourg.

O declaraţie şi mai categorică a făcut-o preşedintele Vladimir Voronin acum două luni la o întrunire a preoţilor Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova. El a spus că atâta timp cât va deţine funcţia de şef al statului Mitropolia Basarabiei nu va fi înregistrată în Republica Moldova. Enoriaşii Mitropoliei Basarabiei au salutat astăzi decizia Curţii Europene. Iată ce a declarat pentru Radio Europa Liberă reprezentantul consiliului eparhial al Mitropoliei, deputatul creştin-democrat,

Vlad Cubreacov: „Astăzi este mare sărbătoare în cadrul Mitropoliei Basarabiei şi aceasta nu este legată doar de celebrarea cultului Sfântului Andrei, apostolul tuturor românilor, ci este prilejuită şi de primirea vestei minunate de la Strasbourg despre câştigul de cauză, pe care biserica noastră l-a repurtat în procesul intentat autorităţilor Republicii Moldova. Înalta Curte europeană a recunoscut ca vinovată Republica Moldova de violarea prevederea articolelor 9 şi 13 din Convenţia europeană pentru drepturile omului, ratificată în 1997 de statul nostru. Curtea europeană a stabilit de asemenea perceperea în contul petiţionarilor a unei despăgubiri pentru suferinţa morală cauzată în valoare de peste 27 mii de euro.

Decizia se aduce la îndeplinire, potrivit prevederilor Protocolului adiţional numărul 11 la Convenţia europeană şi potrivit prevederilor Regulamentului Curţii, imediat. De monitorizarea modului de îndeplinire a hotărârii se va ocupa Comitetul de miniştri al Consiliului Europei, din care fac parte cei 43 de miniştri de Externe ai statelor membre ale forului continental.”

Procesul Mitropoliei Basarabiei este primul în care Republica Moldova a compărut în faţa unei instanţe internaţionale. Următorul dosar îndreptat împotriva statului moldovean, care urmează să fie examinat la Curtea Europeană este cel al grupului Ilaşcu.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG