Linkuri accesibilitate

Moldtelecom sub lupa Curţii de Conturi


Conducerea Moldtelecom în mare parte a respins acuzaţiile ce ţin de managementul presupus ineficient al întreprinderii.


Raportul unei echipe de audit angajată de Curtea de Conturi pînă la numirea în funcţie de preşedinte a lui Serafim Urechean să verifice activitatea companiei cu capital de stat Moldtelecom nu a dat răspuns la toate întrebările pe care le-a avut în vedere iniţiatorul controlului, PLDM. Curtea aşteaptă un nou raport care să pună în lumină eficienţa gestionării fondurilor. Lucia Diaconu:

În raportul care a fost prezentat azi în faţa Curţii se arată că, din cauză că a scăzut volumul de convorbiri, profitul S.A. Moldtelecom s-a micşorat în 2010, faţă de 2009, cu peste 100 de milioane de lei. Raportorii au constatat că întreprinderea a ratat venituri de aproape 90 de milioane de lei şi nu a atins indicatorii pe care şi i-a planificat - din 193 de mii de abonaţi la telefonie mobilă cîţi plănuise să obţină, întreprinderea a ajuns doar la 131 de mii. În timp ce a făcut investiţii în reţele performante în 2009-2010 de peste 1miliard 750 de mii de lei.

Membrii Curţii n-au fost însă mulţumiţi de raport şi au decis să-i mai asculte o dată pe raportori peste 10 zile. Iată ce a declarat pentru Europa Liberă preşedintele curţii Serafim Urechean:

„N-au fost dezvăluite unele chestiuni de ordin foarte important, cum ar fi provenienţa veniturilor, distribuirea veniturilor, investiţiile capitale şi eficienţa acestor investiţii. 360 de milioane de lei, executorul acestor lucrări, cu toate că ele sînt nedocumentate cu proiect, fără licitaţie, fără alocarea terenurilor de pămînt le-a cîştigat nu ştiu de ce o companie numai de construcţii de aici de la Chişinău. Cu ajutoarele astea umanitare cum să le zicem de peste 3,5 milioane de lei tot nu sînt documente în baza căror decizii, care a fost necesitatea – sînt bani publici, ne interesează.”

Conducerea Moldtelecom în mare parte a respins acuzaţiile ce ţin de managementul presupus ineficient al întreprinderii. Directorul general al Moldtelecom Vitalie Iurcu a ţinut să precizeze că Moldtelecom este o societate pe acţiuni, cu capital preponderent de stat, şi că nu este în totalitate o întreprindere de stat care foloseşte bani publici:

„Noi avem un regulament de achiziţii, o parte din acest regulament este bazat pe legea despre achiziţii publice. Dacă ne referim la cadrul legal de aplicabilitate a acestei legi asupra Moldtelecomului, dat fiind faptul că noi nu sîntem o unitate care cheltuim bani publici, trebuie să fie foarte clar că noi nu cheltuim niciun ban public dar numai banii pe care societatea îi generează pe parcursul activităţii sale, deci respectiv noi nu cădem sub aplicabilitatea legii despre achiziţiile publice.”

Vitalie Iurcu a mai ţinut să amintească la audieri că serviciile de telefonie locală acoperă doar 50 la sută din costurile acestora şi că ar fi nevoie de ajustarea cît mai rapidă a tarifului.

Compania a cerut încă acum un an aşa-numita rebalansare a tarifelor, ceea ce ar însemna majorarea tarifului la telefonia fixă în contul convorbirilor internaţionale, care aduc acuma un profit mai mare. Cererea a fost însă dur criticată de guvern, iar PLDM a comandat atunci controlul operat de Curtea de Conturi.

Şi atunci, şi azi, presa a scos în evidenţă veniturile impresionante pe care le-a obţinut directorul Moldtelecom, chiar dacă întreprinderea nu a atins cotele de performanţă pe care, potrivit raportului de audit, ar fi trebuit să le înregistreze.
Previous Next

XS
SM
MD
LG