Linkuri accesibilitate

Ce misiuni va îndeplini viitoarea poliţie de frontieră?


Boss, câinele antidog de la vama Tudora
Boss, câinele antidog de la vama Tudora

Un reportaj de la punctul de trecere Tudora, de la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina.


Anul acesta la punctul de trecere a frontierei cu Ucraina de la Tudora au fost depistate mai mult de 220 de cazuri de tentative de traversare a frontierei în baza actelor false, dar şi zeci de tentative de contrabandă cu mărfuri, în special ţigări şi sume băneşti nedeclarate. Cum are loc depistarea cazurilor de trecere ilegală a frontierei, dar şi ce competenţe va avea viitoare poliţie de frontieră, aflaţi din reportajul semnat de Alla Ceapai.

Pe timp de iarnă, aici fluxul de călători este redus. Pot fi observate doar cîteva tiruri. În scurt timp după ce ajungi în vamă eşti întîmpinat de grănicerul de serviciu. El verifică dacă actul prezentat îţi aparţine. Şeful de examinare a documentelor Grigorii Mogurean vorbeşte despre fotografia din document:

Grigori Mogurean
Grigori Mogurean
„Sunt unele părţi a imaginii faciale care în dependenţă de vîrstă pot fi schimbate dar niciodată forma urechilor nu poate fi schimbată, diferenţa amplasarea urechilor faţă de ochi, amplasare urechilor faţă de nas.”

Grigorii Mogurean spune că acum cîteva zile un tînăr de la Basarabeasca a fost împiedicat să treacă vama cu paşaportul fratelui său. Mai frecvente, însă sunt tentativele de a traversa graniţa cu acte falsificate.

„Deci asta este încăperea de serviciu a grănicerilor unde nemijlocit se efectuează controlul documentelor. Deci este un dispozitiv de control operativ a documentelor care ne permite examinarea documentelor în mai multe spectre aluminii, de exemplu razele ultraviolete, pentru a evidenţia acele elemente de protecţie care trebuie să le aibă documentele de călătorie, dacă ele sunt sau nu prezente în documentul examinat nemijlocit la control şi ne permite să depistăm pe cele false.”

În anul curent, tentativele de trecere a frontierei cu acte false aproape că s-au dublat, constată Grigorii Mogurean:

„Documentele folosite sunt diverse începînd de la cărţi de identitate a României, paşapoarte naţionale a României, a Bulgariei, a Marii Britanii, chiar şi Costa Rica am avut două cazuri anul curent.”

Dumitru Baiaş
Dumitru Baiaş
După ce grănicerul îţi verifică actele de călătorie, îţi este verificat şi mijlocul de transport de către Boss, cîinele antidrog, care de 5 ani îi ajută pe cei de la vama Tudora, pentru că are şi un miros de 120 de ori mai sensibil decît cel al omului.

Tirurile care transportă mărfuri, sunt verificate nu doar de cîinele antidrog, ci şi de un scaner, spune reprezentantul serviciului vamal, Dumitru Baiaş:

„Toate mijloacele de transport la intrare sunt scanate, putem depista mărfurile care nu sunt indicate în actele de însoţire.”

Pentru a eficientiza anchetarea şi penalizarea tentativelor de trecere ilegală a frontierei, în curînd în punctele vamale va fi creată o nouă instituţie, poliţia de frontieră, spune şeful adjunct al serviciului de grăniceri, Averian Borga:

Averian Borga
Averian Borga
„Este vorba de investirea serviciului de grăniceri cu competenţe de urmărire penală precum şi examinarea contravenţiilor administrative. Urmează să fie realizată demilitarizarea serviciului de grăniceri, excludere din componenţa forţelor armate.”

Identificarea şi penalizarea tentativelor de trecere ilegală a frontierei ar putea diminua migraţia ilegală, traficul de fiinţe umane şi contrabanda cu mărfuri spune Averian Borga, dînd exemplu, ultima operaţiune din acest an numită „Acerman” în care au fost depistate mărfuri de contrabandă în valoare de trei milioane de euro.
Previous Next

XS
SM
MD
LG