Linkuri accesibilitate

Ce ar putea să se schimbe în relația dintre Chișinău și Tiraspol după scrutinul de duminică?


La sfârșit de săptămână cu Europa Liberă.





Duminică în autoproclamata republică transnistreană vor avea loc așa-numitele alegeri prezidențiale. Actualul lider de acolo de la Tiraspol, Igor Smirnov, în vârstă de 70 de ani, conduce regiunea secesionistă de peste două decenii. El candidează pentru al cincilea mandat, însă de data aceasta aparent el nu mai are și sprijinul Kremlinului, care a spus tranșant că preferă un alt lider, mai tânăr și mai loial. Ce ar putea să se schimbe între relația dintre Chișinău și Tiraspol după acest scrutin?

După ce Igor Smirnov a anunțat că va candida pentru al cincilea mandat la funcția de lider al Transnistriei, Moscova a declarat deschis că acest pas este o greșeală și a continuat să-și promoveze activ un alt candidat, pe Anatolie Caminschi, președinte al sovietului suprem. Cetățenii din imediata apropiere a regiunii au păreri împărțite despre prezentul și viitorul Transnistriei. Aici pe malul Nistrului, în satul Molovata culegem păreri ale localnicilor despre așa-zisele alegeri în Transnistria.

Europa Liberă: Știți cine candidează?

- ,,Smirnov atâta stă acolo și a făcut tot posibilul ca să nu fim uniți. parcă aș zice că ar trebui să câștige Caminschi, dar mai știi ce-i și în capul lui?”

- ,,Nu știu, n-aș putea să zic.”

Europa Liberă: Vă interesează reunificarea Moldovei?

- ,,Partea ceea e pierdută pentru totdeauna - 20 de ani.”

- ,,20 de ani stă în fruntea unei bucăți din Moldova și poate că dă Dumnezeu și o să dispară el și o să fie ceva bine.”

- ,,Smirnov, aista e capul mafiei.”

Europa Liberă: Capul mafiei, și-l votează?

- ,,Da, așa e acolo. Spaimă. Și cu el moldovenii noștri au rămas la sapă de lemn și la spălat blide.”

Europa Liberă: Autoritățile de la Moscova insistă să spună că Smirnov nu e omul Rusiei.

- ,,Da, și feciorul lui e în mafie prin Rusia, și fiică-sa iarăși așa spune acum.”

Europa Liberă: Și neavând susținerea Moscovei Smirnov poate să câștige?

- ,,Acolo nu e Moscova, acolo e Transnistria, poporul rus, moldoveanul e impus să voteze, dacă el nu votează ți-l ucide. Așa le fac acolo, e pierdut acolo, ce nu se vede? Tot au al lor, banul lor, legile lor, au stema lor.”

Europa Liberă: Dar ce se mai poate face să nu fie pierdut?

- ,,Nimic.”

Europa Liberă: Vă interesează soluționarea problemei transnistrene?

- ,,Pe mine personal nu. Câți bani s-au vârât acolo....”

Europa Liberă: Cine câștigă în Transnistria?

- ,,Dă Doamne să fie Smirnov, om de treabă, ce spune aceea face.”

Europa Liberă: Credeți că vrea unirea cu Moldova?

- ,,Cu Moldova nu vrea și nu trebuie.”

Europa Liberă: Cine conduce cu Transnistria?

- ,,Smirnov. Posibil să se schimbe.”

Europa Liberă: Cine câștigă? Smirnov sau Caminschi?

- ,,Smirnov, bineînțeles.”

- ,,Rusia își pune protejatul ei - Caminschi. Smirnov nu mai este în grațiile Rusiei.”

Europa Liberă: După 20 de ani cât a condus această regiune.

- ,,Aici ține, doamnă, cred eu, de bani. Smirnov s-a îmbogățit ăn 20 de ani, s-a făcut milionar și el și fecioru-său. Din banii poporului, dar ce regiunea transnistreană e controlată? Cine știe ce fac ei acolo? Știe cineva? Știe Moldova? Știe Ucraina? Doar Rusia ar putea să știe.”

Europa Liberă: Acum am văzut printre sloganele concurenților de acolo, unul: ,,Republica nu se vinde”. Ce ar însemna?

- ,,Adică în viziunea lor - cui nu se vinde? Ei se cred țară aparte. Clar lucru că nu se vinde Moldovei, sau României, sau cine știe ce au ei în vedere. Acestea sunt niște slogane sforăitoare, ca să spună că republica nu se vinde.”

- ,,Posibil nu se vinde, nu se schimbă pe alt președinte.”

Europa Liberă: Guvernanții de la Chișinău trebuie să negocieze cu autoritățile de acolo?

- ,,De multe ori au negociat, care este sensul? 20 de ani nu au negociat? De câte ori s-au întâlnit? Și la Chișinău, și la Moscova, și în afara Rusiei? De câte ori? Asta e tragere de timp. Cineva nu vrea, pentru că acolo se fac bani buni. Pentru că este o zonă așa, și le convine așa ceva.”

Europa Liberă: De ce nu se revoltă populația din stânga Nistrului?

- ,,Populația? Cine să se revolte?

Europa Liberă: Cei care mâine chipurile sunt alegătorii.

- ,,Acolo moldovenii au o altă viziune și sunt și ucraineni și ruși. Cum să se revolte? Ei se revoltă, dar așa, ca și în Rusia, fără nici un rezultat. Nu trăiesc bine, chiar destul de rău sunt. Ei și ce?”

- ,,Moscova dă ceea ce au nevoie oamenii. Și ei se bucură și votează respectiv.”

Europa Liberă: Acum Moscova zice că nu-l mai sprijină pe Smirnov.

- ,,O să vedem ce o să fie după alegeri.”

- ,,Populația din Transnistria, moldovenii de acolo, ca și aici, este ștearsă cu buretele - demnitatea, gândirea.

- „Și acolo, și la noi cu părere de rău, visează la cârnațul de trei ruble și pâine de 16 copeici. Asta e generația care ne pune piedică să mergem înainte.”

Europa Liberă: Dar reprezentați şi Dumneavoastră această generație.

-,,Eu reprezint, dar eu nu gândesc așa, Doamne ferește.”

Europa Liberă: Cum credeți, guvernanții de la Chișinău trebuie să negocieze cu cei care conduc regiunea transnistreană?

- ,,Cred că nu. Părerea mea e că noi nu avem puterea asupra regiunii transnistrene.”

Europa Liberă: O să curgă încă multă apă la moara timpului.

- ,,Eu sunt pesimistă și zic - da.”

Europa Liberă: Moldova totuși ar pute să devină un stat mai puternic, mai prosper dacă se reunifică?

- ,,Ne-am lua adio de la limba română, ne-am lua adio de la istoria noastră, ne-am lua de la demnitatea noastră. Eu îmi imaginez ce ar fi dacă reprezentanți din stânga Nistrului ar intra la noi în Parlament, că am fi în minoritate. În capătul bunăstării eu nu văd.”

Europa Liberă: Chiar și dacă Nistrul e aproape.

- ,,Ce am eu de dincolo de Nistru?

- ,,Aici lucrez, în partea stângă trăiesc și nu se vede lumina ceea din tunel. Conflictul ista transnistrean, aici e numai vorbe.”

- ,,Te duci la Dubăsari, lor li se pare că noi îi contrazicem cu ceva vorbe, dar noi trăim pașnic, nu le facem nimic.”

Europa Liberă: Autoritățile de aici, de la Tiraspol, ce și-ar dori?

- ,,De când ei sunt aciuați aici, veniți aici la baștina noastră Moldova, trebuie să înțeleagă că ei sunt oaspeți aici. Dacă le place, trăiască. Primească legile noastre și trăiască. Dacă nu le place, să se ducă unde vor. Nu îi încurcăm cu nimic, ei ne încurcă nouă. Oamenii sunt cam disperați, noi cam ne-am săturat de posturile astea. Să fie post la Ucraina și gata, s-a terminat. Dar așa noi trecem și ne controlează și zi și noapte.”

- ,,E foarte umilitor, în aceeași țară, care vorbim o limbă, și suntem un neam și o națiune și să trecem prin vamă cu bani să trecem în țara noastră. Sigur că e umilitor și dureros.”

- ,,Când s-a trezi poporul, și în partea asta, și din Transnistria, tot poporul, nu numai satul Molovata, și celelalte - Pârâta și Coșnița, tot poporul să înțeleagă și să schimbe toți smirnoviștii iștia de tot. Smirnov cred că le-a promis lor că până nu va face republică transnistreană înseamnă că de aici nu se duce.”

- ,,Dacă ei intră aici la noi, la putere vin acei din Transnistria, ne transnistrizează, nu mai scăpăm de dânșii. Eu aș zice să punem graniță pe Nistru.”

- ,,Eu sunt optimist și merg înainte. Când mi-i greu, eu cânt așa în rusește: ,,Ia liubliu tebea jizni și hociu citobî tî lucșe stala”.

Europa Liberă: Voi, generația tânără, vedeți Moldova ca un stat puternic, un stat prosper?

- ,,Nu. În primul rând n-avem locuri de muncă. Noi nu avem susținere și unica alternativă a tineretului e să plecăm peste hotare.”

Europa Liberă: Deci șansele reintegrării Moldovei?

- ,,Șansele reintegrării eu le văd numai prin insistența demnitarilor noștri și prin forțele poporului de acolo și a autorităților de acolo, dacă mai sunt cineva în conducerea de acolo adevărați moldoveni, să zic așa.”

*

Posturile de televiziune din Federația Rusă au acordat o mai mare atenție situației din Transnistria, difuzând materiale critice și compromițătoare la adresa actualului lider al regiunii. Asta după ce procurorii ruși au deschis și un dosar penal pe numele fiului lui Smirnov, acuzându-l că ar fi furat circa 160 de milioane de ruble rusești din ajutorul umanitar, oferit de-a lungul anilor de către Moscova. Potrivit unor sondaje, anume acuzațiile Moscovei au influențat negativ asupra imaginii și ratengului lui Smirnov, acesta cedând contracandidatului său, Anatolie Caminschi. Dar ziua de mâine va pune punctul pe ,,i”. Europa Liberă a stat de vorbă cu jurnalistul Ernest Vardanean, condamnat la 15 ani de închisoare și grațiat de liderul separatist Igor Smirnov. L-am întrebat despre așa-numitele alegeri prezidențiale din stânga Nistrului și impactul lor asupra relației dintre Chișinău și Tiraspol.

Ernest Vardanean: ,,Poziția Tiraspolului va rămâne așa cu a fost până acum, adică ei vor să aibă negocieri cu Republica Moldova doar pe baza unui principiu de egalitate. Dacă se va schimba liderul de la Tiraspol și va deveni domnul Caminschi, cu martorii Rusia atunci logicul acesta poate continua după 11 decembrie. și chiar dacă Igor Smirnov va câștiga alegerile, a propos, eu nu pun la îndoială faptul că el va câștiga. Cum a zis odată tovarășul Stalin: ,,vâigrîvaet ne tot cto golosuet, a tot cto scitaet golosa”. Domnul Deniseko, șeful așa-zisei comisii electorale centrale, el va desena rezultatele alegerilor, așa cum îi va spune domnul Smirnov.”

Europa Liberă: Populația din stânga Nistrului îl mai dorește pe Igor Smirnov în fruntea regiunii?

Ernest Vardanean:
,,Până acum nu pot înțelege un simplu lucru: de ce populația Transnistriei, știind foarte bine toate fărădelegile comise de regimul transnistrean, știind foarte bine că sunt în sărăcie, în mizerie acolo, de ce continue lumea să-l mai voteze pe Igor Smirnov?”

Europa Liberă: De ce?

Ernest Vardanean:
,,Pentru că li s-a spălat creierul, pentru că anumite pături sociale, cum ar fi pensionarii mai întâi de toate, militarii, milițienii, securiștii sunt bine plătiți de către guvernul așa-zisului transnistrean și partea asta a societății transnistrene este foarte activă. Nu este majoritatea populației, dar este una foarte activă. De aceea se creează acolo o atmosferă de sprijin. Este un fel de propagandă acolo, că dacă va pleca Smirnov de acolo, va începe război cu Moldova, va fi agresiune, va fi nu știu ce, românii vor veni, Doamne ferește, ș.a.m.d. Pe de o parte, oamenilor le e frică să vorbească la ce se gândesc ei într-adevăr. Pe de altă parte, lor le e frică să-și dea seama că viitorul lor va fi puțin nedeterminat fără Smirnov.”

Europa Liberă: Care sunt drepturile omului mai des încălcate în stânga Nistrului?

Ernest Vardanean:
,,Drepturile omului sunt încălcate în regiunea transnistreană dese ori, aproape în fiecare zi atunci când este vorba despre așa-zisele procese judecătorești, atunci când noi vorbim despre activitatea procuraturii, miliției și securiștilor.”

Europa Liberă: Cum poate un cetățean din stânga Nistrului să-și apere drepturile?

Ernest Vardanean:
,,Nicidecum. Îmi pare rău să spun asta. Aflându-mă în închisoare am auzit mai multe istorii foarte neplăcute. În Transistria se întâmplă ceea ce se numește în limba rusă ,,bespredel”, adică fărădelegi la fiecare pas. În procuratură, în miliție, în ministerul de securitate, în instanțele de judecată. Pentru că dacă omul a nimerit într-o situație neplăcută, dacă contra lui sunt puse niște dosare penale, aproape sută la sută că va fi condamnat și va fi privat de libertate.”

Europa Liberă: Să înțeleg că cetățeanul de acolo este ostatecul regimului de acolo? Unde se mai plânge și cine îi apără drepturile în afara așa-zisului hotar transnistrean?

Ernest Vardanean:
,,Nicăieri. Dacă n-ar fi fost cazul nostru, cu mine și cu Ilie Cazac, poate lumea nu ar fi știut ce se întâmplă acolo, în închisori.”

Europa Liberă: Cazul tău și al lui Ilie Cazac au demonstrat foarte clar încălcarea drepturilor omului.

Ernest Vardanean:
,,Exact, pentru că suntem noi doi tineri, n-avem nici o legătură nici cu organele de stat ale așa-zisei Transnistrii și pur și simplu ne-am aflat într-o situație fiind niște monede de schimb. Și atunci lumea a început să vorbească despre
Cel puțin 60-70 la sută din cei deținuți în închisorile transnistrene sunt etnici moldoveni.

încălcarea drepturilor omului. Cel puțin 60-70 la sută din cei deținuți în închisorile transnistrene sunt etnici moldoveni.

Și chiar mai mult: sunt acolo cetățeni ai Republicii Moldova. Este un fel de genocid adevărat al moldovenilor în regiunea transnistreană. Atunci când eram în închisoare, acolo am vorbit limba moldovenească, cum se zice în regiunea transnistreană - am vorbit limba moldovenească mai des decât limba rusă, pentru că acolo erau aproape toți moldoveni.”

Europa Liberă: Deținuții.

Ernest Vardanean
: ,,Da, este un fel de genocid alb, cum se zice. Adică populația moldovenească este înjosită, umilită și acolo moldovenii sunt ostateci. Dar așa-zisa societate obștească ,,Soiuz moldovan pridnestrovii” este un lucru ridicol, pentru că domnul Tulgara, care conduce această asociație, este omul lui Igor Smirnov la suta de procente. El nu apără drepturile moldovenilor, el doar joacă în același joc ca și domnul Smirnov.”

Europa Liberă: Cum se mediatizează această așa-zisă campanie prezidențială din stânga Nistrului de către presa de la Chișinău și cea de la Moscova?

Ernest Vardanean:
,,Cu părere de rău, presa de la Chișinău nu este mai mult activă, cum ar fi putut să fie activă, pentru că pentru prima dată în 20 de ani de existență a regiunii transnistrene noi vedem o campanie electorală într-adevăr activă, este acolo o alternativă a lui Igor Smirnov, dar presa moldovenească nu se ocupă așa de des de chestia asta.”

Europa Liberă: Poate asta se explică și prin faptul că autoritățile de la Chișinău nu recunosc aceste alegeri.

Ernest Vardanean:
,,Să facă autoritățile ce vor să facă. Eu am în vedere un alt lucru: că presa moldovenească trebuie să fie activă în fiecare zi. Eu întotdeauna i-am criticat pe colegii mei de la
Dacă considerați că regiunea transnistreană este o parte componentă a Republicii Moldova, de ce nu povestiți lumii despre evenimentele din stânga Nistrului zi de zi?

Chișinău, le-am zis: dragii mei, dacă considerați că regiunea transnistreană este o parte componentă a Republicii Moldova, de ce nu povestiți lumii despre evenimentele din stânga Nistrului zi de zi? Când presa moldovenească scrie despre evenimentele din Transnistria? Pe 2 septembrie, când avem alegeri, când avem întrevederi în formatul 5+2. Asta înseamnă că regiunea transnistreană este percepută ca un stat străin. Asta nu e frumos. Dacă noi spunem că regiunea transnistreană este o parte a Moldovei, atunci spuneți asta tuturor, povestiți în fiecare zi despre oricare eveniment din regiunea transnistreană. Iată, revenim noi la întrebarea Dumneavoastră: alegerile nu sunt mediatizate așa cum ar fi fost să fie mediatizate.”

Europa Liberă: Adică cum ar fi trebuit?

Ernest Vardanean:
,,Mai activ, mai clar. Cine este Caminschi? Cine este Șevciuc? Ce dorește Moscova? Ce ar dori Chișinăul aici?”

Europa Liberă: Presa de la Moscova, presa din Federația Rusă cum mediatizează evenimentele din Transnistria?

Ernest Vardanean:
,,Atunci când aflăm noi despre dosarele penale intentate de comitetul de investigație al Federației Ruse împotriva membrilor familiei lui Igor Smirnov așa, pur și simplu chestia transnistreană este exotică pentru Federația Rusă. Deși este o regiune pro-rusă, dar mă rog, Federația Rusă are probleme mult mai importante decât Transnistria.”

Europa Liberă: Cum crezi, Chișinăului îi va veni mai ușor să negocieze cu Igor Smirnov, cu Anatolie Caminschi, sau cu Evgheni Șevciuc, eventual?

Ernest Vardanean:
,,Cu Igor Smirnov este aproape imposibil să negociezi pentru că nu este om de treabă. La Moscova pe Igor Smirnov îl numesc ,,kidala”. Domnul Caminschi este un om mai confortabil pentru Republica Moldova. Pentru mine Anatolie Caminschi nu este o personalitate puternică deloc. Este o persoană, care tot în limba rusă se numește ,,seraia mâși”. Dar oricum, pentru Moldova va fi cu mult mai confortabil să negocieze cu Anatolie Caminschi, dar trebuie să ne dăm seama de faptul că în spatele lui Caminschi va sta Moscova și vorbind cu Caminschi noi de fapt vom vorbi cu Moscova. Moscova îl schimbă nu în favoarea Moldovei, dar în favoarea Moscovei, asta e.”

Europa Liberă: Dar un reprezentant al generației tinere, cum e Evgheni Șevciuc ar fi altceva?

Ernest Vardanean: ,,Evgheni Șevciuc este o personalitate foarte controversată. Pe de o parte este tânăr, este înțelept, este bine educat, bine instruit, ș.a.m.d. Pe de altă parte, el este reprezentantul acestui grup financiar, cel mai puternic. El este un politician care nu este perceput ca adversarul lui Igor Smirnov. Este o greșeală. Evgheni Șevciuc este concurentul lui Igor Smirnov la alegeri și atât. Asta nu înseamnă că Evgheni Șevciuc va conduce o altă politică decât a condus Igor Smirnov. În anumite media transnistrene scrie destul de clar că Evgheni Șevciuc același separatist, anti-moldovean, cum este și Igor Smirnov.”

*

Și dacă Rusia nu-și mai dorește o influență personificată în Transnistria, ar putea să apară șansa reunificării Moldovei? Cu s-a fără Igor Smirnov? L-am întrebat pe deputatul Vlad Lupan, viitorul ambasador al republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite.

Vlad Lupan: ,,Cunoaștem poziția lui Smirnov vis-a-vis de soluționarea conflictului transnistrean. El menține acel status-cqo, adică situația neschimbată din Transnistria, care este convenabilă atât lui, cât și unor state. Haideți să vedem: îi e convenabil acum spre exemplu Federației Ruse să soluționeze acest conflict? Sau îi va fi convenabil într-un an sau doi, sau trei? Pentru că la Moscova oamenii gândesc în termeni ce va câștiga Moscova, dacă soluționează acest conflict?

Evident că fără sprijinul Moscovei menținerea lui Smirnov la putere nu s-ar fi produs. N-ar fi rămas Smirnov la putere atâta timp dacă nu ar fi avut sprijinul financiar. Acum Moscova poate să arate oarecum că este nemulțumită de Smirnov, dar până la urmă totuși rămâne loial Moscovei. Smirnov a făcut un pic de șantaj împotriva Moscovei, Moscova un pic s-a supărat, dar până la urmă vor fi nevoită să conlucreze cu el, să-l susțină. Dar în ce să-l susțină? În menținerea independenței Transnistriei. Că nu a primit Moscova pentru Transnistria nimic în
Soluționarea conflictului transnistrean din perspectiva așa-numitelor alegeri sigur că nu dă un rezultat pozitiv.

schimb.

Deci, pentru moment soluționarea conflictului transnistrean din perspectiva așa-numitelor alegeri sigur că nu dă un rezultat pozitiv. În același timp este extrem de important ca aceste negocieri la nivel tactic să continue. În primul rând trebuie de încercat soluționarea unor probleme zilnice. Ideea că dacă nu se soluționează conflictul în viitorul apropiat atunci haideți și vom lăsa totul baltă nu este una bună, pentru că de obicei pentru reînnoirea negocierilor se cheltuie foarte multe eforturi.”

Europa Liberă: Ce statut ar merita zona de est a Moldovei?

Vlad Lupan:
,,Statut de autonomie locală, cu anumite drepturi destul de largi. Noi avem deja un exemplu foarte pozitiv în Republica Moldova în sensul acesta în Găgăuzia. Cred că autonomie locală este mai mult decât prevede Carta europeană a drepturilor omului și a autonomiilor locale.”

Europa Liberă: Ce șanse mai există ca armata rusă să părăsească teritoriul Republicii Moldova?

Vlad Lupan: ,,Șanse mai există, există acorduri internaționale de un mare interes pentru federația Rusă și atunci când Federația Rusă are interes, ea este gata să negocieze anumite lucruri. Acordul din 1999 de la Istanbul era de un interes extrem de mare pentru Federația Rusă. De fapt Federația Rusă a și inițiat negocierile, pentru că ei erau atât de interesați în funcționarea acordului respectiv, încât au fost gata cedeze.”

Europa Liberă: Au fost interesați atunci pe moment. Că după aceea…

Vlad Lupan:
,,Dar acum există un alt proces de negocieri, a unui acord mai nou. Deși iarăși putem eventual să câștigăm în acest sens.”

Europa Liberă: Mai există multe muniții acolo?

Vlad Lupan:
,,Se zice că ar fi la vreo 20 de mii de tone, este destul de mult, este foarte periculos acest depozit de muniții. Până la urmă trebuie retrasă armata rusă și prin aceasta să fie schimbat și contingentul de așa-numiți pacificatori, pentru că ei nu sunt pacificatori. Uitați-vă la acordul din 1992, dacă găsiți cuvântul pacificatori, vă rog să mi-l arătați, că eu nu l-am găsit. Acolo este scris - contingente militare, care sunt atașate, anexate părților participant la acest acord. Nu există un cuvânt ,,pacificatori” acolo în genere. Există din aer, din pod. Nu există un document internațional, care să demonstreze că ei sunt pacificatori. În însuși acest document este anihilată toată povestea cu pacificatorii.

Cred că totuși ar fi timpul să acționăm în acest sens, mai cu seamă că
Şi Republica Moldova are drepturi și pârghii.

vedem că partenerii noștri de negocieri nicidecum nu se hotărăsc să întreprindă ceva în acest sens, nu acceptă progrese în ce privește soluționarea transnistreană. Negocieri au loc, însă rezultatele reale pentru moment încă nu sunt.

Probabil trebuie să întreprindem și noi niște pași, prin care să-i mai motivăm așa, să-i mai împingem spre soluționarea conflictului transnistrean, ca să înțeleagă că și Republica Moldova are drepturi și pârghii. Drepturile sale trebuie să fie respectate, noi suntem un stat suveran, iar suveranitatea înseamnă asupra a tot teritoriul său, inclusiv ceea ce se numește azi zona transnistreană, trebuie să fie exercitată de către stat.

Cu alte cuvinte Republica Moldova trebuie să se miște înainte în acest sens și tocmai ideea asta de a discuta, de a avea un mecanism de colaborare cu partenerii noștri este o idee pe care trebuie s-o promovăm în viitor, cu speranța că lucrurile se vor mișca înainte.”
XS
SM
MD
LG