Linkuri accesibilitate

„Sunt pregătit pentru orice scenariu”


Marian Lupu
Marian Lupu

Marian Lupu: „în teritoriu se fac foarte tari declaraţii că nu va fi votat candidatul potrivit acordului politic.”






In plină campanie și negocieri politice, în ajunul noii tentative de alegere a președintelui R. Moldova, Marian Lupu trece în revistă situația politică și perspectivele imediate, intervievat de Valentina Ursu.

Marian Lupu: „Etapa la care ne aflăm nu poate fi caracterizată ca o claritate sau un senin pe cer, în acest sens. Apar diferite noi considerente, noi declaraţii, poziţii, scenarii, manevre, ar fi practic imposibil să vorbim despre o claritate vis-a-vis de rezultatul final pentru ziua de 16 decembrie.”

Europa Liberă: Cînd depuneţi dosarul?

Marian Lupu: „Totul depinde de colectarea semnăturilor, vineri cel tîrziu acest proces se încheie, alte documente specifice pentru dosar au fost deja completate, voi trece şi comisia medicală respectivă, în modul în care la începutul săptămînii viitoare dosarul să fie depus.”

Europa Liberă: Aşteptaţi să fie semnăturile tuturor deputaţilor care au creat Alianţa pentru Integrare Europeană?

Marian Lupu: „Da.”

Europa Liberă: De ce?

Marian Lupu: „Trebuie să fie aplicate aceleaşi proceduri pentru toate cazurile prevăzute de acordul nostru politic.”

Europa Liberă: Nu este exclus că obţineţi toate semnăturile deputaţilor care au constituit AIE. Aveţi anumite temeri că nu neapărat vor fi şi voturile lor?

Marian Lupu: „Eu nu am temeri pentru nici un fel de situaţii fiindcă înţeleg mult prea bine complexitatea situaţiei, caracterul destul de contradictoriu al acestui exerciţiu pentru unii jucători politici, deci nu exprim temeri sunt pregătit pentru orice scenariu şi că semnează toţi sau că nu semnează toţi, şi că votează toţi din alianţă şi că nu votează toţi. Ziua de 16 o va demonstra.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu a lăsat să se înţeleagă că i-aţi spus că ar exista şi voturile care nu ajung în cadrul Alianţei. Sunt găsite?

Marian Lupu: „Partidul Democrat reprezintă mai mulţi exponenţi, am declarat că suntem într-un proces continuu de dialog şi de atingere a unor acorduri cu persoanele care ar veni adiţional acelor 59 de voturi, dar s-ar putea şi 58 să fie. Este un proces care nici el nu se anunţă să fie foarte uşor, fiindcă de ar fi să fie o situaţie absolut univocă, una foarte consolidată, o ambianţă de parteneriat şi prietenească, cu declaraţii consolidate şi o poziţie consolidată cu care iese AIE către public, ar fi fost un semnal şi mai mare de încurajare pentru acele cîteva voturi pe care noi trebuie să le asigurăm.

Ceea ce se întîmplă, revenind la prima dvs. întrebare, nicidecum nu încurajează şi nu ne face mai uşoară munca noastră, celor care caută, care dialoghează, care conving colegii din Parlament să vină cu voturile suplimentare la acele 59. Fiindcă atunci cînd, aceşti potenţiali votanţi pentru preşedintele ţării aud ce discuţii se petrec, ce declaraţii se fac, pornind de la faptul că se contestă această, de fapt, nici nu idee, o simplă propunere să se arate buletinele...

Pornind de la această incertitudine, - [dacă] va vota întreaga Alianţă sau nu -, evident că aceste persoane îşi pun întrebarea, păi ce facem pînă la urma urmei, fiindcă în mod evident, că aceste voturi niciodată nu o să vină în ziua de 16, dacă aceste persoane nu vor avea convingerea şi certitudinea că marea majoritate a alianţei va vota pentru această candidatură. Deci, unica precondiţie în aceste discuţii cu potenţialii votanţi este asigurare că 59, grosul Parlamentului, va veni cu suport în acest sens.

Dacă ei vor simţi şi ei simt acest lucru la moment că garanţii în acest sens şi claritate nu este, evident că şi munca mea personală şi a colegilor mei de la Partidul Democrat se face foarte şi foarte grea.”

Europa Liberă: Se prefigurează două scenarii. Declaraţia domnului Voronin care spune foarte clar că PCRM nu vrea alegeri parlamentare anticipate. Admiteţi că ar putea să voteze deputaţii comunişti şi să nu voteze deputaţii liberal-democraţi ai premierului Vlad Filat?

Marian Lupu: „Aceste declaraţii niciodată nu trebuie privite în mod naiv. Deci, domnul Voronin dacă va făcut o asemenea declaraţie, eu gîndesc că nu a făcut-o abstract. Domnia sa probabil că se uită ce se întîmplă în lagărul Alianţei pentru Integrare Europeană, fiecare partid îşi urmează propria sa agendă şi propriul său interes. Fiindcă dacă ne uităm cu multă atenţie la acţiunile care se întreprind astăzi, proteste sociale, toate ele fiind luate per ansamblu, demonstrează foarte vădit un singur lucru, că PCRM a şi început campania electorală şi ceea ce spune domnul Voronin este o latură a situaţiei cu care mă confrunt.

Am şi altă latură a situaţiei pe plan intern, de exemplu, - bun sunt informaţii neconfirmate -, însă fiind în teritoriu, ajung nişte informaţii că chiar şi la nivelul unor partide din cadrul Alianţei, în teritoriu se fac foarte tari declaraţii că nu va fi votat candidatul potrivit acordului politic, că formațiunea îşi are propriul candidat. Deci, eu trebuie să le iau pe toate, de fapt, în calcul, să le iau la serios şi să văd într-adevăr unde şi ce ţintesc aceste declaraţii.”

Europa Liberă: Mergem mai departe. Domnul Mihai Ghimpu, pentru Europa Liberă a declarat, în caz că PCRM intră în cabina de vot şi PLDM se abţine, atunci nici PL nu participă la vot.

Marian Lupu: „Indiferent de comportamentul altor trei partide parlamentare, cine şi cum se va comporta în ziua de 16, fracţiunea Partidului Democrat merge în cabina de vot, votează, după aia luăm loc în sală şi urmărim, cine şi ce face mai departe. Nu suntem pe poziţia să implorăm, să rugăm, de aceea, ziua de 16 o să ne demonstreze ce va fi.”

Europa Liberă: Cum să înţelegem cînd PLDM-ul insistă asupra unor garanţii că guvernul să rămînă după alegerea şefului statului?

Marian Lupu: „O tendinţă de a căuta nişte scuze pentru anumite manevre în ajun şi poate pe data de 16. Fiindcă, ziua în care am semnat acel acord în luna decembrie, nimeni nu a cerut nici un fel de garanţii şi asta a fost clar. Cu părere de rău, puţin mai tîrziu s-au manifestat nişte acţiuni, în special, în vară-toamnă, negocierile care au fost demarate şi purtate, la modul cel mai serios dintre PLDM şi PCRM, de fapt, au introdus nişte elemente absolut noi, atunci cînd s-a ajuns la nivel public, în sala plenumului Parlamentului, cu ameninţări privind demisia speaker-ului Parlamentului.

Şi eu gîndesc că nu poate fi o garanţie mai bună decît propriile noastre acţiuni şi atrag atenţia, spre deosebire de acţiunile altora care au deviat foarte şi foarte puternic de la spiritul şi buchea înţelegerilor.”

Europa Liberă: Domnul Lupu, dar despre o coaliţie PD-PCRM poate fi vorba?

Marian Lupu: „Dacă cineva crede că Partidul Democrat şi eu personal o să fim pe poziţie de elev, la tablă, în faţa profesorului şi pînă la sfîrşitul veacului, de fiecare dată să ne se pună întrebarea, dar voi cum o să faceţi, eu aud asemenea lucruri doi ani, iată rog ca răspuns la această întrebare să fie luată la temelie comportamentul nostru şi el va cunoaşte o continuitate.

Atunci cînd noi vorbim de garanţii, eu aş zice, da, noi şi în trecut am oferit absolut toate garanţiile şi pe viitor suntem gata să oferim toate garanţiile în pachet. Că pentru viitor şi partenerii noştri nu o să mai revină, de exemplu, la întrebarea unor demisii eventuale a viitorului speaker de parlament, de exemplu, sau la demisia guvernului şi o reconfigurare a puterii de sta. Spuneţi-mi vă rog un lucru, dar ce ar împiedica odată cu sau după alegerea preşedintelui ţării Marian Lupu, ce ar împiedica reconfigurări a guvernului, dar pe o altă formulă, decît cea care se vorbeşte astăzi.”

Europa Liberă: Pe alta, care?

Marian Lupu: „De exemplu, acelaşi PLDM cu PCRM, fiindcă avem temei să vorbim, în vară-toamnă lucrurile acestea erau la un pas de realizare, şi am zis, cutia pandorei era atunci deschisă. Fiindcă este Parlamentul acela care de fapt decide asupra reconfigurării. Şi cine o să spună că nu, nu, nu fără rolul preşedintelui nu se face nimic, fiindcă el este acel care propune candidatura primului ministru. Această teză este destul de slăbuţă, ştiţi de ce, ia uitaţi-vă un lucru, deci, preşedintele chiar fiind ales şi luăm aceste două partide, PLDM şi PCRM, în totalitate au peste 70 de mandate, ce face un preşedinte de ţară cu 15 mandate în Parlament şi mai avînd PL cu 12 mandate, în confruntare, dacă intră în confruntare cu două treimi din componenţa parlamentului. Chiar dacă se opune acestei voinţe, nu propune această candidatură, dar vine cu alta şi generează alegeri anticipate.

Mă iertaţi vă rog, o asemenea confruntare ar însemna o izolare a instituţiei prezidenţiale, o izolare a preşedintelui, lipsirea de pîrghii. Şi atunci, dacă se formează o altă majoritate în Parlament, chiar şi fiind ales pe patru ani de zile preşedinte, vă asigur că marja de manevră şi eficienţă unui asemenea preşedinte o să fie foarte şi foarte limitată.

De ce am adus vorba la acest subiect, pe un singur motiv că exact cum a fost situaţia pînă acum că a fost, că s-a jucat, s-a muncit de fapt, nu mi se întoarce limba să zic împreună, pentru că societatea vede că dincolo de muncă a dominat mai mult dezbinarea şi atacurile la parteneri. Dacă e să vorbim de garanţii ele trebuie să vină de la toţi trei.”

Europa Liberă: Dacă luăm în serios declaraţiile făcute de liderul comuniştilor Vladimir Voronin care spune că s-ar putea ca toată fracţiunea să participe la votarea preşedintelui, ei nu vor rămîne la ideea ca Alianţa să fie consolidată, nu?

Marian Lupu: „Eu nu am avut nici o discuţie, nici o întrevedere cu domnul Voronin ca să ştiu ce să vă răspund la această întrebare, fiindcă a fi politician înseamnă că a fi şmecher, a fi abil, a fi foarte flexibil, a încerca să pornească ideile oponenţilor politici pe nişte piste false. Eu cred că o abordare simplistă este mai mult pentru oameni naivi.”

Europa Liberă: Dacă eşuează alegerile din 16 decembrie ce face Marian Lupu, merge şi în continuare?

Marian Lupu: „În cadrul unui asemenea scenariu, noi ne vom convoca în şedinţa consiliului naţional, executivul politic şi vom adopta o decizie, fiindcă contează foarte şi foarte mult, care vor fi motivele pe care vor eşua alegerile din ziua de 16 decembrie. Fiindcă pot fi diferite scenarii, pot fi diferite motive, în acest sens şi funcţie de ce se va întîmpla în realitate în ziua de 16, partidul va decide.”

Europa Liberă: Negocieri cu opoziţia comunistă nu s-au purtat, acum credeţi că mai e sens să discutaţi cu deputaţii din opoziţie?

Marian Lupu: „Pînă în ziua de astăzi vreau să confirm că discuţii, negocieri la acest subiect nu au fost purtate, vedem în timpul restant ce mai rămîne, ca timp, ca iniţiative, fiindcă, repet încă o dată, scenarii, poziţii pot fi absolut diferite.”

Europa Liberă: Dar aţi fi disponibil să discutaţi cu Vladimir Voronin?

Marian Lupu: „Dacă domnia sa la un moment dat sună sau transmite un mesaj că vrea să se întîlnească şi de ce nu? Nu trebuie de trecut în partizanat, acţiuni, discuţii, dialog, toate ele sunt normale, fireşti trebuie să aibă loc. Cel puţin pînă în ziua de azi nu văd o asemenea premisă, dar să vedem, viaţa o să ne arate.”

Europa Liberă: Dar în viitorul Alianţei mai credeţi?

Marian Lupu: „Doar la o singură condiţie, că spiritul se schimbă, spiritul acestei colaborări, nu mi se întoarce limba să-i zic parteneriat, fiindcă cred că lumea m-ar detesta. O singură condiţie, dar este fundamentală, că într-adevăr dacă este parteneriat, păi este cu adevărat o echipă şi se munceşte potrivit unor reguli net diferite în comparaţie cu ceea ce a fost pînă acum şi mai este încă.

Competiţia politică a fost, este şi va fi, dar dacă se doreşte într-adevăr o cimentare şi o eficienţă a actualei guvernări, această competiţie trebuie să aibă nişte graniţe, bunul simţ şi înţelegerea unei responsabilităţi comune. Tactica atacă-l pe partener şi atunci ai ideea că vei creşte, iar partenerul va slăbi, nu s-a confirmat această tactică, ori toţi trei fiind într-o barcă în sus, ori toţi trei jos.

Şi, dacă voi fi în ziua de 16 ales ca şef de stat, credeţi-mă voi face absolut totul şi pentru a opri această dezbinare continuă în societate, pentru a veni cu mesajele cu care am venit şi anterior, dar deja fiind implementate cu pîrghiile oferite de Constituţie, pentru a consolida societatea, fiindcă în lipsa acestei consolidări nu o să reuşim absolut nimic, nici pe plan economic, nici pe plan social, nici pe plan intern, nici pe plan extern.”

Europa Liberă: Admiteţi şi o variantă şi alta, fie alegerea preşedintelui, fie alegerile anticipate?

Marian Lupu: „Evident că da. Odată ce nu există clarităţi şi nişte scenarii garantate pentru ziua de 16, în mod evident că trebuie să admitem şi scenariul că şeful statului se alege şi celălalt scenariu, nefericit pentru ţară, alegerile anticipate.

Cei care vor duce la eşuarea alegerilor prezidenţiale, în mod evident vor fi cei care vor aduce la alegeri anticipate şi asta înseamnă că vor suporta toate consecinţele, societate este cred că arhisăturată, sunt sigur, de toate jocurile, manevrele politice, oamenii vor să vadă unitate în cadrul guvernării, abordare serioasă, lipsă de scandaluri şi atacuri, ei vor eficienţa administrării ţării.”
XS
SM
MD
LG