Linkuri accesibilitate

Rusia lui Putin va cădea dar nu în picioare (II)







Administrația Putin a pregătit exact genul de alegeri care ar fi trebuit să-i aducă 65%, adică atît cît a obținut acum 4 ani, la trecutele alegeri. Exercițiul era menit să demonstreze două lucuri: că sprijinul pentru Putin e constant și că, prin urmare, societatea rusă nu e atinsă de criză sau de alte probleme notabile.

Cu toată sforțarea organizată și brutală a statului condus de Putin, rezultatele au infirmat în mod șocant cifrele comandate în prealabil. Rusia Unită a pierdut la nivel național aproximativ 15% iar la nivelul orașelor mari ca Moscova și Sankt Petersburg aproximativ 50% față de alegerile de acum patru ani. În condițiile în care această cădere s-a produs la alegeri strict controlate de grupul Putin e mai mult decît probabil că pierderile înregistrate de Putin sînt mult mai mari și echivalează cu o catastrofă electorală.

Rușii nu mai girează regimul Putin. Legenda după care administrația Putin e acceptată de ruși care primesc abuzurile politice și corupția în schimbul stabilității a căzut. E de sperat că, tot duminică seară, au căzut și iluziile toxice ale Occidentului cu Medvedev în postura liberalului flexibil și cu Putin în rolul omului cu care se poate face „business”.

Primele semne nu sînt, totuși, încurajatoare. Observatorii occidentali prezenți la alegeri au descris în amănunt lanțul de fraude dar au acceptat și recunoscut oficial rezultatele alegerilor. Întîrzierea în acest tip de atitudine e periculoasă. Căci semnalul de bază trimis duminică seara e grav. Un regim care aduce poliția specială și trupe de recruți pentru a veni de hac mitingurilor anti-Putin se teme. În plus, refuzul rușilor de a vota linia Putin în condițiile în care linia Putin e singura admisă spune alte cîteva lucruri importante.

Mai întîi, e evident că aparatul de stat a înregistrat un eșec și l-a înregistrat din două motive: pentru că e rudimentar și pentru că nu mai e în totalitate fidel patronului. O parte din pierderile înregistrate de operația de trucare pusă la cale de Putin vine, cu siguranță, de la defecțiunile unei adminstrații greoaie, neglijente și indolente. Însă ineficiența nu poate explica tot. Dezastrul n-ar fi fost posibil dacă aparatul ar fi răspuns cu încredere și entuziasm. Mecansimul pus în funcțiune de Putin nu mai e ce a fost, adică are îndoieli și nemulțumiri. Din acest punct de vedere, Putin are motive foarte serioase de neliniște.

În al doilea rînd, lașitatea, comoditatea și înapoierea pe care Putin a contat cu atîta succes nu mai sînt prevalente în societatea rusă. Cu alte cuvinte, mulțimea fără pretenții pe care conta Putin nu mai e la post. Asta s-a văzut clar, acum cîteva săptămîni, cînd Putin a fost huiduit în public la o gală de lupte. Evident, în tribune nu se aflau membrii elitei liberale, intelighentsia și blogger-ii anti-Putin. Publicul prezent la asemenea spectacole e format din oamenii de rînd și din „prostimea” care ciugulea din palma lui Putin, pînă acum cîteva luni.

Lucrurile s-au schimbat și împing într-o direcție necunoscută. Procesul nu e reversibil, deși Putin va încerca, așa cum îi stă în obicei, diversiuni politice masive pentru a se relansa. Ceva s-a rupt. Lumea s-a săturat, nu pentru că a decoperit valori și figuri noi ci pentru că a decoperit că eternitatea lui Putin nu duce nicăieri. Procesul va continua mocnit, fără să îl răstoarne pe Putin. Însă erodarea politică și frustrarea populară vor infecta pas cu pas un stat aflat în toate crizele simultan, de la subperformanța economică la lipsa de perspectivă existențială.

Ce înseamnă subperformanță economică e limpede într-o țară-continent care exportă tot ce găsește sub pămînt, fură tot ce găsește pe pămînt și nu produce nimic. Ce înseamnă lipsă de perspectivă existențială pare mai complicat dar e, de fapt, mai simplu: lumea moare de bătrînețe prematură și de plictiseală, într-o cușcă dotată cu un președinte permanent, un televizor care merge degeaba și o mafie care nu recunoaște meritul dar premiază furtul.

Problema acestui tip de frustrare acumulată e tocmai lipsa de direcție politică. Nemulțumirea plasată într-un cadru politic gol și purtată de oameni scîrbiți de politică nu distruge doar sistemul pe care îl detestă. Distruge orice sistem. Lumea din jur trebuie să se teamă. Da, Rusia lui Putin va cădea înainte de termen dar nu va cădea în picioare.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG