Linkuri accesibilitate

Lovitură directă: Mascaradă la Zagreb


Declinul fotbalului de club englez e un fapt confirmat.





Două mari întrebări au rămas fără răspuns după încheierea meciurilor din Grupele Ligii Campionilor. Mai întîi: de ce nu s-a calificat Manchester United, finalista de anul trecut și, apoi, cum s-a calificat Olympique Lyon, clubul care nu mai avea decît o șansă de jucat la cazinou.

Manchester a fost învinsă clar și meritat la Basel, unde elvețienii au jucat un fotbal solid și atent iar englezii s-au trezit fără voia lor în ultimle două minute de joc. FC Basel, marea surpriză a ediției din acest an, s-a apărat prudent și a contrat cu multă forță și imaginație. Elvețienii au deschis scorul rapid pe o eroare de marcaj a englezilor, apoi au așteptat răbdător următoarea șansă. În minutul 84, Frei a marcat inteligent și, la 0-2, Manchester United și-a dat, în sfîrșit, seama că pierde meciul și calificarea. Phil Jones a înscris după un atac prelungit dar asta a fost tot.

Manchester a ieșit din cursă, într-o grupă pe care ar fi trebuit, în aparență, să o cîștige ușor. Explicațiile țin, probabil, de oboseala generală a clubului care lucrează în regim forte de cel puțin 10 ani. Lotul actual e a cincea sau a șasea variantă alcătuită de Sir Alex Ferguson dar planul e, de data asta, grevat clar de lipsa unui conducător de joc. Echipa nu are centru de distribuție. Încercarea de a-l aduce pe Snijders de la Inter Milano a eșuat și Manchester continuă să joace un fotbal lipsit de luciditate.

Șeful necontestat al instituției, legendarul Sir Alex Ferguson, pare uzat după 25 de ani neîntrerupți în post dar concluziile ar trebui să fie mai prudente. Ferguson e unul din cei mai mari oameni de fotbal ai lumii și poate reveni spectaculos, în viitorul imediat.

Declinul fotbalului de club englez e, totuși, un fapt confirmat. Manchester City a fost de asemenea eliminată, după o campanie de racolări care a costat sute de milioane. Manchester City a fost scoasă din cursă de energia unui club mic și unit ca Napoli. Ultimul meci a adus o victorie arătoasă. Manchester City a bătut Bayern cu 2-0, David Silva a marcat un gol superb dar Bayern era deja calificată și a intrat în teren cu rezervele. Chelsea și Arsenal s-au calificat dar n-au arătat mare lucru și e de crezut că nici nu vor face mare lucru mai departe.

A doua întrebare lăsată în urmă de Grupele Ligii Campionilor e mai gravă. Grupa D a fost cîștigată clar, așa cum era de așteptat, de Real Madrid. În meciurile de miercuri seara, Real a jucat la Amsterdam cu Ajax iar Olympique Lyon la Zagreb, cu Dinamo. Ajax avea nevoie de un punct, acasă, cu Real, iar Lyon care pornea cu o mare problemă de golaveraj avea nevoie de o victorie la Zagreb și anume de o victorie, logic imposibilă, la 5 goluri diferență.

Ce s-a întîmplat aseară a fost cel puțin bizar. Mai întîi, Ajax a făcut un meci curajos și a înscris de două ori goluri perfect valabile care au fost anulate. În ambele situații, două goluri curate au fost anulate pe motiv de ofsaid, deși nu era nimic neclar sau interpretabil în situațiile care au premers golurile. Real a răspuns pe contre a terminat prima repriză cu 2-0 și mai înscris o dată în repriza a doua. Ajax era, însă, deja, anihilată psihic, după două goluri anulate în mod scandalos.

În același timp, la Zagreb, Olympique Lyon pornea meciul cu Dinamo fără încredere și inspirație. În minutul 41, la capătul unei reprize fără evenimente, Dinamo a înscris un gol spectaculos pe unica fază ofensivă cursivă a meciului. La pauză, totul era lămurit.

Acum e clar că în timpul pauzei s-a întîmplat ceva cel puțin anormal. Imediat după reintrarea în teren, Dinamo Zagreb a dispărut din joc. Croații au încetat efectiv să joace și au lăsat Olympique să înscrie ori de cîte ori a reușit să aducă mingea în careu. În primele 7 minute ale reprizei a doua, francezii au înscris de patru ori. Evident, așa ceva nu poate fi luat în serios. Pasivitatea croaților a fost evidentă și ridicolă. Francezii au mai înscris de trei ori, la faze la care croații s-au dat la o parte sau n-au mișcat. A fost un spectacol degradant.

Surprizele și victoriile clare în deplasare nu sînt interzise în fotbal dar toate au o logică și o motivație credibilă. N-a fost cazul la Zagreb, unde Dinamo s-a retras din joc. De ce? Aici e întrebarea. Dinamo ar fi putut cîștiga meciul, obținînd astfel primele puncte în Liga Campionilor, adică un minimum de performanță pe care nici un club nu îl poate refuza, măcar de dragul suporterilor. Dinamo n-a făcut asta și a acceptat să se lase umilită din motive mai mult decît suspecte care trebuie lămurite de o anchetă. În lipsa explicațiilor oficiale, Liga Campionilor va rămîne o competiție atinsă de dubii. Meciurile aranjate rămîn o insultă, oricare ar fi numele echipelor și rangul competiției.
XS
SM
MD
LG