Linkuri accesibilitate

Băsescu sprijină ideea plafonului constituţional pentru deficitul bugetului


Traian Basescu
Traian Basescu

România ar putea fi nevoita sa ia din nou bani de la FMI, fiindcă băncile străine din România ar putea sa repatrieze fonduri importante către băncile mamă.


Preşedintele României Traian Băsescu va propune la summitul Uniunii Europene care începe joi la Bruxelles ca în constituţiile ţărilor membre să se introducă plafonul de 3 la sută din PIB pentru deficitul bugetar.

România mai are bani doar pentru patru luni si ar putea avea nevoie in 2012 de bani de la Fondul Monetar International. Mesajul a fost transmis de Lucian Croitoru, principalul colaborator al guvernatorului Bancii Nationale din România. Avertismentul a fost dat in timp ce Curtea Constitutionala delibera sesizarea Opozitiei din Romania privind decizia guvernului de a ingheta pensiile si salariile bugetarilor in 2012. In final Curtea a respins obiecțiile liberalilor si socialistilor romani, dar motivarea va fi data publicitatii abia saptamina viitoare. „Indiferent care este rezultatul la Curtea Constitutionala, bani nu exista”, a spus presedintele Traian Basescu in urma cu trei saptamini. Specialistii Bancii Nationale tocmai au explicat insa ca România ar putea fi nevoita sa ia bani de la Fondul Monetar, fiindca bancile straine prezente in România ar putea sa repatrieze fonduri importante catre bancile mama. Este vorba mai ales despre banii investiti in titlurile de stat, care ajung la scandenta si care odata rascumparate ar putea sa reduca din banii aflati la dispozitia guvernului.

Presedintele Traian Basescu anticipase acest pericol, de acea a vorbit despre „lacomia bancilor straine”, care au profitat de creditele scumpe date romanilor, iar acum isi propun sa se retraga. Guvernul roman pare sa tina cont de faptul ca in 2012 ar putea avea loc o noua recesiune, de aceea masurile de austeritate continua, dar nu sint dublate de solutii care sa duca la cresterea economica. Anul acesta lucrurile au fost salvate cu ajutorul agriculturii care a contribuit cu mai mult de un procent la Produsul Intern Brut, dar nu exista planuri de rezerva pentru 2012, cind este asteptat un an agricol mai slab. Presedintele roman i-a cerut indirect in acest sens sprijin directorului Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si Tarile Baltice, Peter Harrold, cu care a avut o intrevedere. „Intentia noastra este ca agricultura sa devina una dintre prioritatile României”, a declarat Traian Basescu, precizind ca are nevoie de sprijin pentru a reduce dependenta agriculturii autohtone fata de mediu.

Politigraf

XS
SM
MD
LG